Jesli chodzi o interfejs , to sprawa gustu , poza tym kazdy mozesz dopracowac sobie wedlug wlasnego zyczenia , najladniejszy gotowy , czyli automatycznie po zainstalowaniu , ma ponoc elementary os , ale jakos nie jestem do niego przekonany , chyba dlatego ze oparty jest na Ubuntu . Wydajnosc to na pewno Debian , Slackware ,Gentoo , Arch w ogole wiekszosc linux-ow jest naprawde wydajnych , a wynika to z tego ze kazdego mozesz sobie dostosowac do wlasnych potrzeb. Ja obecnie posiadam Frugalware current (system niezalezny , bardzo bogate repozytoria , niestety znikoma ilosc uzytkownikow , ale osobiscie jestem zachwycony tym systemem ) , oraz Calculate linux (oparty na Gentoo , w pelni z nim kompatybilny , ale bynajmniej moim zdaniem o wiele prostszy ).
Ale wracajac do Twoich wymagan , spruboj moze Debiana netinstall , mozna zrobic z nim naprawde wiele , poza tym znakomita pomoc uzytkownikow na forach , co jest rzecza naprawde wazna , repozytoria strasznie bogate w oprogramowanie , tak ze jednym slowem system super dla Twoich potrzeb
pozdrawiam darekradzan