Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Dual boot: Scientific Linux + Linux Mint

Zaczęty przez Piotr_1988, Styczeń 01, 2019, 11:47:49 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

pavbaranov

Sam napisałeś: programy nie są w repozytorium. To zatem nie kto inny, ale Ty musisz zadbać o to, by ich zależności zostały spełnione. W ogóle to są to programy dla Scientific???
SL to specjalna dystrybucja. Nie jest ona ani typowa, ani desktopowa, przeznaczona dla określonego odbiorcy, o specyficznych wymaganiach. Dodatkowo oparta jest o również - raczej - niedesktopową dystrybucję, jaką jest RHEL. Znajdujesz się pośród osób, do których jest adresowana? Do czego jest Ci ów linux w ogóle potrzebny?
CachyOS (niekiedy mocno zmiksowany z Arch), Plasma (zawsze najnowsza, a niekiedy beta/RC). linux-cachyos.

lami07

Cytat: Piotr_1988 w Styczeń 08, 2019, 09:30:51 AM
Sparky nie chce się zainstalować wcale - szkoda, bo się pozytywnie nastawiłem do tej dystrybucji.
W czym problem ? Detale poproszę ?
IRC - #linuxiarze.pl w sieci [url="//libera.chat"]libera.chat[/url]
Matrix - #linuxiarze.pl w sieci [url="//matrix.org"]matrix.org[/url]

hobbysta

Moze najpierw okresl wlasne potrzeby - do czego jest ci potrzebny komputer. Bo uczenie sie czegos nowego zajmie ci miesiace. A to, ze zainstalujesz i odinstalujesz kilka dystrybucji - niczego cie nie nauczy. Zasadniczo uczymy sie przez rozwiazywanie realnych problemow - a nie tworzenie fikcji, ktora niezaleznie od tego jak jest traktowana pozostaje fikcja. Rozwiazanie fikcyjnego problemu to dalej fikcja.

To co dziwne w twoim poscie to fakt ze instalator w SL ma domyslnie ustawione rozwiazywanie zaleznosci. Nie mozna zainstalowac paczki, ktora nie spelnia zaleznosci. W przypadku SL istnieja oficjalne repozytoria i kilka spolecznosciowych - ktore sa zalecane. Z dzikich, prywatnych repozytoriow nie nalezy korzystac. Wybrales sobie system SL - ktory wymaga duzej wiedzy jesli chodzi o administracje. Teraz za kare musisz czytac oficjalna dokumentacje. Najlepiej isc na kurs administracji RHEL i zdac odpowiedni egzamin i zdobyc certyfikat. Wtedy dopiero bedziesz mial prawdziwa frajde korzystajac z SL.

Piotr_1988

Cytat: lami07 w Styczeń 08, 2019, 10:14:14 AM
Cytat: Piotr_1988 w Styczeń 08, 2019, 09:30:51 AM
Sparky nie chce się zainstalować wcale - szkoda, bo się pozytywnie nastawiłem do tej dystrybucji.
W czym problem ? Detale poproszę ?
https://ibb.co/V2z3ZJ7 Wrzuciłem obraz iso na pendrive (dd if=sparkylinux-4.9.2-x86_64-lxde.iso of=/dev/mój_pendrive). Po uruchomieniu komputera wyświetla się tylko tyle, co widać na załączonym obrazu i nie rusza nic dalej niezależnie od tego, co z tej listy wybiorę.
NixOS  |  Rocky Linux

Piotr_1988

Cytat: hobbysta w Styczeń 08, 2019, 05:02:39 PMTo co dziwne w twoim poscie to fakt ze instalator w SL ma domyslnie ustawione rozwiazywanie zaleznosci. Nie mozna zainstalowac paczki, ktora nie spelnia zaleznosci.
Owszem można zainstalowac paczkę, która nie spełnia zależności. Wszedłem w rpm --help i wyczytałem taką funkcję. Cytuję z pamięci, więc mogę się mylić, ale to było coś jak --nodeps i wówczas moje paczki się zainstalowały pomimo niespełnionych zależności. Tylko, że programy nie działały prawidłowo.
NixOS  |  Rocky Linux

lami07

Cytat: Piotr_1988 w Styczeń 08, 2019, 05:14:35 PM
Po uruchomieniu komputera wyświetla się tylko tyle, co widać na załączonym obrazu i nie rusza nic dalej niezależnie od tego, co z tej listy wybiorę.
Interesujące... Hmm, sprawdzałeś sumę kontrolną pobranego obrazu instalacyjnego?

Ps właściwie to jaka jest specyfikację twojego laptopa ?

hobbysta

@Piotr_1988: moge tylko domyslac sie, ze np. --nodeps jest uzywane wtedy, kiedy domyslna instalacja zawodzi. Np. dwie aplikacje wymagajace roznych wersji tej samej wspoldzielonej biblioteki.

pavbaranov

Cytat: Piotr_1988 w Styczeń 08, 2019, 05:19:13 PM
Cytuję z pamięci, więc mogę się mylić, ale to było coś jak --nodeps i wówczas moje paczki się zainstalowały pomimo niespełnionych zależności. Tylko, że programy nie działały prawidłowo.
Wiesz co robisz?
Raz jeszcze - po co Ci jest potrzebny linux. W tym wątku jest o dual boot Mint (desktop) i SL (bardzo specyficzna dystrybucja) - potem pisze, że nie możesz czegoś na SL zainstalować... A konkret? Brak? To o co chodzi?I
I jeszcze raz - na pewno potrzebujesz SL? Wiesz do czego to system? Może po prostu zainstaluj właśnie jakiegoś "Minta" i sprawa z głowy.
CachyOS (niekiedy mocno zmiksowany z Arch), Plasma (zawsze najnowsza, a niekiedy beta/RC). linux-cachyos.

Piotr_1988

Cytat: lami07 w Styczeń 08, 2019, 05:53:29 PM
Cytat: Piotr_1988 w Styczeń 08, 2019, 05:14:35 PM
Po uruchomieniu komputera wyświetla się tylko tyle, co widać na załączonym obrazu i nie rusza nic dalej niezależnie od tego, co z tej listy wybiorę.
Interesujące... Hmm, sprawdzałeś sumę kontrolną pobranego obrazu instalacyjnego?

Ps właściwie to jaka jest specyfikację twojego laptopa ?
Sumy kontrolne się zgadzają:

piotr@debian:~/Programy$ md5sum sparkylinux-4.9.2-x86_64-lxde.iso
caf7f66bac8101c2faaa9500f3bfbaae  sparkylinux-4.9.2-x86_64-lxde.iso
piotr@debian:~/Programy$ shalsum sparkylinux-4.9.2-x86_64-lxde.iso
bash: shalsum: command not found
piotr@debian:~/Programy$ sha1sum sparkylinux-4.9.2-x86_64-lxde.iso
e39083556e360853241d0dad0422d8ff2b3992d1  sparkylinux-4.9.2-x86_64-lxde.iso
piotr@debian:~/Programy$ sha256sum sparkylinux-4.9.2-x86_64-lxde.iso
f11c053ed487acc629c6bd622d0d90e32022ae9f433fd11b67b92186544c24f3  sparkylinux-4.9.2-x86_64-lxde.iso
piotr@debian:~/Programy$ sha512sum sparkylinux-4.9.2-x86_64-lxde.iso
07646f8e463818b314528625bbcada55f61b2fab59f9c93a2bc763db2a639f9453b360cc24aa5033285ca020fbbfc2801a1d79c3eadd4eb671a2d66f5241ba75  sparkylinux-4.9.2-x86_64-lxde.iso

Specyfikacja laptopa:

Lenovo G50-45
AMD A6-6310 (4 rdzenie, od 1.80 GHz do 2.40 GHz, 2 MB cache)
AMD KernCZ
8 GB SO-DIMM DDR3, 1600 MHz
AMD Radeon R4 series
SSD SATA 120 GB
NixOS  |  Rocky Linux

Piotr_1988

Cytat: pavbaranov w Styczeń 08, 2019, 06:34:26 PM
Cytat: Piotr_1988 w Styczeń 08, 2019, 05:19:13 PM
Cytuję z pamięci, więc mogę się mylić, ale to było coś jak --nodeps i wówczas moje paczki się zainstalowały pomimo niespełnionych zależności. Tylko, że programy nie działały prawidłowo.
Wiesz co robisz?
Raz jeszcze - po co Ci jest potrzebny linux. W tym wątku jest o dual boot Mint (desktop) i SL (bardzo specyficzna dystrybucja) - potem pisze, że nie możesz czegoś na SL zainstalować... A konkret? Brak? To o co chodzi?I
I jeszcze raz - na pewno potrzebujesz SL? Wiesz do czego to system? Może po prostu zainstaluj właśnie jakiegoś "Minta" i sprawa z głowy.
Nie jestem informatykiem. Proszę na mnie nie krzyczeć. >:( Wiem, dlaczego robię, to co robię. Motywy z grubsza opisalem już w pierwszym poście w tym wątku. Na moim głównym, najnowszym laptopie mam Debiana i jestem zadowolony. Natomiast na starym laptopie, który stoi nieużywany (specyfikacja starego laptopa powyżej) chciałem zainstalować Scientific Linux, po to by odciążyć z nadmiaru pracy nowszego laptopa, przy którym właśnie siedzę.

Programem, który najbardziej obciąża mi system jest MEGA X, który służy do analiz sekwencji nukleotydów. Jak podają Kumer et al. (2018):
CytatOn Linux platforms, MEGA X has been optimized and tested for use on Debian/Ubuntu and RedHat/CentOS based distributions. Because users may customize their Linux environments easily, we recommend use of MEGA X for Linux in tested desktop environments. Specifically, we have tested MEGA X on Ubuntu 16.04.4 (with Unity desktop), Mint 18.1 (with Cinnamon desktop), and CentOS 7 (with GNOME desktop).
Kumar, S., Stecher, G., Li, M., Knyaz, C., Tamura, K., 2018. MEGA X: Molecular Evolutionary Genetics Analysis across computing platforms. Mol. Biol. Evol. 35, 1547–1549.

Na Debian 9 Stretch ta aplikacja działa. Z tym, że przy dużym obciążeniu zdarza się jej samoistnie wyłączyć. Ponieważ mam drugiego laptopa, który porasta kurzem nieużywany (specyfikacja powyżej), postanowiłem go odciążyć i spożytkować. Tworcy oprogramowania piszą w artykule w Molecular Biology and Evolution, że "MEGA X has been optimized and tested for use on Debian/Ubuntu and RedHat/CentOS based distributions." więc spodziewałem się, że aplikacja będzie działać na Scientific Linux, który de facto jest "RedHat based distribution"... Zwłaszcza, że w Scientific jest środowisko GNOME pod którym tę aplikację testowano na CentOS i które środowisko właśnie zalecają.

Nie chcę odpalać tego na testowanych tam Mincie lub Ubuntu, bo te dystrybucje są obładowane, a mi zależy na czymś szybkim i stabilnym, by móc te obliczenia molekularne przeprowadzać. Dlatego Scientific Linux zabrzmiało sensownie i do tego ma szpanerską nazwę, która będzie łądnie wyglądać, gdy się podzielę wynikami moich bioinformatycznych obliczeń. ;) Nie jestem informatykiem, proszę na mnie nie krzyczeć, no ale spodziewalem się, że będzie to na Scientific Linux działać. Nie jestem idiotą.
NixOS  |  Rocky Linux

pavroo

Szybkie i stabilne - polecam na drugi laptop również Debiana z gałęzi stabilnej w wersji amd64 z dowolnym pulpitem.
Jeśli ma być wydajny to polecam pulpit LXDE lub Xfce.
Czasami lepiej trzymać usta zamknięte i być traktowany jak idiota, niż je otworzyć i rozwiać wszelkie wątpliwości. Mark Twain

pavbaranov

@Piotr_1988 - Czy ja krzyczę? Proszę mi nie wmawiać. Masz oprogramowanie, które nie jest w repozytorium. W takim przypadku musisz sprawdzić przede wszystkim jego wymogi i do tego oprogramowania dostosować dystrybucję. Niestety wszelkie zależności itp. będą ciążyć na Tobie, chyba, że producent oprogramowania zapewni Ci odpowiednie wsparcie i wskaże co dokładnie jest potrzebne. Niekiedy nawet inne gcc tworzy problem.

hobbysta

To chyba jest zwykle nieporozumienie. SL - Scientific Linux nie ma nic wspolnego z nauka. 'Upstream' to kod zrodlowy dystrybucji RHEL - Red Hat Enterprise Linux. Podobnie CentOS rowniez bazuje na kodzie RHEL. Poczytaj w necie do jakich zastosowan uzywany jest CentOS, RHEL - do tego samego uzywany jest SL. Nazwa wziela sie stad, ze dystrybucja jest rozwijana przez osoby z Fermi Lab w USA, oraz CERN w Szwajcarii. SL nie jest (!) dystrybucja przeznaczona w jakis specjalny sposob do badan naukowych. Ma dokladnie taki sam zakres zastosowan jak wspomniane przez mnie RHEL i CentOS.

ciubaka

skoro się upierasz na redhat z gnome to lutuj fedorę i po temacie - twój stary laptop to niezły laptop
a jak debian to debian
a co znowu złego jest w buntu - też myślałem że samo zło ale mi przeszło
dajesz Piotr olewasz szpanerskie nazwy bierz dystrybucję ze wsparciem
koledzy z forum zapewne doradzą ci do amd coś archowego -znają się więc może warto posłuchać
drobna uwaga do fedory, która skutecznie mnie odstraszyła od systemu - partycjonuje domyślnie dyski  nie w ext4 - potem problem jak coś się wykrzaczy - proszę spróbować jednak instalować w  ext4

lami07

@Piotr_1988. Przetestowałem u siebie ISO Sparkiego 4.9.2-lxde i niestety działa bez problemu. Możesz zaspokoić moją ciekawość i kiedyś w wolnej chwili spróbować ponownej instalacji , tym razem przy pomocy dowolnego obrazu z gałęzi rolling ?

Zobacz najnowsze wiadomości na forum