Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Zamiana plazmy KDE na coś lżejszego.

Zaczęty przez kaszczor, Listopad 15, 2024, 07:09:23 AM

Poprzedni wątek - Następny wątek

kaszczor

Czy w Ubuntu Studio 24.10 da się zamienić plazmę KDE na coś lżejszego, np. na XFCE? Jeżeli tak, to jak to zrobić?
Mam całkiem nieźle uzbrojony w pamięć RAM (12) laptop, ale pomimo tego plazma powoduje znaczne spowolnienie działania urządzenia. Jak dla mnie jest to zbędny fototrysk.

pavbaranov

Pewnie da się (przynajmniej w innych ubuntowych - bez problemu i stosowne info jest w dokumentacji *buntu). Tyle, że... Plasma sama w sobie nie jest wcale "ciężka", a skonfigurowanie jej, by zabierała RAM tyle, co np. XFCE to chwila roboty. Zidentyfikuj zatem co powoduje "ciężkość" US.

kaszczor

Cytat: pavbaranov w Listopad 15, 2024, 11:04:41 AMPewnie da się (przynajmniej w innych ubuntowych - bez problemu i stosowne info jest w dokumentacji *buntu). Tyle, że... Plasma sama w sobie nie jest wcale "ciężka", a skonfigurowanie jej, by zabierała RAM tyle, co np. XFCE to chwila roboty. Zidentyfikuj zatem co powoduje "ciężkość" US.
Nie mam pojęcia, co powoduje. Kiedyś Ubuntu Studio śmigało mi znacznie szybciej na XFCE niż teraz na plazmie KDE. Nie wiem też, jak skonfigurować tę plazmę, by była lżejsza.

pavbaranov

Cytat: kaszczor w Listopad 16, 2024, 05:26:45 AMNie mam pojęcia, co powoduje. Kiedyś Ubuntu Studio śmigało mi znacznie szybciej na XFCE niż teraz na plazmie KDE. Nie wiem też, jak skonfigurować tę plazmę, by była lżejsza.
Nie - wpierw diagnoza, a potem leczymy. Masz np. Monitor systemowy, a tam sporo informacji nt. tego co i jak zabiera zasoby. Zacznij od tego.
Inna sprawa, że jeśli wolisz Xfce, to po diabła się męczyć (choć osobiście uważam, że KDE oferuje najdoskonalsze DE ze wszystkich, jakie w linuksie dostępne). Możesz zatem spróbować zmienić. Zacząłbym od próby jego doinstalowania. Potem masz wybór w DM środowiska. Jeśli będzie lepiej - możesz odinstalować całą Plasmę. Osobiście, po prostu zainstalowałbym jakieś distro z samym Xfce, a potem to co w Studio masz i co Ci potrzebne, bo pewnie prościej by było.
Całkiem możliwe, że różnicę powoduje też Wayland, który w Plazmie jest domyślny, podczas gdy Xfce pracowało na X11.

kaszczor

Cytat: pavbaranov w Listopad 16, 2024, 09:05:38 AM
Cytat: kaszczor w Listopad 16, 2024, 05:26:45 AMNie mam pojęcia, co powoduje. Kiedyś Ubuntu Studio śmigało mi znacznie szybciej na XFCE niż teraz na plazmie KDE. Nie wiem też, jak skonfigurować tę plazmę, by była lżejsza.
Nie - wpierw diagnoza, a potem leczymy. Masz np. Monitor systemowy, a tam sporo informacji nt. tego co i jak zabiera zasoby. Zacznij od tego.
Inna sprawa, że jeśli wolisz Xfce, to po diabła się męczyć (choć osobiście uważam, że KDE oferuje najdoskonalsze DE ze wszystkich, jakie w linuksie dostępne). Możesz zatem spróbować zmienić. Zacząłbym od próby jego doinstalowania. Potem masz wybór w DM środowiska. Jeśli będzie lepiej - możesz odinstalować całą Plasmę. Osobiście, po prostu zainstalowałbym jakieś distro z samym Xfce, a potem to co w Studio masz i co Ci potrzebne, bo pewnie prościej by było.
Całkiem możliwe, że różnicę powoduje też Wayland, który w Plazmie jest domyślny, podczas gdy Xfce pracowało na X11.
Co to jest to DM środowiska?

pavbaranov

DM? Display Manager - jakieś ustrojstwo (nie wiem jakie w UStudio) - które umożliwia wybór użytkownika, sesji itp. przy starcie systemu (a w zasadzie DE). Dla Plasmy dedykowane jest SDDM, ale Ubu lubi lightDM.

Zobacz najnowsze wiadomości na forum