Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Używanie sterowników closed source na linuksie czy to dobry pomysł

Zaczęty przez linux4ever, Lipiec 25, 2025, 07:33:56 AM

Poprzedni wątek - Następny wątek

linux4ever

Czy używanie sterowników closed source to dobry pomysł?

A może open source mogą je w pełni zastąpić ?
"Powiedz mi, a zapomnę, pokaż mi, a zapamiętam, pozwól mi zrobić, a zrozumiem. "-Konfucjusz

Accura

Cytat: linux4ever w Lipiec 25, 2025, 07:33:56 AMCzy używanie sterowników closed source to dobry pomysł?
Jeśli spełniają swoje zadanie, to uważam, że tak.

Cytat: linux4ever w Lipiec 25, 2025, 07:33:56 AMA może open source mogą je w pełni zastąpić ?
W wielu przypadkach działają lepiej, ale to już zależy od wielu czynników.
Moje "daily"Dell Latitude 5490 😎 (i5-8350U, 24GB RAM, 500GB NVMe) – robi ssh, robi rsync, nie robi problemów. 
UHD 620 – nie gra, nie szumi, nie wkurza. Idealna. OS: CachyOS (KDE, bo GNOME to nie GUI, tylko test cierpliwości)

pavbaranov

@linux4ever - Zadałeś pytanie, które ma tyle znaczeń, że głowa mała :) O jakie sterowniki Ci chodzi? GPU? W tym przypadku odpowiedź jest prosta: na współczesnym systemie, z obecnym kernelem (chodzi o najnowszą wersję) - wydaje mi się, że nie. Jedynie wówczas, gdy z jakichkolwiek powodów musisz używać np. amdgpu-pro - to ma sens. Tyle, że wówczas musisz doskonale wiedzieć, że właśnie te sterowniki są Ci potrzebne. Intel? Nie ma sterowników zamkniętych. AMD? Masz amdgpu (także starsze karty swoje otwarte, a Catalyst, już nie zainstalujesz na współczesnym linuksie). NVidia? Sama zachęca do otwartych sterowników.
To co w istocie jest własnościowe, to firmware i tu nie masz zmiłuj się. Musisz to stosować, bo innej opcji nie ma.
Sterowniki drukarek itp. itd. peryferiów - raczej nie pamiętam, by była tu konkurencja. Albo zamknięte, albo - częściej - otwarte, choć mogą być w różny sposób licencjonowane.
CachyOS (niekiedy mocno zmiksowany z Arch), Plasma (zawsze najnowsza, a niekiedy beta/RC). linux-cachyos.

Zobacz najnowsze wiadomości na forum