Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Nie działa kamera wbudowana Lenovo-B50-30 na Linux Mint 18.3

Zaczęty przez nik, Październik 31, 2020, 11:03:21 AM

Poprzedni wątek - Następny wątek

pavbaranov

Cytat: nik w Listopad 02, 2020, 11:00:04 AM
Są może zatem jakieś możliwości zdobycia nieoficjalnych sterowników?
A niby skąd? Nawet nie wiadomo jaka tam kamerka jest. Ba, nie wiadomo nawet w jaki sposób ona jest podłączona. Zasadniczy problem polega na tym, że system w ogóle nie widzi (wg mnie) tego urządzenia. System po prostu "nie wie", że coś takiego, jak kamerka internetowa znajduje się w tym komputerze.
No, chyba, że się mylę.
W sumie jedyne, to gdyby producent tej kamerki podrzucił jakiś kod. Tu jednak jw.
Najtańsze rozwiązanie - masz podane w poście wyżej.
CachyOS (niekiedy mocno zmiksowany z Arch), Plasma (zawsze najnowsza, a niekiedy beta/RC). linux-cachyos.

nik

U mnie kamerka zewnętrzna podłączona do tego laptopa również działa, ale potrzebuję jej przy innym komputerze...

nik

Jakiś jednak ślad wiedzy w systemie jest, skoro przy włączonym programie aktywującym kamerkę, zapala się dioda znajdująca się obok niej. Oprócz tego - tak jak pisałem na początku - w opcjach tych programów jest możliwość wyboru tej kamery pod nazwą LenovoEasyCam.

pavbaranov

CachyOS (niekiedy mocno zmiksowany z Arch), Plasma (zawsze najnowsza, a niekiedy beta/RC). linux-cachyos.

nik

No scanners were identified. If you were expecting something different,
check that the scanner is plugged in, turned on and detected by the
sane-find-scanner tool (if appropriate). Please read the documentation
which came with this software (README, FAQ, manpages).

pavbaranov

Jeśli w obu przypadkach (także z sudo) jest to samo, to podtrzymuję: kamerka w tym komputerze najprawdopodobniej nie jest obsługiwana przez linuksa. Ogólna rada (by ewentualnie się pojawiła) - używać jakiegoś bleeding edge rolling release. Może zostanie dodana. Na Mint 18.x nic z tym najprawdopodobniej nie zrobisz (ale ja nie mam Minta, by nie było wątpliwości; może na jakimś mintowym forum Ci pomogą, choć tu obsługa tej kamerki leży w Ubuntu, a nie w Mincie).

Zobacz najnowsze wiadomości na forum