Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

GTX 1650

Zaczęty przez Yattaman, Lipiec 23, 2025, 02:04:09 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Yattaman

Cytat: pavbaranov w Lipiec 24, 2025, 12:50:36 PM@Accura - Wydaje mi się, że pakiet, jaki powinieneś zainstalować to linux-cachyos-nvidia-open. Zdaje się, że to jest paczka, która winna dostarczać sterowniki otwarte dla Twojej karty dostarczane przez NVidia, które są przez nią samą rekomendowane.
Zgodnie z info o paczce linux-cachyos-nvidia - nie jest ona w konflikcie z nvidia-open, a zatem instalacja pierwszej nie spowoduje wywalenia drugiej z systemu.
Jak chcesz czegoś dokładniej się o tych "nvidia" dowiedzieć, to spytam Lucka co on tam nakombinował.
Czyli powinienem zainstalować tą "open"? Spoko, sprawdzę wieczorem, bo zauważyłem np rozjeżdżanie się opisów na pasku w podpowiedziach, ale czytałem że z Wayland i Nvidią może tak być i zaleca się X11, ale ja wolę Wayland, bo jakby lepiej działa. Czyli co? Wywalić te paczki ze sterami co wgrałem i zainstalować tą co podajesz?
Może wydajność się poprawi :)

Co do zgłębiania tematu: to tylko tymczasowe rozwiązanie, jak kupię grafikę AMD, mam nadzieję żadnych problemów nie będzie, a kupię chyba Radeon RX 7600 GAMING OC 8GB, jest u mnie za tysiaka, a wydajność na moje potrzeby wystarczy.
Ważne by z "Kaczką" działała wybitnie bez problemów i z Waylandem oczywiście :)
Moje dailyDell Latitude 5490 (i5-8350U, 24GB RAM, 500GB NVMe) – robi ssh, robi rsync, nie robi problemów.
UHD 620 – nie gra, nie szumi, nie wkurza. Idealna. OS: CachyOS (KDE Plasma) Profil na Mastodon: @Yattaman

pavbaranov

Zerknij na link do wiki Archa o NVidii - tam jest tabelka ze sterownikami, z której wynika, że obecnie NVidia preferuje właśnie te sterowniki "open". Nie mam i nigdy nie będę mieć NVidia, stąd moje informacje wyłącznie z netu.

Nie wywalić i zainstalować, ale po prostu zainstalować, a pacman sam wyświetli Ci, że dotychczasowa paczka jest do usunięcia.
CachyOS (niekiedy mocno zmiksowany z Arch), Plasma (zawsze najnowsza, a niekiedy beta/RC). linux-cachyos.

Yattaman

Cytat: pavbaranov w Lipiec 24, 2025, 02:05:04 PMZerknij na link do wiki Archa o NVidii - tam jest tabelka ze sterownikami, z której wynika, że obecnie NVidia preferuje właśnie te sterowniki "open". Nie mam i nigdy nie będę mieć NVidia, stąd moje informacje wyłącznie z netu.

Nie wywalić i zainstalować, ale po prostu zainstalować, a pacman sam wyświetli Ci, że dotychczasowa paczka jest do usunięcia.
Dobrze, w takim razie wieczorem zrobię operację.
Moje dailyDell Latitude 5490 (i5-8350U, 24GB RAM, 500GB NVMe) – robi ssh, robi rsync, nie robi problemów.
UHD 620 – nie gra, nie szumi, nie wkurza. Idealna. OS: CachyOS (KDE Plasma) Profil na Mastodon: @Yattaman

CDeB

Nie używam co prawda archa, ale sprawdź czy najnowszy sterownik jaki próbujesz zainstalować na pewno obsługuje twoją kartę graficzną. Gdzieś mi się obiło że architektura pascal została porzucona w najnowszych wersjach sterowników i należy instalować starsze, do kart typu GF 1060/1070 (NV130). Nie bierz tego za pewnik, tylko sprawdź, bo mogę się mylić.

Yattaman

Cytat: CDeB w Lipiec 24, 2025, 04:22:53 PMNie używam co prawda archa, ale sprawdź czy najnowszy sterownik jaki próbujesz zainstalować na pewno obsługuje twoją kartę graficzną. Gdzieś mi się obiło że architektura pascal została porzucona w najnowszych wersjach sterowników i należy instalować starsze, do kart typu GF 1060/1070 (NV130). Nie bierz tego za pewnik, tylko sprawdź, bo mogę się mylić.
Coś w tym może być, choć ogólnie karta działa i grać się da, to mam wrażenie, że powinno być ciut lepiej.
Zainstaluję dzisiaj te co @pavbaranov napisał i zobaczymy czy wszystko będzie chodzić, no i ogarnę to usb-c żeby mi startu nie spowalniało :)
Dzięki za info.

Yattaman

Faktycznie po instalacji linux-cachyos-nvidia-open, usunąło poprzedni sterownik.
Większych zmian nie widzę, poza tym, że w tych samych ustawieniach gra obciąża grafikę powiedzmy na 85% a wczoraj było to 99% :) Także jest na plus...
O dziwo nie ma problemu z tym usb c, nie widzę błędów i system wstaje normalnie, a nie ociężale.

Na jakiś czas grafika zostaje, potem kupię coś z AMD jak mówiłem wcześniej, to chyba problemów nie będzie.

BTW, podpowiedzi nadal się rozjeżdżają :)

Zobacz najnowsze wiadomości na forum