Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Wasze screeny z pulpitu :)

Zaczęty przez sovtware, Październik 28, 2013, 04:01:50 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

PomPom

MacOS - po latach na Linuxie jestem otwarty na naukę używania nowego systemu, a jest czego się uczyć
myk byle jak jako tako

MSki

MSki

linux4ever

"Powiedz mi, a zapomnę, pokaż mi, a zapamiętam, pozwól mi zrobić, a zrozumiem. "-Konfucjusz

MSki

linux4ever

LMDE 6:

"Powiedz mi, a zapomnę, pokaż mi, a zapamiętam, pozwól mi zrobić, a zrozumiem. "-Konfucjusz

Piotr_1988

NixOS 24.11 Tapeta 🦎 wyszła z mojego aparatu. 😊

Do domyślnych rozszerzeń GNOME doinstalowałem gnomeExtensions.appindicator (widać uruchomiony odtwarzacz Clementine). Terminal ptyxis również doinstalowałem ja.
NixOS  |  Rocky Linux

linux4ever

Cytat: Piotr_1988 w Luty 27, 2025, 08:23:45 PM
NixOS 24.11 Tapeta 🦎 wyszła z mojego aparatu. 😊

Do domyślnych rozszerzeń GNOME doinstalowałem gnomeExtensions.appindicator (widać uruchomiony odtwarzacz Clementine). Terminal ptyxis również doinstalowałem ja.

Fajnie wygląda z tym że neofetch nie jest już rozwijany teraz liczy się fastfetch:

https://github.com/fastfetch-cli/fastfetch/releases

CytatFastfetch is a neofetch-like tool for fetching system information and displaying it prettily. It is written mainly in C, with performance and customizability in mind. Currently, Linux, Android, FreeBSD, macOS, SunOS and Windows 7+ are supported.

U mnie to wygląda tak:

Piotr_1988

Dzięki. Rzeczywiście z tego co widzę, repozytorium neofetch zostało zarchiwizowane w połowie 2024 roku, ale jest to tylko prosty skrypt bashowy, który niewiele robi np. niebezpiecznego...

Poprzyglądam się temu fastfechowi w C, ale z tego co czytam, jego główną zaletą jest prędkość działania, czyli w terminalu wyniki zamiast w pół sekundy (0.554-0.600 sek. w trzech próbach) jak przy neofetch, z użyciem fastfetch wyświetlą mi się w 5 razy szybciej w 0.1 sekundy (0.078-0.110 sek. w 3 próbach)? W praktyce nie ma to znaczenia.

Poza tym fastfetch wyświetla trochę więcej danych, ale do tego używałem inxi. Poprzyglądam się jednak uważniej temu fastfetch - może być fajny, tylko nie ufam programom w C.
NixOS  |  Rocky Linux

linux4ever

Zobacz najnowsze wiadomości na forum