Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Debian ojciec wszystkich distro

Zaczęty przez linux4ever, Lipiec 28, 2025, 04:54:34 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

linux4ever

Czy Debian naprawdę jest ojcem wszystkich distro ?

Jak wykorzystać w pełni jego potencjał ?
"Powiedz mi, a zapomnę, pokaż mi, a zapamiętam, pozwól mi zrobić, a zrozumiem. "-Konfucjusz

Accura

Kurcze no nie wiem czy Debian jest "Ojcem wszystkich distro"... Wychodzi na to że:
CytatNajstarszą istniejącą dystrybucją Linuksa jest Slackware Linux, stworzony przez Patricka Volkerdinga w 1992 roku, który wywodzi się z nieistniejącego już projektu SLS.
Moje "daily"Dell Latitude 5490 😎 (i5-8350U, 24GB RAM, 500GB NVMe) – robi ssh, robi rsync, nie robi problemów. 
UHD 620 – nie gra, nie szumi, nie wkurza. Idealna. OS: CachyOS (KDE, bo GNOME to nie GUI, tylko test cierpliwości)

PomPom

Dwa głupie pytania (ale nie autor).

Niektórzy mają jakąś obsesję na punkcie tego, żeby ich system był ojcem systemów, mesjaszem narodów, alfą i omegą, początkiem i końcem. Debian ma dużo pochodnych i tyle. Nie jest żadnym ojcem. Mógłby nie istnieć i czyjaś Fedora czy Arch by były praktycznie identyczne.

Żaden człowiek nie wykorzysta w pełni potencjału obecnych systemów operacyjnych. Są zbyt zaawansowane, mają za dużo funkcji, możliwości. Rób po prostu swoje i rozwijaj swój potencjał - system jest tu jedynie narzędziem, które ma nie wchodzić w drogę.
myk byle jak jako tako

Zobacz najnowsze wiadomości na forum