Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

zatrzymanie systemu przez firefox jak i przez brave browser

Zaczęty przez sovtware, Styczeń 03, 2023, 06:20:31 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

sovtware

nie wiem jak to sprawdzić oraz czy ten temat był już poruszany lecz mam problem z dwoma przeglądarkami

Firefox - przy dłuższym oglądaniu YouTube zatrzymuje mi system i nic nie mogę zrobić jak tylko kliknąć w power i uruchomić laptopa od nowa z tą przeglądarką zawsze taki problem był lecz o tym nie pisałem ponieważ ją zawsze odinstalowuję a w jej miejsce instalowałem Google Chrome od dłuższego czasu zamiast Chrome miałem Brave Browser ale po ostatnich aktualizacjach przeglądarki może nie tak często jak w Firefox ale mam to samo dziś sprawdzam Google Chrome czy czasem system coś nie tego - przeglądarka działa ok

może ktoś miał coś podobnego itp: proszę o jakieś odpowiedzi jak nie naprawię tego pozostanę na Chrome z którą niby nigdy problemów nie było

pozdrawiam Koledzy Koleżanki

PomPom

A przypadkiem nie masz wycieków pamięci z tymi przeglądarkami? Czy z czasem użycie RAMu nie zbliża się niebezpiecznie blisko do całości? Takie coś wskazuje na stan, w którym systemowi brakło pamięci i nie umie czegoś z tym zrobić (czyt. ubić jakąś aplikację). Miałem coś takiego, ale system szybciej lub wolniej umiał daną aplikację zamknąć i odciąć system (ale nie na Debianie).

Skąd zainstalowane te przeglądarki?
myk byle jak jako tako

robson75

Pamiętam parę lat wstecz, miałem identyczny problem.
A zaczęło się od tego że po instalacji Kodi, który się nie uruchamiał z poziomu menu. Postanowiłem go uruchomić na prawach roota z terminala. No i się uruchomił, ale ta decyzja rozwaliła mi system, FF po jakimś czasie wieszał mi system, i konieczny był hard reset.

Być może że Ty też uruchamiałeś jakieś aplikacje na prawach roota nie przeznaczonych do tego.
Arch Linux Xfce - 64Bit Linux User #621110

pavbaranov

Nie wiem jaki masz tam monitor zasobów systemowych, ale włącz podczas oglądania i przyglądaj się zapotrzebowaniu systemu na CPU oraz na RAM. Z FF mam też problem, który powoduje (od czasu do czasu - mam inny system) zapotrzebowanie na CPU/RAM bardzo szybko rosnące właśnie przy oglądaniu filmów. Nie daj boże uruchomić dwa lub więcej. U mnie jest/bywa (bo w zależności od wersji) odpowiedzialnym za to ananicy-cpp, które po prostu w pewnym momencie zaczyna żreć zasoby. Wystarczy je wyłączyć.
CachyOS (niekiedy mocno zmiksowany z Arch), Plasma (zawsze najnowsza, a niekiedy beta/RC). linux-cachyos.

robson75

U mnie np. FF przy odtwarzaniu filmu z YT, pożera około 522 MB.

Arch Linux Xfce - 64Bit Linux User #621110

sovtware

Mi tyle zabiera zasobów

więc podobnie jak Firefox który nie daje rady z YouTube

a teraz nawet Brave się psuje

nigdy nie zdarzyło mi się by przeglądarka czy jakiś program zabrał mi max zasobów i koniec

oprócz gnome-boxes :)

nigdy nie uruchamiam programów jako root tylko instaluję rzeczy

a Firefox mam z repo Debiana a Brave z oryginalnej strony

https://brave.com/pl/

po zainstalowaniu chrome google mogę zostawić laptopa na 24/h z uruchomioną muzyką czy YouTube

i nie mam żadnych niespodzianek

Możę tutaj będzie lepiej widać

sovtware

Dziwi mnie to że firefox-esr i firefox

nawet ubuntu potrafił mi wstrzymać

cieszy mnie tylko to że nie tylko ja taki problem natrafiłem

pavbaranov

To, że chrome potrafi zeżreć - zwłaszcza przy multimediach sporo RAM to raczej norma (przynajmniej kiedy jeszcze jakieś chromium miałem, tak to potrafiło wyglądać). Nie powinien jednak zużywać w takiej sytuacji ok. 50% dostępnego CPU. I tu jest jakiś zonk. Wpierw należałoby wyeliminować problem po stronie samego programu, a zatem zapuść te przeglądarki w "czystych" sesjach, na nowych profilach, bez dodatków i sprawdź dokładnie te same strony, te same filmy/treści nawet, które przeglądasz i sprawiają problem. Jeśli nie będzie się to powtarzać, to wyeksportuj te dane z przeglądarki, które są dla Ciebie istotne (hasła, zakładki itp.), przeczyść cache i znów sprawdź. Jeśli dalej problem - po prostu stwórz nowy profil i zaimportuj swoje dane.
Przyglądnij się też ewentualnym dodatkom (jeśli ich używasz), bo być może to one tworzą problem.
CachyOS (niekiedy mocno zmiksowany z Arch), Plasma (zawsze najnowsza, a niekiedy beta/RC). linux-cachyos.

sovtware

Po aktualizacji do Najnowszej wersji Brave problem znikł działa beż problemów

fakt procesor mi zżera ale to zależy na jakiej stronce jestem :) zawsze tak miałem jak dobrze pamiętam i to w każdej przeglądarce

skacze mi od 20 - do nawet 91 % 

ok nie wstrzymuje mi Debiana więc już jest dobrze

wyczyściłem jeszcze cache itp:

pozdrawiam

Zobacz najnowsze wiadomości na forum