Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

GTX 1650

Zaczęty przez Accura, Lipiec 23, 2025, 02:04:09 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Accura

Cytat: pavbaranov w Lipiec 24, 2025, 12:50:36 PM@Accura - Wydaje mi się, że pakiet, jaki powinieneś zainstalować to linux-cachyos-nvidia-open. Zdaje się, że to jest paczka, która winna dostarczać sterowniki otwarte dla Twojej karty dostarczane przez NVidia, które są przez nią samą rekomendowane.
Zgodnie z info o paczce linux-cachyos-nvidia - nie jest ona w konflikcie z nvidia-open, a zatem instalacja pierwszej nie spowoduje wywalenia drugiej z systemu.
Jak chcesz czegoś dokładniej się o tych "nvidia" dowiedzieć, to spytam Lucka co on tam nakombinował.
Czyli powinienem zainstalować tą "open"? Spoko, sprawdzę wieczorem, bo zauważyłem np rozjeżdżanie się opisów na pasku w podpowiedziach, ale czytałem że z Wayland i Nvidią może tak być i zaleca się X11, ale ja wolę Wayland, bo jakby lepiej działa. Czyli co? Wywalić te paczki ze sterami co wgrałem i zainstalować tą co podajesz?
Może wydajność się poprawi :)

Co do zgłębiania tematu: to tylko tymczasowe rozwiązanie, jak kupię grafikę AMD, mam nadzieję żadnych problemów nie będzie, a kupię chyba Radeon RX 7600 GAMING OC 8GB, jest u mnie za tysiaka, a wydajność na moje potrzeby wystarczy.
Ważne by z "Kaczką" działała wybitnie bez problemów i z Waylandem oczywiście :)
Moje "daily"Dell Latitude 5490 😎 (i5-8350U, 24GB RAM, 500GB NVMe) – robi ssh, robi rsync, nie robi problemów. 
UHD 620 – nie gra, nie szumi, nie wkurza. Idealna. OS: CachyOS (KDE, bo GNOME to nie GUI, tylko test cierpliwości)

pavbaranov

Zerknij na link do wiki Archa o NVidii - tam jest tabelka ze sterownikami, z której wynika, że obecnie NVidia preferuje właśnie te sterowniki "open". Nie mam i nigdy nie będę mieć NVidia, stąd moje informacje wyłącznie z netu.

Nie wywalić i zainstalować, ale po prostu zainstalować, a pacman sam wyświetli Ci, że dotychczasowa paczka jest do usunięcia.
CachyOS (niekiedy mocno zmiksowany z Arch), Plasma (zawsze najnowsza, a niekiedy beta/RC). linux-cachyos.

Accura

Cytat: pavbaranov w Lipiec 24, 2025, 02:05:04 PMZerknij na link do wiki Archa o NVidii - tam jest tabelka ze sterownikami, z której wynika, że obecnie NVidia preferuje właśnie te sterowniki "open". Nie mam i nigdy nie będę mieć NVidia, stąd moje informacje wyłącznie z netu.

Nie wywalić i zainstalować, ale po prostu zainstalować, a pacman sam wyświetli Ci, że dotychczasowa paczka jest do usunięcia.
Dobrze, w takim razie wieczorem zrobię operację.
Moje "daily"Dell Latitude 5490 😎 (i5-8350U, 24GB RAM, 500GB NVMe) – robi ssh, robi rsync, nie robi problemów. 
UHD 620 – nie gra, nie szumi, nie wkurza. Idealna. OS: CachyOS (KDE, bo GNOME to nie GUI, tylko test cierpliwości)

CDeB

Nie używam co prawda archa, ale sprawdź czy najnowszy sterownik jaki próbujesz zainstalować na pewno obsługuje twoją kartę graficzną. Gdzieś mi się obiło że architektura pascal została porzucona w najnowszych wersjach sterowników i należy instalować starsze, do kart typu GF 1060/1070 (NV130). Nie bierz tego za pewnik, tylko sprawdź, bo mogę się mylić.

Accura

Cytat: CDeB w Lipiec 24, 2025, 04:22:53 PMNie używam co prawda archa, ale sprawdź czy najnowszy sterownik jaki próbujesz zainstalować na pewno obsługuje twoją kartę graficzną. Gdzieś mi się obiło że architektura pascal została porzucona w najnowszych wersjach sterowników i należy instalować starsze, do kart typu GF 1060/1070 (NV130). Nie bierz tego za pewnik, tylko sprawdź, bo mogę się mylić.
Coś w tym może być, choć ogólnie karta działa i grać się da, to mam wrażenie, że powinno być ciut lepiej.
Zainstaluję dzisiaj te co @pavbaranov napisał i zobaczymy czy wszystko będzie chodzić, no i ogarnę to usb-c żeby mi startu nie spowalniało :)
Dzięki za info.

Accura

Faktycznie po instalacji linux-cachyos-nvidia-open, usunąło poprzedni sterownik.
Większych zmian nie widzę, poza tym, że w tych samych ustawieniach gra obciąża grafikę powiedzmy na 85% a wczoraj było to 99% :) Także jest na plus...
O dziwo nie ma problemu z tym usb c, nie widzę błędów i system wstaje normalnie, a nie ociężale.

Na jakiś czas grafika zostaje, potem kupię coś z AMD jak mówiłem wcześniej, to chyba problemów nie będzie.

BTW, podpowiedzi nadal się rozjeżdżają :)

Zobacz najnowsze wiadomości na forum