Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

linux mint wine

Zaczęty przez xawery, Grudzień 04, 2024, 07:26:28 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

xawery

Udało mi się zainstalować wine na mint ale nie potrafię żadnego programu uruchomić. Każdy program powinien działać? Bardzo proszę o pomoc.

linux4ever

Cytat: xawery w Grudzień 04, 2024, 07:26:28 PMUdało mi się zainstalować wine na mint ale nie potrafię żadnego programu uruchomić. Każdy program powinien działać? Bardzo proszę o pomoc.

Do uruchamiania programów 32 bitowych potrzebujesz wersji 32 bitowej.

Aby ją zainstalować musisz wpisać w terminalu sudo dpkg --add-architecture i386

Potem sudo apt update i sudo apt install wine:i386 do tego będziesz miał wine32 i wine64.

Natomiast aby mieć najnowszą możliwą wersje użyj tego:

https://gitlab.winehq.org/wine/wine/-/wikis/Debian-Ubuntu

Ponieważ Linux Mint używa Ubuntu.

Każdy program będzie działać poza tymi napisanymi w net framework 4.0 w wersji jaką mam czyli 8.0 to nie działa a teraz jest już wine 9.0.

Dla ułatwienia zainstaluj q4wine to gui na wine 32 i 64 bitowy.

Jak będzie jakiś problem to pisz służę pomocą.
"Powiedz mi, a zapomnę, pokaż mi, a zapamiętam, pozwól mi zrobić, a zrozumiem. "-Konfucjusz

CDeB

Cytat: xawery w Grudzień 04, 2024, 07:26:28 PM... nie potrafię żadnego programu uruchomić...

Być może nie masz plików .exe z Windowsa powiązanych z WINE. Kliknij na plik który chcesz uruchomić prawym przyciskiem myszy, otwórz za pomocą -> inny program. W nowo otwartym okienku wpisz małymi literami wine, następnie kliknij "ustaw jako domyślny". Wygląda to tak:

Powinno zadziałać.

xawery

Ani tak ani tak. Nie chce zatrybić. Jest jakaś opcja pomocy zdalnej? Jakiś pulpit zdalny lub coś w stylu Areo admin?

CDeB

Ciekawe... A spróbuj uruchomić program z konsoli. W katalogu w którym jest program jaki chcesz uruchomić, kliknij prawym klawiszem myszki w puste miejsce, następnie kliknij "otwórz w terminalu". W otwartym terminalu wpisz:

wine "NazwaTwojegoProgramu.exe"
... i naciśnij Enter.

Jeżeli się nie uruchomi, podaj w komentarzu co wypisało w terminalu po naciśnięciu Enter.

linux4ever

Cytat: xawery w Grudzień 05, 2024, 07:49:04 PMAni tak ani tak. Nie chce zatrybić. Jest jakaś opcja pomocy zdalnej? Jakiś pulpit zdalny lub coś w stylu Areo admin?

Tak istnieje coś takiego to remmina.

https://remmina.org/

"Powiedz mi, a zapomnę, pokaż mi, a zapamiętam, pozwól mi zrobić, a zrozumiem. "-Konfucjusz

xawery

Zrobiłem jak radziłeś    CDeB
Coś takiego wyskakuje :
ack@jack-Lenovo-ideapad-100S-14IBR:~/.wine/drive_c/Program Files (x86)/Genevo/PRiMAtool$ wine PRIMAtool.exe
0144:err:mscoree:CLRRuntimeInfo_GetRuntimeHost Wine Mono is not installed
jack@jack-Lenovo-ideapad-100S-14IBR:~/.wine/drive_c/Program Files (x86)/Genevo/PRiMAtool$

linux4ever

Cytat: xawery w Grudzień 14, 2024, 08:12:53 PMZrobiłem jak radziłeś    CDeB
Coś takiego wyskakuje :
ack@jack-Lenovo-ideapad-100S-14IBR:~/.wine/drive_c/Program Files (x86)/Genevo/PRiMAtool$ wine PRIMAtool.exe
0144:err:mscoree:CLRRuntimeInfo_GetRuntimeHost Wine Mono is not installed
jack@jack-Lenovo-ideapad-100S-14IBR:~/.wine/drive_c/Program Files (x86)/Genevo/PRiMAtool$

Wine wymaga mono czyli otwarto źródłowego neta frameworka.

A to rozwiązanie:

https://dl.winehq.org/wine/wine-mono/

CytatDownload wine-mono.msi from the official WineHQ site.
    Type wine64 uninstaller.
    Press install from the uninstaller GUI and select the downloaded .msi package.
    Done!

Drugi sposób to:

CytatDownload wine-mono.msi from the official WineHQ site (version 7.4.0 at the time of writing this).
    Type wine msiexec /i wine-mono-7.4.0-x86.msi.
    Done!

https://askubuntu.com/questions/841847/mono-package-for-wine-is-not-installed

CDeB

@linux4ever czy to nie jest to samo mono dostępne w repozytorium pod nazwą 'mono-complete', albo 'mono-runtime'?

W opisie stoi:
CytatInstall this package if you want to run software for Mono or Microsoft
NET which you are not installing from a Debian package.

Co prawda u mnie Wine pobrało mono z zewnętrznego zasobu, więc tak tylko się zastanawiam...

linux4ever

Cytat: CDeB w Grudzień 15, 2024, 06:13:28 PM@linux4ever czy to nie jest to samo mono dostępne w repozytorium pod nazwą 'mono-complete', albo 'mono-runtime'?

W opisie stoi:
CytatInstall this package if you want to run software for Mono or Microsoft
NET which you are not installing from a Debian package.

Co prawda u mnie Wine pobrało mono z zewnętrznego zasobu, więc tak tylko się zastanawiam...

To to samo ale wine chyba używa innej wersji.

Mono-complete jest pewnie do tworzenia aplikacji na net framework a mono-runtime do ich uruchomienia jak wiadomo.

Ale nadal w wine i systemie można odinstalować mono i zainstalować dotnet framework czyli net framework.

Z tym że framework ma telemetrie jeśli instalujemy go w systemie co do wine to nie wiem.

Zobacz najnowsze wiadomości na forum