Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

GTX 1650

Zaczęty przez Accura, Lipiec 23, 2025, 02:04:09 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Accura

Takie pytanie moi mili:
Mam możliwość sobie pokorzystać zanim kupię coś ze stajni AMD.
Integra daje radę, ale na GTX wiadomo będzie lepiej z grami.
Więc z racji posiadania CachyOS, czy wystarczy kartę wsadzić i zainstalować sterowniki i będzie "hulać", czy mam jakieś specjalne czary odstawiać? No i jakie sterowniki? Ze strony producenta? Czy Cachy ma jakieś "wbudowane" do Nvidii?

No i ważny temat: korzystam z Wayland i chcę by tak zostało :) Będzie to chodzić dobrze wszystko?

PS: W dziale pogaduchy, bo to na luźno temat do gadania :)
Moje "daily"Dell Latitude 5490 😎 (i5-8350U, 24GB RAM, 500GB NVMe) – robi ssh, robi rsync, nie robi problemów. 
UHD 620 – nie gra, nie szumi, nie wkurza. Idealna. OS: CachyOS (KDE, bo GNOME to nie GUI, tylko test cierpliwości)

linux4ever

@Accura

Nie używam archa ale z tego co wiem Nvidia zrobiła jakiś czas temu sterowniki opensource.

Sterowniki na linuksie nazywają się Mesa zatem:https://wiki.archlinux.org/title/NVIDIA i https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?id=304717 i https://archlinux.org/packages/extra/x86_64/vulkan-nouveau/

"Powiedz mi, a zapomnę, pokaż mi, a zapamiętam, pozwól mi zrobić, a zrozumiem. "-Konfucjusz

Accura

Tak właśnie przeglądam i wychodzi mi tak:
CytatPowstał nvidia-open. nvidia-open wymaga co najmniej serii GTX 1600, serii RTX 2000 i nowszych serii, i zaleca się go preferować zamiast sterownika nvidia, jeśli Twój GPU jest przez niego obsługiwany.

CytatJeśli chcesz użyć sterownika zamkniętego źródła zamiast otwartego, możesz uruchomić sudo pacman -S linux-cachyos-nvidia , zapyta Cię, czy konfliktuje się z nvidia-open i czy chcesz zezwolić na usunięcie sterownika otwartego, aby zainstalować zamknięty, ale chyba że masz problem ze sterownikiem otwartym, nie polecam tego.
Wyczytane gdzieś na Reddit :)

Czyli wychodzi na to, że CachyOS może mieć ten "nvidia-open" już zawarty, tak przynajmniej rozumiem.

Czyli teoretycznie nie powinno być problemu :)
Moje "daily"Dell Latitude 5490 😎 (i5-8350U, 24GB RAM, 500GB NVMe) – robi ssh, robi rsync, nie robi problemów. 
UHD 620 – nie gra, nie szumi, nie wkurza. Idealna. OS: CachyOS (KDE, bo GNOME to nie GUI, tylko test cierpliwości)

linux4ever

@Accura i skoro używasz Wayland to musisz ustawić to: https://wiki.archlinux.org/title/NVIDIA#DRM_kernel_mode_setting

Z tego co znalazłem.
"Powiedz mi, a zapomnę, pokaż mi, a zapamiętam, pozwól mi zrobić, a zrozumiem. "-Konfucjusz

Accura

Hmm, czyli jednak "czary" trzeba będzie odczyniać...
Na kompie młodego jest gtx 1060 i tam w sumie poszło podczas instalacji od strzała i nic nie ustawiałem, wayland działa normalnie w sumie... ale muszę sprawdzić co podesłałeś, choć na klatki w grach się nie skarży :)

pavbaranov

Oczywiście, że masz sterowniki nvidia-open i to w 3 wersjach ("zwykłej", LTS oraz DKMS).
Wszystko, czy większość - wytłumaczone masz w wiki Archa, przy czym zerknij również na te linki, które tam są.
Będziesz miał system hybrydowy: integrę z GPU oraz GPU. AMD+NVidia. Musisz zatem się zdecydować jak chcesz te dwie karty wykorzystywać. Obie? Tylko NVidię? Poczytaj o Optimus. Wydaje się, że w takiej konfiguracji na blaszaku, jeśli nie zależy Ci na mniejszym zuzyciu prądu, to możesz ustawić to w ten sposób, że Ryzen będzie wyłącznie CPU, a NVidia wyłączną GPU. Wówczas odpadają Ci ewentualne problemy z przełączeniami itp. itd.
CachyOS (niekiedy mocno zmiksowany z Arch), Plasma (zawsze najnowsza, a niekiedy beta/RC). linux-cachyos.

Accura

Ja to chyba za tępy jestem :)

Accura

Wieczorem zobaczę, wsadzimy i zobaczymy czy wstanie ;) Może magicznie w cachyos zadziała jak trzeba? :)
Ewentualnie doinstaluje "nvidia-open" i pyk i zadziała?
Jeśli nie, no to będę Wam truł tyłek, bo za dużo tych opcji jest różnych, a ja aż tak biegle jeszcze linuxem nie władam...

Accura

Dobra Pany, wrzucilem kartę, zainstalowałem nvidia-open i umarło po reboot :)
Ctrl+F2 i mogłem sie zalogowac w trybie tekstowym i zainstalowałem "linux-cachyos-nvidia", reboot i działa w sumie bez zarzutu...

Teraz pytanie, bo ten pakiet "nvidia-open" nie wywalił się podczas instalacji "linux-cachyos-nvidia" (a ponoć powinien) czy mam go wywalić ręcznie czy nie?

Wrzucam inxi -b
❯ inxi -b
System:
  Host: BESTIA Kernel: 6.15.7-3-cachyos arch: x86_64 bits: 64
  Desktop: KDE Plasma v: 6.4.3 Distro: CachyOS
Machine:
  Type: Desktop Mobo: ASRock model: A520M-HDV serial: <superuser required>
    UEFI: American Megatrends LLC. v: P3.50 date: 05/09/2024
CPU:
  Info: 6-core AMD Ryzen 5 5600G with Radeon Graphics [MT MCP] speed (MHz):
    avg: 2368 min/max: 404/4466
Graphics:
  Device-1: NVIDIA TU116 [GeForce GTX 1650] driver: nvidia v: 575.64.05
  Display: wayland server: X.org v: 1.21.1.18 with: Xwayland v: 24.1.8
    compositor: kwin_wayland driver: gpu: nvidia,nvidia-nvswitch
    resolution: 1920x1080~60Hz
  API: OpenGL v: 4.6.0 compat-v: 4.5 vendor: nvidia mesa v: 575.64.05
    renderer: NVIDIA GeForce GTX 1650/PCIe/SSE2
  Info: Tools: api: clinfo, eglinfo, glxinfo, vulkaninfo
    de: kscreen-console,kscreen-doctor gpu: nvidia-smi wl: wayland-info
    x11: xdpyinfo, xprop, xrandr
Network:
  Device-1: Realtek RTL8111/8168/8211/8411 PCI Express Gigabit Ethernet
    driver: r8169
Drives:
  Local Storage: total: 1.38 TiB used: 505.56 GiB (35.9%)
Info:
  Memory: total: 32 GiB available: 31.21 GiB used: 4.01 GiB (12.8%)
  Processes: 340 Uptime: 1h 9m Shell: fish inxi: 3.3.38

Czy tak jest dobrze? W grach niby jest ok :)
Jak coś to dam co potrzeba z informacji.

linux4ever

Cytat: Accura w Lipiec 23, 2025, 09:52:15 PMTeraz pytanie, bo ten pakiet "nvidia-open" nie wywalił się podczas instalacji "linux-cachyos-nvidia" (a ponoć powinien) czy mam go wywalić ręcznie czy nie?

@Accura Tego nie wiadomo no chyba że sprawdzisz logi w CachyOS.

Tu jak to robić:https://wiki.archlinux.org/title/Systemd/Journal

I https://wiki.archlinux.org/title/Pacman/Tips_and_tricks#Removing_unused_packages_.28orphans.29

Accura

Pakiet usunąłem wczoraj :)
Wszystko działa, ale napotkałem mały kłopot ze startem systemu i zamykaniem, ale nie ma on z tym nic wspólnego, bo po prostu jest.
Mianowicie przy starcie jest takie cuś: nvidia-gpu 0000:01:00.3: i2c timeout error e0000000Wyczytałem, że problem z ładowaniem sterownika usb-c w nvidia, ale ta karta tego nie ma.
Problem na tym polega, że nie wiem jak tego się pozbyć :) Spowalnia troche start systemu, bo jakby czekał aż sie uruchomi, ale nie ma co :)

linux4ever

Cytat: Accura w Lipiec 24, 2025, 10:09:03 AMProblem na tym polega, że nie wiem jak tego się pozbyć :) Spowalnia troche start systemu, bo jakby czekał aż sie uruchomi, ale nie ma co :)

A ja znalazłem jak to naprawić na forum archa:

CytatCreate a file `/etc/modprobe.d/blacklist_i2c-nvidia-gpu.conf` with these contents: `blacklist i2c_nvidia_gpu`

https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?id=247878

Accura

Dziękuje Ci, wczoraj już za długo siedziałem i zmęczenie wzięło górę :)
Zobaczę to wieczorej jak z pracy wrócę.

Tak "btw", to wcale szału nie ma na tej grafice, wiedźmin co prawda działa mi lepiej, ale ogólnie tyłka nie urywa, myślałem, że będzie dużo lepiej. W Ghost Of Tsushima brakuje Vram :)

Docelowo kupie sobie Radeona, żeby problemów nie mieć i żeby to lepiej działało, ale to gdzieś za miesiąc, Myślę sobie nad 5700XT, bo chyba najlepszy stosunek cena/jakość, a więcej nie dam jak 600zł :)

Accura

Ej chłopaki, wiecie co?
Tak sobie myślę, że w sumie używam GNU/Linux na przestrzeni lat trochę dłużej, trochę krócej, ale łącznie to sporo czasu, a za wiele jak widać jeszcze nie wiem :)
Fakt, korzystałem najwięcej z distro Debianowatych i jak coś wynikało, to najczęściej "kopiuj/wklej" z lepszym lub gorszym skutkiem.
Distro Archowate wymusza na mnie jakby zgłębianie wiedzy i chyba jak będę korzystał to i więcej się nauczę.
Fakt, do najmłodszych i zapalonych userów mi daleko, ale w wolnych chwilach co mi szkodzi trochę zgłębiać tajemną wiedzę :)

Po drugie, tak sobie myślę, że najlepszą nauką będzie chyba postawienie sobie "czystego" Arch na jednym kompie i konfigurowanie go od podstaw, np na laptopie. Z racji tego, że mam kilka pakietów, które używam i są niestety nie aktualizowane, ale wymagane przeze mnie, to może być ciekawie :)
Dodatkowo z Waszą nieocenioną pomocą, pewnie łatwiej będzie zrozumieć co robię...

Miłego dnia Wszystkim

pavbaranov

@Accura - Wydaje mi się, że pakiet, jaki powinieneś zainstalować to linux-cachyos-nvidia-open. Zdaje się, że to jest paczka, która winna dostarczać sterowniki otwarte dla Twojej karty dostarczane przez NVidia, które są przez nią samą rekomendowane.
Zgodnie z info o paczce linux-cachyos-nvidia - nie jest ona w konflikcie z nvidia-open, a zatem instalacja pierwszej nie spowoduje wywalenia drugiej z systemu.
Jak chcesz czegoś dokładniej się o tych "nvidia" dowiedzieć, to spytam Lucka co on tam nakombinował.
CachyOS (niekiedy mocno zmiksowany z Arch), Plasma (zawsze najnowsza, a niekiedy beta/RC). linux-cachyos.

Zobacz najnowsze wiadomości na forum