Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Celluloid

Zaczęty przez sovtware, Styczeń 26, 2022, 03:45:25 AM

Poprzedni wątek - Następny wątek

sovtware

Celluloid nie otwiera wszystkich filmów  :o Totem tak  :o szkoda ponieważ Celluloid był Moim ulubionym programem do oglądania filmów  :-\ a kodeki zainstalowane nawet do DVD

otwieram plik program się uruchamia nie ma czasu a po krótkiej chwili automatycznie się wyłącza takich problemów nie było w Ubuntu  :-X przepraszam starsze wersje  ;D

używam Fedory Workstation 35 na OpenSuse to samo da się to jakoś naprawić czy napisać o tym do programisty ? 

pavbaranov

W pierwszej kolejności uruchomić z konsoli i zobaczyć co pluje. W drugiej - skoro jakoś (choć nie wiemy jak) w OpenSUSE "da się naprawić", to sprawdź wersje, a następnie - o ile dalej nie da się naprawić - zgłoś bug w Fedorze, albowiem istnieje cień szansy, że program został źle zbudowany.
CachyOS (niekiedy mocno zmiksowany z Arch), Plasma (zawsze najnowsza, a niekiedy beta/RC). linux-cachyos.

sovtware

Cytat: PomPom w Styczeń 26, 2022, 06:05:44 PM
https://docs.fedoraproject.org/en-US/quick-docs/assembly_installing-plugins-for-playing-movies-and-music/
To było robione?

to akurat nie ale teraz zrobiłem mam to samo :

tak mi pokazuje przez chwilę i automatycznie się wyłacza

np: ten film mi idzie :

wersja celluloid

a Totem wszystko otwiera nawet bez tych drugich instalacji sterowników a zainstalowaniu tylko :

https://rpmfusion.org/Configuration

pavbaranov

Ty masz NVidię? Problem wywołuje biblioteka, która w ogóle - o ile wiem - nie jest związana z przetwarzaniem grafiki, a mianowicie odpowiedzialna za CUDA libcuda.so.1. Z komunikatu wynika, że albo takiej nie masz zainstalowanej w systemie, albo wersja, na której skompilowany został Celluloid jest inna od dostępnej w systemie. W zależności od Twojej odpowiedzi na temat NVidii naprowadzimy Cię dalej.
CachyOS (niekiedy mocno zmiksowany z Arch), Plasma (zawsze najnowsza, a niekiedy beta/RC). linux-cachyos.

sovtware

uruchamiając Totem w terminalu także mam jakieś błędy ale działa  :)

ale to rzeczy nie nie mam nic wspólnego z Nvidia mam wszystko intel:

tutaj są dokładnie te same dane parametry mego laptopa co tutaj ten sam Asus :)

https://www.benchmark.pl/produkt/asus-x551-mav-bing-sx386b

pavbaranov

Nie odpowiedziałeś na pytanie. Twój problem z celluloid sprowadza się do:
Cytatcannot load libcuda.so.1...Naruszenie ochrony pamięci
PS: Jeśli możesz, to nie wrzucaj zrzutów ekranu, a tekst, który się pojawia w konsoli. Łatwiej się to ogarnia, cytuje itd.

sovtware

zainstalowałem sobie biblioteki chyba o to chodziło

[sovtware@fedora ~]$ sudo dnf install libcuda.so.1
[sudo] hasło użytkownika sovtware:
Ostatnio sprawdzono ważność metadanych: 0:02:12 temu w dniu pią, 28 sty 2022, 00:04:36.
Rozwiązano zależności.
================================================================================
Pakiet                           Arch.
                                       Wersja           Repozytorium      Rozm.
================================================================================
Instalowanie:
xorg-x11-drv-nvidia-390xx-cuda-libs
                                  i686 3:390.144-2.fc35 rpmfusion-nonfree  21 M
Instalowanie zależności:
glibc                            i686 2.34-21.fc35     updates           1.9 M
glibc-gconv-extra                i686 2.34-21.fc35     updates           1.6 M
libgcc                           i686 11.2.1-7.fc35    updates           121 k

teraz mi przy uruchomieniu celluloid nie wyskakują błędy takie mam wyniki:

[sovtware@fedora ~]$ celluloid
Cannot load libcuda.so.1

nawet po zamknięciu

lecz po wrzuceniu jednego z tych filmów co mi nie otwiera tak mam :

(io.github.celluloid_player.Celluloid:3955): GLib-CRITICAL **: 00:21:53.206: g_variant_new_take_string: assertion 'g_utf8_validate (string, -1, NULL)' failed

(io.github.celluloid_player.Celluloid:3955): GLib-CRITICAL **: 00:21:53.206: g_variant_new_variant: assertion 'value != NULL' failed
Naruszenie ochrony pamięci (zrzut pamięci)
[sovtware@fedora ~]$

o taką odpowiedź chodzi ? :)

odinstalowałem te pliki

zainstalowałem - xorg-x11-drv-nvidia-390xx-cuda-libs-3:390.144-2.fc35.x86_64

pavbaranov

Cóż, kompletnie nie rozumiem po co Celluloid te CUDA, skoro z nich nie korzysta.
Jeśli chodzi o błąd z ostatniego postu (te GLib-CRITICAL), to zerknij na: https://bugzilla.redhat.com/show_bug.cgi?id=1873644
"Zrzut pamięci..." Można byłoby jeszcze sprawę zdiagnozować tak:
1. uruchamiasz dwa okna terminala, w jednym wpisujesz: journalctl -f
2. w drugim odpalasz celluloid z felernym filmem.
Sprawdzasz co pokazuje dziennik w chwili gdy pojawia się "zrzut pamięci" i kilka linijek wcześniejszych.
Dalsze śledzenie błędu - Celluloid jest nakładką na mpv, a zatem uruchom ów felerny film w samym mpv (bez jego GUI) i zobacz czy idzie. Jeśli mpv będzie się wywalać, to problem w ogóle nie jest związany z Celluloid a silnikiem, którego używa.
Dalsza opcja - zainstalować Celluloid z flatpaka. Zobaczymy czy tam jest "poukładane" w sposób, który nie powoduje błędu.
Porównywanie Totema z Celluloid ma średni sens bowiem oba wykorzystują kompletnie różne silniki do obróbki audio-video. Może się zatem zdarzyć jak u Ciebie, że w jednym odtwarza bez problemów, a w drugim nie.
PS: Być może nie zauważyłem odpowiedzi - pytałem, czy masz NVidię na pokładzie, albowiem CUDA to technologia, którą obsługuje wyłącznie NVidia. Informację o braku możliwości wgrania biblioteki z nią związanej może generować również jakieś oprogramowanie, które było skompilowane tak, by mogło wykorzystać CUDA, ale jest wywoływane na systemie, który nie ma NVidii na pokładzie. Wówczas informacja o braku możliwości wgrania biblioteki libcuda jest po prostu zwykłym ostrzeżeniem i nie powinna powodować żadnych problemów.

sovtware

nie nie mam Nvidi na pokładzie mam samego Intela

Wiem ze celluloid jest nakładką graficzna do mpv wczoraj się bawiłem więc odpowiedz  mpv otwiera filmy

resztę zrobię i sprawdzę jak wrócę z pracy

robson75

U mnie celluloid działa bardzo dobrze (też wersja 0.22) i również jadę na integrze intela.
Nie wiem czy to ważne, ale ja mam dodane do piku mkinitcpio.conf
MODULES=(i915)
I po edycji tego pliku trzeba wykonać
mkinitcpio -P
Ale tak się robi na Archu, nie mam pojęcia czy tak samo się wykonuje na Fedorze.
I najważniejsze, celluloid wymaga biblioteki GTK4, być może masz brak jakiejś opcjonalnej zależności.
Arch Linux Xfce - 64Bit Linux User #621110

pavbaranov

@sovtware - Z tego co wiem, to Intel nie obsługuje CUDA. Paczka do nvidia nie jest Ci zatem potrzebna, a informacja, jaką dostajesz jest na 99% pomijalna.

Piotr_1988

Przepraszam, nie potrafię pomóc... U mnie Celluloid na Fedora Silverblue 35 działa, odtwarza bez problemu wszystkie filmy. :P Może zainstaluj Celluloid z flatpaka i zobacz, czy będzie działało.
NixOS  |  Rocky Linux

sovtware

żadnych flatpak żadnych snap  8) mam wszystko czego dusza zapragnie w systemie bez tego wiem że to niby przyszłość Linuxa ale to nie znaczy że muszę mieć wystarczą mi pliki rpm  :)
Temat zostawię otwarty może ktoś ma tak samo jak ja i będzie znał rozwiązanie wyłącznie czegoś mi brak tylko po przejrzeniu wujka google zero info na temat celluloid rpm w Fedorze

Totem jak to tej pory mnie tutaj nie zawiódł choć w Ubuntu potrafił często delikatnie być obraz zamarzany po zainstalowanych kodekach
tyle kodeków co w Fedorze jeszcze nigdy w żadnej dystrybucji nie widziałem i wsio chodzi  :)

pozdrawiam Wszystkich i do usłyszenia

Działam na Fedora Workstation i jestem zadowolony

Zobacz najnowsze wiadomości na forum