Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Pomożecie wybrać distro?

Zaczęty przez Accura, Lipiec 27, 2025, 07:59:34 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Accura

Cześć bracia i... siostry? :)
Słuchajcie, wpadłem na pomysł iście diabelski...

Mam córę (7 lat), idzie do pierwszej klasy od września,
Lubi pograć w Roblox, Minecraft, czasem w jakieś pierdoły na necie (kotki, pieski itp) ale zdarza się, że u mnie popyka w Horizon Zero Dawn :)

Oczywiście systemem od małego był Windows :( i w nim się zaznajomiła najlepiej, ale jak wiadomo, wszystko przed nią dopiero i pomyślałem czy w najbliższym czasie nie zmienić jej systemu, bo planuje jej jakąś grafike dorzucić do złomka :)
Komputer to:
Intel i5 4690K - nie pamiętam dokładnie
RAM 12GB
Dysk 500GB SSD
Garfika Intel HD 4600 (później coś doleci AMD)

Co by jej zainstalować, by się odnalazła w tym, żeby te gierki działały, no i pewnie na początek aspekt by wyglądało to jak windows 11 :) Potem będzie starsza to mi kurde podziękuje (albo zwyzywa) :)
System działa i tak już kiepsko, więc...

Delikatnie pomogę Windows dokonać żywota, aby do końca umarł i wtedy będę musiał "naprawić komputer" więc okazja będzie idealna.
Od najmłodszego jak zaznajomi się z Linuxem, to w przyszłości może zaprocentować :)

Temat nie jest w żaden sposób pilny, ale fajnie by było, abym sobie sam obczaił w pierszej kolejności distro na Virtualboxie i ogarnął jej na spokojnie do końca wakacji :)
Moje "daily"Dell Latitude 5490 😎 (i5-8350U, 24GB RAM, 500GB NVMe) – robi ssh, robi rsync, nie robi problemów. 
UHD 620 – nie gra, nie szumi, nie wkurza. Idealna. OS: CachyOS (KDE, bo GNOME to nie GUI, tylko test cierpliwości)

pavbaranov

Od końca - by wyglądało jak Win11 - nie problem z niektórymi DE, albowiem są specjalne "skórki" upodabniające. Sam widziałem taką przerobkę Plasmy, ale w tym przypadku nic dziwnego. Pewnie na niektóre inne są też.
Jeśli chodzi o system... Na 99% i tak zostaniesz - przynajmniej na jakiś czas - jego adminem, a zatem... Zainstaluj taki sam jak masz Ty (CachyOS), będziesz miał po prostu mniej roboty. Poustawiaj jej uprawnienia, aktualizuj system powiedzmy raz na tydzień, czy dwa i po zawodach.
Kiedyś miałem w biurze dwie dystrybucje, ale i tak byłem ich administratorem. I efekt był taki, że przesiadając się na drugi, by rozwiązać jakiś problem musiałem dodatkowo szukać wiedzy jak to zrobić w tej konkretnej dystrybucji, a na dodatek jeszcze w konkretnym DE. Bez sensu strata czasu.
Stąd moja propozycja: CachyOS w wersji gamingowej z KDE. Za wolny Twój czas podziękujesz, jak już to do Ciebie dojdzie.
CachyOS (niekiedy mocno zmiksowany z Arch), Plasma (zawsze najnowsza, a niekiedy beta/RC). linux-cachyos.

linux4ever

@Accura Interfejs windows przypomina GUI Cinnamon podobnie również LxQT.

I bardzo prosty i też ma być prywatny Pop Os.

Jest to fork Ubuntu skierowany dla graczy.

Tu jak zmienić interfejs: https://support.system76.com/articles/desktop-environment/

A tu do pobrania: https://system76.com/pop/

Nie podaje tu mojego ulubionego Debiana bo:

-Jest stary dość.
-Nie jest przenaczony do gier.
-Trudny dla początkujących.
-Skierowany na starsze komputery.
-Aby mieć GUI trzeba pobrać live iso z nim i instalować z calamares.
-I że tak napisze package hell czyli zależności zależności zależności czyli rekurencja.
-Jak zepsujesz pakiety trzeba się bawić w ich naprawę lub zmienić system.

Drugie distro które mógła by używać twoja córka to OpenSUSE.

OpenSUSE jest prostym w instalacji systemem z trybem graficznym.

Ma kilka GUI jest szybkie i responsywne.

Oczywiście wersje stabilną: https://www.opensuse.org/

Pop OS jako że jest distro ze stajni Ubuntu będzie również prosty w obsłudze.

Jeśli oba nie zadziałają to Debian lub twój Cachy OS.

Manjaro i Endevour OS są chyba gorsze.

I żaden Linux Mint czemu a to wyjaśnienie w tym temacie:

https://forum.linuxiarze.pl/index.php/topic,5994.msg37422/boardseen.html#new

CytatPop!_OS is a strong contender for a Linux distribution for gaming, particularly for those who prioritize performance and ease of use. It's known for its focus on gaming, with built-in tools and optimizations that can enhance the gaming experience.
Here's why Pop!_OS is a good choice for gaming:
1. Performance and Optimization:

Optimized for Gaming:
    Pop!_OS is designed with performance in mind, aiming for smooth and responsive gameplay.

Hardware Drivers:
It comes with up-to-date hardware drivers, ensuring compatibility and optimal performance with various GPUs and other components.
Resource Management:
Pop!_OS is designed to minimize background processes, potentially freeing up more resources for games.
Steam Integration:
It offers a seamless integration with Steam, making it easy to install and play games from your Steam library.

2. Beginner-Friendly:

Based on Ubuntu: Pop!_OS is based on Ubuntu, one of the most popular and user-friendly Linux distributions.
    Simple Installation: The installation process is straightforward and well-documented.
    Intuitive Interface: The GNOME desktop environment is clean and easy to navigate.

3. Gaming Features:

Built-in Game Launcher:
    Pop!_OS includes a built-in launcher that simplifies finding and launching games.

Steam Support:
It provides excellent support for Steam, including Proton compatibility.
ProtonDB:
ProtonDB.com is a valuable resource for checking game compatibility with Proton.
Customization:
Pop!_OS allows for customization of the desktop environment and can be tailored to your specific needs.

4. Community Support:

Active Community:
    Pop!_OS boasts a large and active community, offering plenty of support and resources for gamers.

Troubleshooting:
If you encounter any issues, there's a good chance you can find help online from other users or developers.
"Powiedz mi, a zapomnę, pokaż mi, a zapamiętam, pozwól mi zrobić, a zrozumiem. "-Konfucjusz

Accura

Cytat: pavbaranov w Lipiec 27, 2025, 08:31:58 PMNa 99% i tak zostaniesz - przynajmniej na jakiś czas - jego adminem
Możliwe, że na dłużej :)
Widziałem taki film, no ma już 4 lata, ale pewnie w dużej mierze aktualny, by Plasma wyglądała jak win 11 i jak się da, to mam nadzieję, że KDE to wytrzyma... :)

Cytat: linux4ever w Lipiec 27, 2025, 08:35:09 PM...lub twój Cachy OS
No właśnie oboje mi uświadomiliście, że to będzie najlepsze, bo w sumie na codzień poruszam sie w tym systemie, a nie chcę poźniej mieć tak:

Cytat: pavbaranov w Lipiec 27, 2025, 08:31:58 PMKiedyś miałem w biurze dwie dystrybucje, ale i tak byłem ich administratorem. I efekt był taki, że przesiadając się na drugi, by rozwiązać jakiś problem musiałem dodatkowo szukać wiedzy jak to zrobić w tej konkretnej dystrybucji, a na dodatek jeszcze w konkretnym DE. Bez sensu strata czasu.
Także... mam rozjaśnione jak trzeba, dzięki chłopaki. 
Moje "daily"Dell Latitude 5490 😎 (i5-8350U, 24GB RAM, 500GB NVMe) – robi ssh, robi rsync, nie robi problemów. 
UHD 620 – nie gra, nie szumi, nie wkurza. Idealna. OS: CachyOS (KDE, bo GNOME to nie GUI, tylko test cierpliwości)

Accura

Cytat: linux4ever w Lipiec 27, 2025, 08:35:09 PMnterfejs windows przypomina GUI Cinnamon
Cinnamon, tez mógłby być, użytkowałem go dłuższy czas, ale czasami są problemy w Wayland, a ostatnio jakby to powiedzieć - zakochałem się w Plasma :)

pavbaranov

Masz jeszcze opis: https://mashtips.com/make-linux-look-like-windows-11/#h-step-2-install-kde-windows-11-theme lub https://www.xda-developers.com/make-linux-look-like-windows-11/.
Przy tych tematach itp. (uwaga - ikonach również) - sprawdzaj, czy aby na pewno zgodne z Plasma 6 (choć niby jest wbudowany jakiś mechanizm ochronny, jednakże wszystko zależy od tego, jak ktoś pisze te rzeczy).

PS: Znalazłem też jeszcze coś takiego: [url]https://github.com/yeyushengfan258/Win11OS-kde[
CachyOS (niekiedy mocno zmiksowany z Arch), Plasma (zawsze najnowsza, a niekiedy beta/RC). linux-cachyos.

Accura

Dziękuję, przejrzę wszystko i zabiore się za to w wakacje jeszcze (jak ja bym chciał kiedyś mieć jeszcze wakacje...)
 :)

pavbaranov

Jeśli wybierzesz to z githuba, to - jeśli nie potrafisz sam - mogę Ci pomóc sensowny PKGBUILD napisać.
Nadto, jak widzę w AUR są:
- temat do SDDM
- ikony

Zobacz najnowsze wiadomości na forum