Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Witam i pozdrawiam wszystkich :)

Zaczęty przez Marek, Październik 05, 2015, 10:50:14 AM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Marek

Kupiłem laptopa bez systemu i zainstalowałem linuxa Mint, ale strasznie drgał obraz proszę o pomoc w kwestii sterowników do karty graficznej nVidia® GeForce 840M + Intel HD Graphics 5500, skąd je ściągnąć i jak zainstalować. Zainstalowałem Ubuntu i z grafiką jest ok, ale tutaj z kolei jest problem z flash playerem w przeglądarkach ( firefox, chromium )
Może jest jakaś inna dystrybucja, która nie będzie sprawiać problemów i będzie przyjazna dla zupełnie początkujących, takich jak ja

Albedo 0.64

Witaj. Pewne problemy są wspólne dla wszystkich dystrybucji. W przypadku Ubuntu/Mint tego typu problemy są rzadkością i są łatwe do naprawienia bo w repozytoriach są zawarte potrzebne do tego celu sterowniki i biblioteki. Polecam stronkę ubuntu-pomoc.org gdzie znajdziesz rozwiązania wszystkich ubuntowych problemów. Do zainstalowania sterowników służy program Driver Manager a obsługę flash, java i wszystkich kodeków zapewniają pakiety ubuntu-restricted-extras. Lepszej dystrybucji dla początkujących od Ubuntu/Mint nie znajdziesz, ja używałem tych systemów z powodzeniem przez kilka lat i niczego innego ci nie polecę. Pozdrawiam.
Linux registered user 556565