Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Stary laptop i jaki linux?

Zaczęty przez thomsen, Maj 16, 2025, 08:55:25 AM

Poprzedni wątek - Następny wątek

thomsen

Witam

Mam na imię Tomasz i jestem tutaj nowy. Posiadam stary laptop z 2017 roku z grafiką Intel HD. Jako że jest to stary lapek więc zainstalowałem sobie xubuntu, dystrybucja fajna jest tylko problem z grafiką. Obraz jest rozmyty i żle działa scroll w przeglądarkach np. w firefox.
Moje pytanie. Jaki inny linux na stary komp tylko z lepszą obsługą mojej karty graficznej? Czy zmiana dystrybucji coś da? Bo jeszcze zastanawiałem się na lubuntu i chyba arch też jest lekki. Prosze o porade.
Pozdrawiam
thomsen

thomsen

Pozdrawiam
thomsen

pavbaranov

Podaj jakieś lepsze namiary na ten laptop (procek, RAM itp.). Generalnie - jeśli to nie jakiś Atom, Celeron itp. i ma przyzwoitą wielkość RAM, to praktycznie każda dystrybucja tam będzie pracować. Problemy typu "rozmyta grafika", scroll (nie wiadomo o co Ci chodzi), to są kwestie do ogarnięcia.

linux4ever

"Powiedz mi, a zapomnę, pokaż mi, a zapamiętam, pozwól mi zrobić, a zrozumiem. "-Konfucjusz

mirekc

Cytat: thomsen w Maj 16, 2025, 08:55:25 AMWitam

Mam na imię Tomasz i jestem tutaj nowy. Posiadam stary laptop z 2017 roku z grafiką Intel HD. Jako że jest to stary lapek więc zainstalowałem sobie xubuntu, dystrybucja fajna jest tylko problem z grafiką. Obraz jest rozmyty i żle działa scroll w przeglądarkach np. w firefox.
Moje pytanie. Jaki inny linux na stary komp tylko z lepszą obsługą mojej karty graficznej? Czy zmiana dystrybucji coś da? Bo jeszcze zastanawiałem się na lubuntu i chyba arch też jest lekki. Prosze o porade.
Spróbuj MX 23 Live i sprawdź czy dobrze działa z tym sprzętem. Ja mam laptop 15-letni i używam właśnie tej dystrybucji, bo wszystko zadziałało od razu łącznie ze specjalnymi klawiszami na klawiaturze.

Natomiast nie polecam na początek Antiksa, bo jak spróbowałem, to wszystko na klawiaturze wprawdzie jakoś działało, ale nie tak jak trzeba, pomimo że to ,,siostrzane" dystrybucje.

Z drugiej strony na komputerze stacjonarnym, gdzie nie miałem ,,specjalnych" klawiszy ale za to MX miał jakieś problemy z grafiką, właśnie Antix zadziałał ,,z pierwszego kopa".

Tak czy inaczej – Live DVD lub USB i sprawdź przed zainstalowaniem co będzie najlepsze.

linux4ever

Cytat: mirekc w Maj 16, 2025, 10:35:08 AM

Spróbuj MX 23 Live i sprawdź czy dobrze działa z tym sprzętem. Ja mam laptop 15-letni i używam właśnie tej dystrybucji, bo wszystko zadziałało od razu łącznie ze specjalnymi klawiszami na klawiaturze.

Natomiast nie polecam na początek Antiksa, bo jak spróbowałem, to wszystko na klawiaturze wprawdzie jakoś działało, ale nie tak jak trzeba, pomimo że to ,,siostrzane" dystrybucje.

Z drugiej strony na komputerze stacjonarnym, gdzie nie miałem ,,specjalnych" klawiszy ale za to MX miał jakieś problemy z grafiką, właśnie Antix zadziałał ,,z pierwszego kopa".

Tak czy inaczej – Live DVD lub USB i sprawdź przed zainstalowaniem co będzie najlepsze.

Co do testów niektóre distra mają problem z ventoy dlatego lepszy będzie etcher.

Co do MxLinux to dobre distro tylko miesza stable z wersją testową.

Czy nic na nim się nie wysypie ?

I dobry ma być wattos:

https://www.planetwatt.com/
"Powiedz mi, a zapomnę, pokaż mi, a zapamiętam, pozwól mi zrobić, a zrozumiem. "-Konfucjusz

linux4ever

Używam HP Proobok 640 G2 z Intel HD 520.

Wszystko płynnie działa procesor i5-6200U i 8GB ram.

Oczywiście Debian ale z GUI  Mate.

Napisz konkretny model twego laptopa wtedy da się ci pomóc.

mirekc

Cytat: linux4ever w Maj 16, 2025, 10:39:21 AMCo do MxLinux to dobre distro tylko miesza stable z wersją testową.

Nie wysypie się, repozytoria testowe są domyślnie wyłączone. Używam tego distro już kilka lat i nigdy nic się nie posypało, chyba że na moje własne życzenie (ale na to mam Timeshift).

thomsen

Laptop to Lenovo ideapad 320 z 4 gb ramu i dyskiem ssd. Grafika to Intel HD. Co do tego scrolla to chodzi o to ze jak na jakims forum przewijam scrollem w gore czy w dol to obraz "drga" jest takie drganie pozatym jest ok. Ale, zainstalowaem sobie fedore 42 i tutaj w duzej mierze tego nie ma, musze tylko polska czcionke ustawic. Lapek na tej fedorze dziala przyzwoicie. I nie jest to atom czy celeron tylko core i3.
Takze problem rozwiazany.Dziekuje za pomoc.
Pozdrawiam
thomsen

thomsen

Także jest już w miare ok i lepiej nie będzie na tym dziadku. Dziękuje jeszcze raz wszystkim za pomoc.
Pozdrawiam
thomsen

Albedo 0.64

Cytat: mirekc w Maj 16, 2025, 11:11:22 AM
Cytat: linux4ever w Maj 16, 2025, 10:39:21 AMCo do MxLinux to dobre distro tylko miesza stable z wersją testową.

Nie wysypie się, repozytoria testowe są domyślnie wyłączone. Używam tego distro już kilka lat i nigdy nic się nie posypało, chyba że na moje własne życzenie (ale na to mam Timeshift).

Mój MX aktualizuję z backportów i MX Test. Nigdy nic mi się nie wysypało.
MX Linux Xfce
Linux registered user 556565

Zobacz najnowsze wiadomości na forum