Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Jakie narzędzia warto używać na linuksie

Zaczęty przez linux4ever, Lipiec 31, 2025, 08:12:00 AM

Poprzedni wątek - Następny wątek

linux4ever

Jakie narzędzia najbardziej przydają się w linuksie i warto ich używać ?
"Powiedz mi, a zapomnę, pokaż mi, a zapamiętam, pozwól mi zrobić, a zrozumiem. "-Konfucjusz

mirekc

Cytat: linux4ever w Lipiec 31, 2025, 08:12:00 AMJakie narzędzia najbardziej przydają się w linuksie i warto ich używać ?
Midnight Commander. Pierwsze co instaluję na każdym Linuksie. Double Commander. Pierwsze co instaluję w każdym środowisku graficznym.

Accura

Cytat: mirekc w Lipiec 31, 2025, 08:30:19 AMMidnight Commander. Pierwsze co instaluję na każdym Linuksie.
Jak dużo wachluje się plikami to polecam, a jak nie, to niekoniecznie.

Dla mnie natomiast, mająć jeszcze w domu dwa a niedługo trzeci komputer pod banderą pingwina - SSH :)
Aktualizowanie, czy czyszczenie ze śmieci, mega przydatne.
Moje "daily"Dell Latitude 5490 😎 (i5-8350U, 24GB RAM, 500GB NVMe) – robi ssh, robi rsync, nie robi problemów. 
UHD 620 – nie gra, nie szumi, nie wkurza. Idealna. OS: CachyOS (KDE, bo GNOME to nie GUI, tylko test cierpliwości)

Zobacz najnowsze wiadomości na forum