Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

W czym gnu/linux jest lepszy od windowsa

Zaczęty przez linux4ever, Lipiec 19, 2025, 12:59:23 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

linux4ever

Co potrafi Gnu/Linux czego nie potrafi Windows?
"Powiedz mi, a zapomnę, pokaż mi, a zapamiętam, pozwól mi zrobić, a zrozumiem. "-Konfucjusz

Accura

Cytat: linux4ever w Lipiec 19, 2025, 12:59:23 PMCo potrafi Gnu/Linux czego nie potrafi Windows?
Linux potrafi nie wkurzać użytkownika.
Linux jest gotowy, kiedy pilnie coś potrzebujesz zrobić - windows potrafi wtedy się aktualizować :)
Moje "daily"Dell Latitude 5490 😎 (i5-8350U, 24GB RAM, 500GB NVMe) – robi ssh, robi rsync, nie robi problemów. 
UHD 620 – nie gra, nie szumi, nie wkurza. Idealna. OS: CachyOS (KDE, bo GNOME to nie GUI, tylko test cierpliwości)

melis

Linux potrafi tyle, ile potrafi jego użytkownik ;) I to często odstrasza, bo wciąż przoduje łatka, że to system dla  nerdów, a tak przecież nie jest od dawna. Podstawowa jednak różnica to swoboda, której Windows nie oferuje.

pavbaranov

Od lat pracuję na linuksie i od lat w środowisku KDE. Dla mnie Windows, to po prostu... prototyp systemu operacyjnego.
CachyOS (niekiedy mocno zmiksowany z Arch), Plasma (zawsze najnowsza, a niekiedy beta/RC). linux-cachyos.

Accura

No ale jak tak czytam i zgłębiam, to jednak jest windows w czymś lepszy :)
Wkładasz sobie kartę graficzną - pyk wstaje, instalujesz sterownik - działa.
Chcesz zmienić kartę na inną - odinstalowujesz sterownik - zmieniasz kartę - instalujesz sterownik - pyk działa :)

A tu przede mną litania tekstu jak na 2 tygodnie sobie chcę kartę graficzną nvidia wsadzić :)
Moje "daily"Dell Latitude 5490 😎 (i5-8350U, 24GB RAM, 500GB NVMe) – robi ssh, robi rsync, nie robi problemów. 
UHD 620 – nie gra, nie szumi, nie wkurza. Idealna. OS: CachyOS (KDE, bo GNOME to nie GUI, tylko test cierpliwości)

linux4ever

Cytat: Accura w Lipiec 23, 2025, 03:54:36 PMNo ale jak tak czytam i zgłębiam, to jednak jest windows w czymś lepszy :)
Chcesz zmienić kartę na inną - odinstalowujesz sterownik - zmieniasz kartę - instalujesz sterownik - pyk działa :)

A tu przede mną litania tekstu jak na 2 tygodnie sobie chcę kartę graficzną nvidia wsadzić :)

No nikt nie powiedział że będzie łatwo Gnu/Linux oraz Unix to zupełnie inne systemy od windowsa.

Mogą być zaawansowane ale są stabilniejsze niż windows więc nie zepsujesz tak łatwo.

No i wiadomo timeshift i inne wynalazki tego pokroju.

Gnu/Linux i Unix trzeba zrozumieć to nie takie hopla jak w windows na tacy.

Ze względu na budowę potrzebują większej wiedzy od użytkownika.

Niektórych może to przerastać ale gdy już opanujesz taki system możesz wszystko co tylko zapragniesz min:

Budować własny kernel,dodawać sterowniki w hot plug("o ile to wspiera"),mieć na raz kilku użytkowników itp..

Stąd pewnie błędne przeświadczenie że jest dla nerdów ale potrafi o wiele więcej niż windows.

To wszystko.
"Powiedz mi, a zapomnę, pokaż mi, a zapamiętam, pozwól mi zrobić, a zrozumiem. "-Konfucjusz

Accura

Ja tylko tak ironicznie napisałem, wiem, że rówżnic między tymi systemami jest dużo i w zasadzie wolę linuxa, bo jak wszystko sobie zrobisz i skonfigurujesz, tak działa przez dłuuugi czas :)

MSki

Cytat: pavbaranov w Lipiec 19, 2025, 02:58:34 PMDla mnie Windows, to po prostu... prototyp systemu operacyjnego.
Każdy system można uznać za prototyp, bo każdy jest aktualizowany.

Cytat: Accura w Lipiec 23, 2025, 03:54:36 PMNo ale jak tak czytam i zgłębiam, to jednak jest windows w czymś lepszy :)

To jeden z wielu przypadków, dla którego Windows ma tak duży udział na rynku.

Cytat: linux4ever w Lipiec 23, 2025, 05:46:39 PMNo nikt nie powiedział że będzie łatwo Gnu/Linux oraz Unix to zupełnie inne systemy od windowsa.
Tylko pod względem budowy, bo jeśli wziąć pod uwagę przeznaczenie, a w zasadzie do jakiej grupy docelowej kierowany jest GNU Linux, to chyba nieprędko zdobędzie rynek konsumencki w takim wymiarze jak Windows.

Czy AI mogłaby zapewnić szybszy rozwój GNU Linuxa ?

Accura

Cytat: MSki w Lipiec 23, 2025, 07:16:26 PMTo jeden z wielu przypadków, dla którego Windows ma tak duży udział na rynku.
Największym jednak jest "preinstalacja" na sprzętach, które są na półce w sklepie...

CytatCzy AI mogłaby zapewnić szybszy rozwój GNU Linuxa ?
Pewnie tak, wszak wielu pomaga szukanie na szybko komend, które o dziwo, potrafi wypisać co i jak wpisać by działało :)

linux4ever

@Accura @MSki AI do linuksa już istnieje to projekty: https://github.com/ssinghtanwar/ALAA https://github.com/Vasco0x4/Neo-AI  https://pygpt.net/pl/

Takie mi znalazło był też program assistant ale on już nie wspierany ale jest jego fork: https://github.com/ruapotato/Voice-Command

CDeB

Cóż, ja do LLMów w Linuxie używam kombajnów w stylu LM Studio i StabilityMatrix. Uważam więc że nie ma potrzeby integrować AI w Linuxie, jeśli @Accura to miałeś na myśli, gdy są tak rozbudowane, darmowe i ogólnodostępne narzędzia.

Accura

Cytat: CDeB w Lipiec 24, 2025, 04:34:26 PMCóż, ja do LLMów w Linuxie używam kombajnów w stylu LM Studio i StabilityMatrix. Uważam więc że nie ma potrzeby integrować AI w Linuxie, jeśli @Accura to miałeś na myśli, gdy są tak rozbudowane, darmowe i ogólnodostępne narzędzia.
Sama implementacja w systemie nie, moim zdaniem zbyteczna, ale ogólnie miałem na myśli rozwój i propagowanie Linuxa dzięki AI.
Możliwe, że źle zrozumiałem pytanie i moja odpowiedź nie była jednoznaczna.

Zobacz najnowsze wiadomości na forum