Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

APT czy Pacman Polecamy Distro Dla Początkujących

Zaczęty przez linux4ever, Dzisiaj o 07:43:00 AM

Poprzedni wątek - Następny wątek

linux4ever

Co bardziej się przydaje system z APT czy Pacmanem ?

Jakie distro jest polecane dla początkujących ?
Debian KDE &Endevour OS LXDE

Bercik

Na mnie nie patrz, ale wbrew wszystkim opiniom - pacman.😁
 Nie szukasz i nie dodajesz jakiś ppa, kluczy czy co tam jeszcze wymyślili - więc wbrew opiniom, na początek ja bym nie brał apt.

Jakie distro zatem? To zależy... ale na początek powiedziałbym, że CachyOS (tak wiem, zaraz mnie dopadną Minciarze, czy tam MXowcy 😁), ale taka prawda. Potem zdecyduje, czy chce mieć więcej "zrobione za niego" czy jednak brnie w to dalej, wtedy dobierze sobie coś innego...

Uważam po czasie, że jak porzucać windowsa, to lecim na całego i wchodzimy w to na 100%, a nie "bo ma wyglądać jak windows", czy "być podobny".

Linuks nie jest podobny, jest inny i do tego trzeba się przyzwyczaić, albo... dać sobie spokój, bo nie jest, nigdy nie był i nigdy nie będzie "darmowym zamiennikiem windowsa".
Arch Linux & KDE Plasma 👍
Debian & Ubuntu i ich klony: 🚫

linux4ever

@Bercik

Chociaż lubię Debiana to polecę jego przeróbki: Peppermint OS i Sparky Linux.

Są bardziej intuicyjne i prostsze w obsłudze.

Mają nakładkę graficzna na APT.

Cachy OS jest dobry ale jak dla mnie zbyt wiele cudowania ;)

Bercik

Cytat: linux4ever w Dzisiaj o 09:34:37 AMCachy OS jest dobry ale jak dla mnie zbyt wiele cudowania ;)
Nie wiem co "cudujesz", ale ja żadnego Voodoo nie odczyniałem - po prostu działa 😁
Arch Linux & KDE Plasma 👍
Debian & Ubuntu i ich klony: 🚫

mirekc

Jak dla początkującego (i nie tylko), to polecam instalator graficzny. MX Linux ma MX Instalator pakietów, bardzo wygodny do wyszukiwania i instalowania popularnych aplikacji, nigdy się na nim nie zawiodłem. Jeśli tam czegoś nie ma, to jest jeszcze Synaptic. A APT? Po jakimś czasie, jak się wie, czego się chce. Pacmana nie polecam, bo nie znam. ;)

jankycoder

CachyOS konfiguruję, ustawiam i ciągle nie doszedłem do etapu, żeby włączyć komp i zwyczajnie popracować.

linux4ever

Cytat: jankycoder w Dzisiaj o 04:42:10 PMCachyOS konfiguruję, ustawiam i ciągle nie doszedłem do etapu, żeby włączyć komp i zwyczajnie popracować.

Spora możliwość dostosowywania dlatego napisałem cudowanie.

Systemy z APT zazwyczaj konfigurujesz raz no czasem więcej i nic nie musisz więcej robić.

Dlatego Debian do zabaw na tz: "polu minowym" mam Endevour OS.

linux4ever

Cytat: Bercik w Dzisiaj o 09:38:15 AM
Cytat: linux4ever w Dzisiaj o 09:34:37 AMCachy OS jest dobry ale jak dla mnie zbyt wiele cudowania ;)
Nie wiem co "cudujesz", ale ja żadnego Voodoo nie odczyniałem - po prostu działa 😁

Spora zdolność dostosowywania czasem przerasta.

Zobacz najnowsze wiadomości na forum