Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Hitman 2 Silent Assassin wysypuje się na Linux Mint z Wine 9.0

Zaczęty przez adrian.lodz, Styczeń 03, 2025, 07:48:33 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

adrian.lodz

Hej. Mam problem z grą Hitman 2 Silent Assassin na moim Linuxie Mint 22.
Wine mam w wersji wine-9.0 (Ubuntu 9.0~repack-4build3).
Uruchamia się normalnie, ale wyrzuca mi błąd po jakimś czasie gry.
Czy mógłby ktoś zerknąc na raport z błędu które wine generuje?
Chciałbym to naprawić. Na Lutrisie też się wysypuje wszystko, a Steama nie używam.
https://1drv.ms/t/c/d639f5d68ed7a561/ETry-HJt-PlMnU83SNIowkQBcAAoDdt8bT8skWFxoMHIFg?e=4jnQMk

linux4ever

Czy ustawiłeś w wine ilość pamięci graficznej na 2GB ?

Masz natywne biblioteki Directx czy wbudowane ?

Jaki masz sterownik ekranu ?

I po logu jaki załączyłeś wnioskuje że ta gra jest na windows xp lub windows 7 zatem musisz wybrać dx9

Musisz przełączyć prefix najprościej aby to zrobić potrzebujesz q4wine.

I czy zainstalowałeś wine32 i wine64 ?

Sterownik ekranu i inne parametry sprawdźisz inxi komenda to suso apt install inxi a potem inxi -b
"Powiedz mi, a zapomnę, pokaż mi, a zapamiętam, pozwól mi zrobić, a zrozumiem. "-Konfucjusz

adrian.lodz

Nie mam bladego pojęcia jak w Wine ustawić ilość pamięci graficznej, szukam właśnie o tym ale marnie to idzie.

Jeśli chodzi o biblioteki to mam napisane wczytywanie zewnętrzne(Windows).

Co do trzeciego pytania to o ile dobrze znalazłem to pisze: Display: x11 server: X.Org v: 21.1.11 with: Xwayland v: 23.2.6 driver: X: loaded:
modesetting

linux4ever

Cytat: adrian.lodz w Styczeń 04, 2025, 03:40:35 PMNie mam bladego pojęcia jak w Wine ustawić ilość pamięci graficznej, szukam właśnie o tym ale marnie to idzie.

Jeśli chodzi o biblioteki to mam napisane wczytywanie zewnętrzne(Windows).

Co do trzeciego pytania to o ile dobrze znalazłem to pisze: Display: x11 server: X.Org v: 21.1.11 with: Xwayland v: 23.2.6 driver: X: loaded:
modesetting

https://askubuntu.com/questions/517039/how-to-increase-video-memory-in-wine-wine-version-1-6-2

CytatYou can set the video memory size as your graphics card supports with winetricks like this:

winetricks videomemorysize=2048

2048 is the video memory size in MB.

You may need to install winetricks:

sudo apt-get install winetricks

Chodziło mi o to:

CytatDevice-1: Intel Skylake GT2 [HD Graphics 520] driver: i915 v: kernel

Tak jest u mnie.

Jeśli masz kartę AMD to potrzebujesz sterownika radeon zaś w przypadku GFORCE to nvidia do konkretnej karty graficznej.
"Powiedz mi, a zapomnę, pokaż mi, a zapamiętam, pozwól mi zrobić, a zrozumiem. "-Konfucjusz

adrian.lodz

Device-1: Intel HD Graphics 5500 vendor: Dell driver: i915 v: kernel arch: Gen-8 ports:
active: eDP-1 empty: DP-1,HDMI-A-1,HDMI-A-2 bus-ID: 00:02.0 chip-ID: 8086:1616

linux4ever

Cytat: adrian.lodz w Styczeń 04, 2025, 03:58:23 PMDevice-1: Intel HD Graphics 5500 vendor: Dell driver: i915 v: kernel arch: Gen-8 ports:
active: eDP-1 empty: DP-1,HDMI-A-1,HDMI-A-2 bus-ID: 00:02.0 chip-ID: 8086:1616

Ponieważ mam ten sam sterownik to napisze że na tych kartach intel w biosie trzeba zwiększyć ilość pamięci do 512mb bo to maksymalne.

Podaj model komputera i szukaj w biosie video memory size czy coś takiego.

adrian.lodz

linux4ever

adrian.lodz

linux4ever

melis

To zdaje się maszynka pod serwer bardziej. W tym bios nie idzie przydzielić konkretnej ilości pamięci współdzielonej. Mam 7010 i jest dokładnie taki sam bios.

linux4ever

pavbaranov

Tak na piewszy rzut oka - tam nie jest jakiś problem w adresowaniu?
CachyOS (niekiedy mocno zmiksowany z Arch), Plasma (zawsze najnowsza, a niekiedy beta/RC). linux-cachyos.

Zobacz najnowsze wiadomości na forum