Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Przygody z Gnu/Linux dla odważnych czyli rolling distro

Zaczęty przez linux4ever, Sierpień 20, 2025, 06:45:45 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

linux4ever

Jakie są wersje Gnu/Linux dla odważnych czyli roling distro?

Co polecamy ?
"Powiedz mi, a zapomnę, pokaż mi, a zapamiętam, pozwól mi zrobić, a zrozumiem. "-Konfucjusz

Yattaman

Spotkałem się z określeniem rolling release, ale rolling distro nie znam🤔

Jeśli natomiast chodzi o to pierwsze, to wiadomo co polecę 🙂 CachyOS, na drugim miejscu stawiam czyste Arch Linux.
Moje dailyDell Latitude 5490 (i5-8350U, 24GB RAM, 500GB NVMe) – robi ssh, robi rsync, nie robi problemów.
UHD 620 – nie gra, nie szumi, nie wkurza. Idealna. OS: CachyOS (KDE Plasma) Profil na Mastodon: @Yattaman

MSki

Cytat: Yattaman w Sierpień 20, 2025, 08:22:32 PMSpotkałem się z określeniem rolling release, ale rolling distro nie znam🤔
Rolling release to toczące się distro, a rolling distro, to distro którego toczy pycha, a ta jak wiemy, kroczy przed upadkiem ;-)

..dla odważnych - https://petexy.github.io/Linexin/

melis

Często panuje przekonanie, że to Arch właśnie jest taką dystrybucją dla odważnych. Tykającą bombą. Dziwna rzecz, albowiem przez kilka mcy, robiąc update czasem i po dwa, trzy razy dziennie, nie wydarzyło się absolutnie nic. Ja więc bardziej, stawiałbym na OpenSuse Tumbleweed. Dwa razy update rozwalił mi system. Jak widać snapper w nim zawarty defaultowo, nie jest od parady. A faktycznie dla odważnych, to chyba Manjaro :D nie znasz dnia ani godziny. A użwając do tego paczek z aur, to w ogóle nie znasz...systemu :D

Yattaman

Cytat: melis w Sierpień 22, 2025, 10:27:30 PMCzęsto panuje przekonanie, że to Arch właśnie jest taką dystrybucją dla odważnych. Tykającą bombą. Dziwna rzecz, albowiem przez kilka mcy, robiąc update czasem i po dwa, trzy razy dziennie, nie wydarzyło się absolutnie nic. Ja więc bardziej, stawiałbym na OpenSuse Tumbleweed. Dwa razy update rozwalił mi system. Jak widać snapper w nim zawarty defaultowo, nie jest od parady. A faktycznie dla odważnych, to chyba Manjaro :D nie znasz dnia ani godziny. A użwając do tego paczek z aur, to w ogóle nie znasz...systemu :D
U mnie CachyOS - jak skała! Na laptopie jak i na stacjonarce (laptop EXT4, stacjonara BTRFS).
Ja tam polecam :)
Moje dailyDell Latitude 5490 (i5-8350U, 24GB RAM, 500GB NVMe) – robi ssh, robi rsync, nie robi problemów.
UHD 620 – nie gra, nie szumi, nie wkurza. Idealna. OS: CachyOS (KDE Plasma) Profil na Mastodon: @Yattaman

pavbaranov

Cytat: linux4ever w Sierpień 20, 2025, 06:45:45 PMJakie są wersje Gnu/Linux dla odważnych czyli roling distro?

Co polecamy ?
Z całym szacunkiem, ale tego już się czytać nie da. To są pierdoły wygłaszane przez kretynów od Debiana, że tylko "stable", bo oni nie są w stanie zrobić niczego innego.
Nie ma dystrybucji dla odważnych, czy nieodważnych.
Są różne dystrybucje, które mają różne założenia.
Rolling wcale nie oznacza, że coś złego się z takim systemem dzieje, że to wpisane w jego ekosystem. Jak powiedziałem - idioci od Debiana (w zasadzie od Debiliana) coś takiego wmówili społeczności. Dlaczego? Bo sami nie są w stanie ogarnąć swej dystrybucji. Zatem lepiej wpierniczać ludowi pierdoły typu: "stabilna" (i tu już się należy zacząć śmiać) wersja naszego systemu jest jedynym gwarantem stabilności. No większego idiotyzmu nie ma. Przynajmniej, jeśli nie będziemy dotykać polityki.
Ręczę, że żadne rolling:
- nie wybucha,
- nie powoduje skażenia promieniotwórczego w okolicy,
- nie powoduje bólu krzyża, czy głowy,
- nie stanowi zagrożenia dla bezpieczeństwa narodowego...
CachyOS (niekiedy mocno zmiksowany z Arch), Plasma (zawsze najnowsza, a niekiedy beta/RC). linux-cachyos.

Yattaman

Cytat: pavbaranov w Sierpień 23, 2025, 03:05:09 PMRolling wcale nie oznacza, że coś złego się z takim systemem dzieje, że to wpisane w jego ekosystem.
Potwierdzam.

Cytat: pavbaranov w Sierpień 23, 2025, 03:05:09 PMRęczę, że żadne rolling:
- nie wybucha,
- nie powoduje skażenia promieniotwórczego w okolicy,
- nie powoduje bólu krzyża, czy głowy,
- nie stanowi zagrożenia dla bezpieczeństwa narodowego...
Dodatkowo po zmianie karty graficznej z integry AMD na Nvidia GTX1650, potem znów na integrę by siąść na końcu na RX7600 od AMD - również ŻADNYCH problemów. Skała jednym słowem te "rolling" - dziwne, bo w necie mówią inaczej 😱😁

Cytat: pavbaranov w Sierpień 23, 2025, 03:05:09 PMZatem lepiej wpierniczać ludowi pierdoły typu: "stabilna" (i tu już się należy zacząć śmiać) wersja naszego systemu jest jedynym gwarantem stabilności.
Ale za to ładnie brzmi: 'Stable' 🙂

Cytat: pavbaranov w Sierpień 23, 2025, 03:05:09 PMJak powiedziałem - idioci od Debiana (w zasadzie od Debiliana) coś takiego wmówili społeczności.
Nawet nie wiesz ile mi ostatnio śmiechu i poprawy humoru narobiłeś tym słowem: 'Debilian'😁

Miłego dzionka 😉

Yattaman

Cytat: MSki w Sierpień 21, 2025, 12:04:12 PM..dla odważnych - https://petexy.github.io/Linexin/
W sumie to "łysy" ze Świat Linuksa, zjechał to coś. Broni sie tylko tym, że ten co robił je, mówi u siebie na filmie że to jest "dla niego i jego użytku". Wiecie natomiast co? "Społeczność" nadmuchała tą bańkę i stwierdzono że distro "cud miód" do wszystkiego i do wszystkich...

Dla mnie na ten przykład nawet nie brane pod uwage do sprawdzenia, bo: "nie ma Plasmy - nie ma sensu"😉

Gnome w obecnej formie jest dla mnie (bo to moja opinia) nieużywalne przez "normalnego ludzia" na PC. Gnome chce być na siłę MacOS, tylko po co? Interfejs MacOS ma pomijalną konfigurowalność (czyt. prawie żadną), a Gnome w sumie powoli też zaczyna mieć... znikomą bez "extensions".

melis

Cytat: Yattaman w Sierpień 23, 2025, 06:04:26 PM"Społeczność" nadmuchała tą bańkę i stwierdzono że distro "cud miód" do wszystkiego i do wszystkich...
Ten linexin? Z pełnym szacunkiem, ale osobiście się nie zgodzę. To nie dopracowana jakaś pre alpha. Już na samym starcie odrzuca...

Yattaman

Cytat: melis w Sierpień 24, 2025, 08:35:21 PM
Cytat: Yattaman w Sierpień 23, 2025, 06:04:26 PM"Społeczność" nadmuchała tą bańkę i stwierdzono że distro "cud miód" do wszystkiego i do wszystkich...
Ten linexin? Z pełnym szacunkiem, ale osobiście się nie zgodzę. To nie dopracowana jakaś pre alpha. Już na samym starcie odrzuca...
No tak, ten. Obejrzałem film, w sumie tyle. Ja tam bym tego nie instalował. Jednak społeczność jego rozdmuchała banieczkę, że jest super cud i nawet jakis artykuł powstał zachwalający distro 😁
https://www.purepc.pl/linexin-polska-fork-arch-linux-skonfigurowany-gracze-praca-kreatywna

Zobacz najnowsze wiadomości na forum