Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Jakie bugi ma Linux Mint

Zaczęty przez linux4ever, Czerwiec 06, 2025, 04:12:07 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

grzesio31

Ale ma graficzny instalator, gui do firewall i aktualizacji oprogramowania i ludzie to lubią.
Jak Arch chce mieć więcej użytkowników niech zrobi instalator gui.
A jak nie chce to jak walka z wiatrakami i wmawianie sobie że odsiewamy tych głupszych.

pavbaranov

Arch ma prosty instalator. CachyOS ma graficzny. Mint - sorry, ale to jest ostatnia dystrybucja, jaką komukolwiek mógłbym polecić. 13 letni (tak, tyle miał wówczas lat, gdy zrobił z Ubuntu forka pn. Mint jego dev) gostek zrobi lepszą dystrybucję od Minta.
GUI do firewall? Sorry, ale jaki to problem - jest np. w Plasma. Jest w GNOME. Mint tu niczego nie wymyśli, bo się na tym nie zna. Podobnie jak z graficznym instalatorem i 99% tego quasi-systemu.
Każdy używa co chce, ale jeśli ktoś mi mówi, że Mint jest cudowny, to otwiera się we mnie duch pokerzysty i mówię: sprawdzam. I zawsze wygram.

melis

Cytat: grzesio31 w Czerwiec 14, 2025, 05:23:21 PMgui do firewall
To akurat nie jest autorskie rozwiąznie deweloperów Mint'a a zapożyczone, które to też działa na każdej dystrybucji. Instalator Arch? EndeavourOs, Cachy Os i kilka jeszcze się znajdzie opartych o Arch. Instalacja z obrazu Arch, dziś jest prosta jak budowa cepa, chociaż nazwy potrzebnych nam paczek trzeba znać. Osobiście jestem nieco śmieciarzem, bo używam w Arch pamac - graficzny instalator programów, stworzony dla Manjaro. Używam go właśnie do wyszukiwania interesujących mnie programów, lecz samą instalację wykonuję już w konsoli, chociaż nie ma to właściwie żadnego znaczenia. Mint cieszy się dość sporą popularnością, ale prawda jest taka, że nie wiele różni się od Ubuntu. Bo likwidacja Snap i przejście na Flatpak, to nie jest jakiś wyczyn. Wszystko leci z repo Cannonical. Mało tego. Nie chcij niechcący kiedyś, przerwać instalację jakiegoś programu. Całe dpkg uklęknie...Mint może ok, na sam początek.

pavbaranov

@melis - Z całym szacunkiem, ale Mint nie jest ok nawet na sam początek. To jedno wielkie g*** w świecie dystrybucji lina.

linux4ever

Cytat: pavbaranov w Czerwiec 14, 2025, 11:09:09 PM@melis - Z całym szacunkiem, ale Mint nie jest ok nawet na sam początek. To jedno wielkie g*** w świecie dystrybucji lina.

G***o w papierku po cukierku?

W sensie że niedopracowany.

W takim razie co  byś polecał na początek przygody z gnu/linux ?

Ja Debiana mimo ichniejszej polityki.
"Powiedz mi, a zapomnę, pokaż mi, a zapamiętam, pozwól mi zrobić, a zrozumiem. "-Konfucjusz

pavbaranov

Cytat: linux4ever w Dzisiaj o 12:28:56 PM
Cytat: pavbaranov w Czerwiec 14, 2025, 11:09:09 PM@melis - Z całym szacunkiem, ale Mint nie jest ok nawet na sam początek. To jedno wielkie g*** w świecie dystrybucji lina.
W sensie że niedopracowany.
Tego nie powiedziałem. Niemniej jednak jest to dość podłej jakości fork. Cały core systemu jest nietknięty. Do tego dodawane są elementy własne oraz elementy dostarczane przez zewnętrznych deweloperów jakichś DE czy oprogramowania. Problem jest taki, że mam uzasadnione przekonanie, że dewowie Minta kompletnie nie dbają o to co się dzieje w całym tym "zewnętrzu". Nie mają wiedzy. Skąd ten pomysł? Choćby z ich "wsparcia", jakie dawali dla KDE4, kiedy oficjalnie już paczki zarówno KDE4, jak i Qt4 przestały dostawać nawet poprawki bezpieczeństwa. Mint to "wspierał", choć nie przejął i nie rozwijał tych paczek. Możesz mi zatem odpowiedzieć w jaki sposób Mint chciał zapewnić wsparcie dla paczek, których nie miał w opiece?
Coś takiego - jak dla mnie - dyskwalifikuje taką dystrybucję. I praktycznie ośmiesza ich deweloperów.

Cytat: linux4ever w Dzisiaj o 12:28:56 PMW takim razie co  byś polecał na początek przygody z gnu/linux ?
Na desktop, do typowych zastosowań? Fedora, OpenSUSE, może OpenMandriva... Ostatecznie systemy z serii *buntu. I przede wszystkim CachyOS lub po prostu Arch.

Zobacz najnowsze wiadomości na forum