Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Logo przy uruchamianiu komputera

Zaczęty przez rough, Listopad 28, 2024, 03:10:46 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

rough

W moim komputerze na nowym monitorze rozdzielczość ekranu startowego Dell nie pokrywa się z rozdzielczością ekranu startowego Linux. A właściwie komputer nie rozumie nowego monitora. Co poradzić, żeby logo Dell i Fedora oba wyglądały dobrze albo w ogóle nie wyglądały?

linux4ever

Cytat: ghorrgh w Listopad 28, 2024, 03:10:46 PMW moim komputerze na nowym monitorze rozdzielczość ekranu startowego Dell nie pokrywa się z rozdzielczością ekranu startowego Linux. A właściwie komputer nie rozumie nowego monitora. Co poradzić, żeby logo Dell i Fedora oba wyglądały dobrze albo w ogóle nie wyglądały?

A  jaki komputer używasz?

Fedora to wayland czy hyperland ?

Jaka to karta graficzna ?

Jaki sterownik ekranu w  systemie ?

Na razie tyle.
"Powiedz mi, a zapomnę, pokaż mi, a zapamiętam, pozwól mi zrobić, a zrozumiem. "-Konfucjusz

rough

Komputer Dell Optiplex 7070 Micro, Fedora Wayland, grafika integra Intel, sterownik nie wiem.

linux4ever

Cytat: ghorrgh w Listopad 28, 2024, 04:22:28 PMKomputer Dell Optiplex 7070 Micro, Fedora Wayland, grafika integra Intel, sterownik nie wiem.

Sudo rpm install inxi tak to chyba na fedorze i inxi -b

Nie pamiętałem pełnej komendy i musiałem znaleźć.

Poprawka sudo yum install inxi

I znalzłem informacje o twoim komputerze:

CytatDell OptiPlex 7070 N007O7070MFF - Intel Core i5 9500T / 8 GB / 256 GB / Intel UHD Graphics 630

Teraz tylko przestawić w biosie/uefi i zmienić sterownik w systemie.

Gdyż jak znalazłem w Fedorze są dwa w "starej" intel i915 w nowym wydaniu intel i915g.

Poszukam sterownika na Fedorze w repozytorium i dam rozwiązanie.

I niestety na Fedorze 41 nie ma tego sterownika wpisywałem yum info i915 zero efektu,yum search i915 też nic.

Niby jest w najnowszym kernelu  jak patrzyłem więc to jedyna droga.
"Powiedz mi, a zapomnę, pokaż mi, a zapamiętam, pozwól mi zrobić, a zrozumiem. "-Konfucjusz

CDeB

A może wystarczyłoby edytować plik konfiguracyjny GRUBa. Podczas startu systemu powinien narzucić rozdzielczość na uruchamianego Plymoutha.

@ghorrgh Spróbuj wyedytować plik znajdujący się najprawdopodobniej w /etc/default:

sudo nano /etc/default/grub
Znajdź linijkę #GRUB_GFXMODE=640x480. Usuń #, zmień na natywną rozdzielczość monitora, zapisz a następnie wydaj komendę:

sudo update-grub2
Uruchom ponownie komputer. Może zadziała.

Piotr_1988

Cytat: CDeB w Listopad 28, 2024, 10:50:47 PMsudo update-grub2
Uruchom ponownie komputer. Może zadziała.
To jest polecenie Debiana...

Na Fedorze wygląda to tak na UEFI:

sudo grub2-mkconfig -o /etc/grub2-efi.cfg
https://fedoraproject.org/wiki/GRUB_2#Updating_the_GRUB_configuration_file

@linux4ever, na Fedorze od chyba już 9 lat używa się raczej dnf, a nie yum.
Fedora Linux  |  Rocky Linux

mirekc

Cytat: ghorrgh w Listopad 28, 2024, 03:10:46 PMW moim komputerze na nowym monitorze rozdzielczość ekranu startowego Dell nie pokrywa się z rozdzielczością ekranu startowego Linux. A właściwie komputer nie rozumie nowego monitora. Co poradzić, żeby logo Dell i Fedora oba wyglądały dobrze albo w ogóle nie wyglądały?
A to nie jest przypadkiem sprawa samego monitora? Większość monitorów ,,trzyma" osobne ustawienia dla każdej rozdzielczości i częstotliwości odświeżania. Spróbuj przycisnąć ,,Auto" (lub coś podobnego) na monitorze podczas wyświetlania logo Dell, a następnie to samo przy logo Fedora. Jak nie pomoże, spróbuj ręcznie ustawić obraz przy pomocy menu monitora w obydwu przypadkach. Jeśli i to nie pomoże, ustaw obraz przy korzystaniu z Fedory, a logo Dell ,,odpuść". Jest wyświetlane przy niskiej rozdzielczości i częstotliwości odświeżania, niektóre monitory mogą ,,nie łapać" tych parametrów.

rough

banan

Ważne jest czy sygnał idzie po dvi,rgb,hdmi lub displayPort. Najlepsze odzorowanie daje cyfrowe DVI. HDMI mogą być różnice, ale korekte robi monitor, chyba że jest BIOS CMS lub laptop podłączony do monitore. No i generalne DELL najlepsza marka , desktopy na intelu gen. 6,7 obsługują do 4 moniorów. Wtedy w linuxie w ustawieniach wchodzimy w display lub ekran, z ang. Ad..

Zobacz najnowsze wiadomości na forum