witam
a ja Ci radze instaluj plasme , jest juz w miare stabilna , po ustawieniach bierze mi przy przegladarce google-chrome -2 karty , radiu z clementine okolo 700mb ram , procek 1-5% , tak ze chyba na prawde niezle( oczywiscie pisze o arch-u)
plusy to oczywiscie biblioteki qt , wiecej
http://www.dobreprogramy.pl/lucas__/KDE-5-nie-bedzie-kilka-slow-o-nowej-strukturze-i-cyklu-wydawniczym,58157.html
jest cholernie konfigurowalna , no i prace nad nia prowadza "potegi" takie jak np. blue systems
netrunner juz wypuscil obraz ze stabilna wersja plasma 5 , na dniach bodajze KaOs tez zamierza to zrobic .
Obecnie pakiety plasmy sa juz w stabilnych repo archa , tak ze wystarczy
sudo pacman -S plasma
i leci
potem tylko doinstalowac menadzer logowania sddm (ktory jest wskazany do uzywania z tym srodowiskiem )
i mozna sie "bawic"
Jesli chodzi o waylanda , to bedzie on na modle systemd , czyli od wszystkiego . Jak zostanie juz wprowadzony to niestety zanikna wszelkie menedzery okien typu openbox , fluxbox itp , czy to dobry krok , nie mi to osadzac , ale osobiscie uwazam ze nie .Czytalem cos nie cos , na temat waylanda i wiadomo mi , ze nie ma w nim ,jako takich , menadzerow okien , sa jedynie kompozytory.
polecam tez plasme dlatego , ze wiadomo ze , bynajmniej na poczatku , bedzie o nia dbac mnostwo deweloperow , co wiadomo wiaze sie z jej szybkim rozwojem.
Sa,\m zawsze preferowalem xfce , ale niestety zastoj , niby na poczatku marca ma "wyjsc " xfce 4.12 . ale co z tego , mnostwo bibliotek jeszcze nie przepisanych na GTK+3 , tak ze lipa
pozdrawiam
P.s Tak jak pavroo napisal , duzo zalezy od tego jaki posiadasz sprzet , wayland jako pierwszy bedzie w gnome , ale ja akurat nie przepadam za tym srodowiskiem