Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Najbardziej konfigurowalne GUI

Zaczęty przez linux4ever, Maj 31, 2025, 08:36:12 AM

Poprzedni wątek - Następny wątek

linux4ever

Jakie GUI najłatwiej dostosować do swoich wymagań i sprzętu?

"Powiedz mi, a zapomnę, pokaż mi, a zapamiętam, pozwól mi zrobić, a zrozumiem. "-Konfucjusz

mirekc

Cytat: linux4ever w Maj 31, 2025, 08:36:12 AMJakie GUI najłatwiej dostosować do swoich wymagań i sprzętu?
Z tych najpopularniejszych, to chyba każde, a te mniej popularne odpowiadają z kolei specyficznym wymaganiom pewnych grup użytkowników. Tak szczerze, to nie bardzo mi się chce dyskutować o GUI. Interfejs ma być taki, żeby się wygodnie pracowało i tyle. Natomiast jako ,,windziarza" nieco mnie ,,wkurza" rozpowszechniony pogląd, że żeby przyciągnąć użytkowników Windows do Linuksa, to trzeba interfejs upodobnić do Windows. G* prawda.

pavbaranov

OTB? KDE/Plasma. Nie-OTB - jak powiedział @mirekc - praktycznie każde "duże" GUI.

main

Cytat: mirekc w Maj 31, 2025, 12:07:57 PMjako ,,windziarza" nieco mnie ,,wkurza" rozpowszechniony pogląd, że żeby przyciągnąć użytkowników Windows do Linuksa, to trzeba interfejs upodobnić do Windows. G* prawda.

Zgadzam się. Też nie rozumiem celowości tych upodobnień do Windows, czy MacOS, mimo że sam korzystam z Windowsa i służbowo pracuję na Macu.

Zobacz najnowsze wiadomości na forum