Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Epson Scan V19 skany 1200dpi czy warto

Zaczęty przez linux4ever, Kwiecień 17, 2025, 08:44:53 AM

Poprzedni wątek - Następny wątek

linux4ever

Czy warto robić skany w 1200dp czy mieć ich niższą wartość ?
"Powiedz mi, a zapomnę, pokaż mi, a zapamiętam, pozwól mi zrobić, a zrozumiem. "-Konfucjusz

pavbaranov

Po pierwsze czego skany, po drugie w zależności do czego potrzebujesz.

linux4ever

Cytat: pavbaranov w Kwiecień 17, 2025, 10:07:59 AMPo pierwsze czego skany, po drugie w zależności do czego potrzebujesz.

Również skanowanie dokumentów  i zdjęć.
"Powiedz mi, a zapomnę, pokaż mi, a zapamiętam, pozwól mi zrobić, a zrozumiem. "-Konfucjusz

pavbaranov

Wystarczające dla skanowania dokumentów (jeśli ich bardzo nie chcesz powiększać, ale zachować dobrą czytelność) jest 300dpi, niekiedy nawet niższa rozdzielczość jest wystarczająca. Przy grafice - jeśli nie chodzi o zachowanie jakichś mikrotonalnych przejść między kolorami - 600dpi lub 300dpi (to wszystko zależy od skomplikowania oryginału, a także tego, do czego ten skan ma służyć). Zdjęcia lub inne reprodukcje - tu jak najwyższe dpi jest bardzo pożądane.

mirekc

Cytat: linux4ever w Kwiecień 17, 2025, 08:44:53 AMCzy warto robić skany w 1200dp czy mieć ich niższą wartość ?
,,Zwykłe" dokumenty (również ze zdjęciami) skanuję najczęściej w 300 dpi. Do przeglądania na ekranie to aż za dużo, ale daje się też wydrukować w przyzwoitej jakości. Wyższe rozdzielczości to do wydruków wysokiej jakości, poligrafii, albo małych oryginałów do przeglądania w powiększeniu (np. znaczki pocztowe). Ewentualnie do skanowania negatywów czy slajdów (do tego nawet 1200 dpi może być za mało), ale to nie ten skaner.

Zobacz najnowsze wiadomości na forum