Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Ciemny motyw LO w Cosmic

Zaczęty przez jankycoder, Kwiecień 08, 2025, 11:01:19 AM

Poprzedni wątek - Następny wątek

jankycoder

Witajcie :)

Już zdążyła mi się spodobać Fedora Cosmic. Martwię się tylko, że brak jasnego motywu do LibreOffice. Jestem slepy i muszę mieć jasność w temacie. Czy będzie jasny motyw jeśli ściągnę LO z Flatpaka?

linux4ever

Cytat: jankycoder w Kwiecień 08, 2025, 11:01:19 AMWitajcie :)

Już zdążyła mi się spodobać Fedora Cosmic. Martwię się tylko, że brak jasnego motywu do LibreOffice. Jestem slepy i muszę mieć jasność w temacie. Czy będzie jasny motyw jeśli ściągnę LO z Flatpaka?

Motyw można doinstalować:

https://ask.libreoffice.org/t/how-to-change-themes/4764

Do tego LibreOffice w systemie.
"Powiedz mi, a zapomnę, pokaż mi, a zapamiętam, pozwól mi zrobić, a zrozumiem. "-Konfucjusz

pavbaranov

Narzędzia->Opcje->Wygląd "Opcje" i tam jest możliwość ustawienia Wyglądu: Systemowy (to pewnie ten "ciemny") oraz jasnego lub ciemnego.

jankycoder

W Cosmic i Budgie LO nie ma jasnego motywu. Wiem gdzie szukać.

linux4ever

Cytat: jankycoder w Kwiecień 12, 2025, 01:53:52 PMW Cosmic i Budgie LO nie ma jasnego motywu. Wiem gdzie szukać.

Jak odnajde o napiszę to musi być jakiś pakiet którego nie znasz nazwy.

W Debianie to się nazywa style i są trzy ale to do ikon:

Cytatlibreoffice-style-breeze - office productivity suite -- Breeze symbol style
libreoffice-style-colibre - office productivity suite -- colibre symbol style
libreoffice-style-elementary - office productivity suite -- Elementary symbol style

No i nie mogłem doinstalować cosmic na Fedorze Workstation zatem zainstaluj budgie.

To komenda sudo dnf install budgie* potem z niego wybierasz ustawienia->wygląd->domyślny.

W libreoffice wybierasz narzędzia->opcje->widok->tryb->jasny->motyw->automatyczny->zastosuj->ok.

No i ustawienia pulpitu budgie widżety->materia light->ikony-papirus->kursory->adwaita->umiejscowienie powiadomień->prawy górny.
Odznaczasz ciemy styl i wbudowany a resztę zostawiasz.

Po tych krokach LibreOffice będzie jasny nie wiem jak w cosmic.

W terminalu wybierasz biały to będzie po trzech kropkach.

Pobiorę jeszcze z cosmic i zobaczę.

No i aktualnie w cosmic wybierasz aplikacje->wygląd->jasny a styl może być dowolny.

A potem postępujesz w LibreOffice tak samo jak na budgie.

Ale będzie po angielsku zatem tools->options->wiev i breeze lub jaki tam chcesz tylko nie dark bo dark to ciemny.
"Powiedz mi, a zapomnę, pokaż mi, a zapamiętam, pozwól mi zrobić, a zrozumiem. "-Konfucjusz

linux4ever

Cytat: pavbaranov w Kwiecień 08, 2025, 02:31:08 PMNarzędzia->Opcje->Wygląd "Opcje" i tam jest możliwość ustawienia Wyglądu: Systemowy (to pewnie ten "ciemny") oraz jasnego lub ciemnego.

U mnie to Narzędzia->Opcje->Widok oraz Narzędzia->Opcje->Kolory aplikacji.

I LibreOffice dostosowuje się do wyglądu systemu u mnie ciemny bo mam ciemny styl.

pavbaranov

@linux4ever - Ta paczki *-style-* to nie tyle (chyba) style (ciemny/jasny), ale zmieniające, czy dostosowujące wygląd LO do środowiska (breeze dla Plasmy itd. itp.). Oferuje to np. inny styl ikon.
A z ostatniego postu - w moim przypadku chodziło o ustawienia "wewnątrz" LO i sprawdziłem, ale praktycznie wszędzie to właśnie tak występuje i się nazywa. Wątpię, by ktoś na tyle ingerował w kod, by zmienić tak, jak u Ciebie. Aha - u mnie wersja fresh.

CDeB

Może tak będzie łatwiej wytłumaczyć:

Zobacz najnowsze wiadomości na forum