Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

FreeOffice a LibreOffice

Zaczęty przez rafnov, Lipiec 15, 2023, 01:54:00 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

rafnov

Instalator Manjaro pyta mnie o wybór pakietu biurowego pomiędzy FreeOffice a LibreOffice, pierwszy raz to widzę.
Czym się różni jeden od drugiego?
Czy można zainstalować tylko wybrany program z takiego pakietu? W zasadzie potrzebny mi tylko edytor tekstu...

linux4ever

Freeoffice to pakiet również dla firm zaś libreoffice do użytku domowego.

Niestety gdy instalujesz office instaluje wzystkie pozostałe.
"Dawniej ludzie uczyli się dla samych siebie, dziś robią to na pokaz. "-Konfucjusz

mirekc

Cytat: rafnov w Lipiec 15, 2023, 01:54:00 PMInstalator Manjaro pyta mnie o wybór pakietu biurowego pomiędzy FreeOffice a LibreOffice, pierwszy raz to widzę.
Czym się różni jeden od drugiego?
Czy można zainstalować tylko wybrany program z takiego pakietu? W zasadzie potrzebny mi tylko edytor tekstu...
Używam jednego i drugiego. FreeOffice jest moim zdaniem ,,lżejszy" (szybciej się uruchamia i pracuje) oraz ma lepszą kompatybilność z plikami Microsoft Office (rzadziej się formatowanie ,,rozjeżdża"). Jednak w niektórych zadaniach lepiej się sprawdza LibreOffice, np. lepiej importuje zawartość ze stron WWW, tworzy mniejsze pliki PDF i generalnie jest chyba bardziej intuicyjny. Ma też znacznie dłuższą historię rozwoju i większe grono zaangażowanych developerów co nie pozostaje bez wpływu na jakość pakietu. Z drugiej strony za FreeOffice stoi firma która chce w ten sposób wypromować wersję komercyjną, więc im zależy. Nie potrafię wskazać zdecydowanego faworyta. Może wypróbuj obydwa?

mirekc

Cytat: linux4ever w Lipiec 16, 2023, 06:43:43 AMFreeoffice to pakiet również dla firm zaś libreoffice do użytku domowego.

To nie jest prawda. OpenOffice jest oprogramowaniem darmowym bez zastrzeżeń odnośnie użytku komercyjnego i jest szeroko wykorzystywany, między innymi w administracji. Inna sprawa że licencja nie mówi wprost o wykorzystaniu komercyjnym (po prostu nie ma rozróżnienia pomiędzy użytkowaniem komercyjnym i prywatnym) w przeciwieństwie do FreeOffice.

linux4ever

Z reguły to co szybsze i lżejsze dla komputera oraz ma większe wsparcie jest lepsze.

Libre office jest trochę ociężały ale dobrze mi się z niego korzysta.

Lecz na miejscu innych użytkowników wybrałbym free office.
"Dawniej ludzie uczyli się dla samych siebie, dziś robią to na pokaz. "-Konfucjusz

rafnov

Mi trzeba czegoś najprostszego więc chyba stanie na FreeOffice. One są w tym samym toolkicie?

Zobacz najnowsze wiadomości na forum