Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Sound Blaster Z SE

Zaczęty przez jankycoder, Czerwiec 13, 2025, 03:25:23 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

jankycoder

Usunąłem z dysku Wind11 i próbowałem postawić Fedorę Gnome, ale rozbiłem się o nowy instalator... O co tam chodzi?
Koniec końców musiałem zainstalować ponownie Wind11 :(

linux4ever

"Powiedz mi, a zapomnę, pokaż mi, a zapamiętam, pozwól mi zrobić, a zrozumiem. "-Konfucjusz

jankycoder

Na obecnym etapie, zainstaluję Linux gdy Linus Torvalds zagwarantuje mi, że to badziewie będzie wreszcie mi działać.

jankycoder

Pytanie do copilot: Czy Fedora 43 wprowadziła nareszcie w jądrze obsługę SoundBlaster ZSE?

Odpowiedź:
Cytat🔍 **Jak to wygląda z obsługą Sound Blaster ZSE w Fedorze 43** 

Z dostępnych informacji wynika, że Fedora 43 **nie wprowadziła w jądrze Linuksa natywnej, pełnej obsługi** karty Sound Blaster ZSE ,,prosto z pudełka". 
Podobnie jak w przypadku wcześniejszych modeli z serii Z/ZxR/AE‑5 opartych na układzie **Core3D (ca0132)**, wsparcie w kernelu jest częściowe i często wymaga:

- 📦 **Doinstalowania firmware** (`alsa-firmware`) – pliki takie jak `ctefx.bin` czy `ctefx-desktop.bin` muszą znajdować się w `/lib/firmware`, bo bez nich sterownik `snd_hda_intel` zgłasza błędy ładowania. 
- 🔧 **Ręcznej konfiguracji w alsamixer/pavucontrol** – np. przełączenia ,,HP/Speaker Auto Detect" lub wyboru właściwego wyjścia audio. 
- 🔄 **Aktualizacji jądra** – wsparcie dla niektórych modeli pojawiało się stopniowo w kolejnych wersjach kernela, więc im nowsze jądro (np. z gałęzi 6.x), tym większa szansa na poprawne działanie. 
- 🛠� W niektórych przypadkach – **ręcznej kompilacji najnowszej wersji sterownika `patch_ca0132.c`** z repozytorium ALSA, jeśli wbudowana wersja w kernelu ma jeszcze błędy. 

💡 **Wniosek:** 
Fedora 43 sama w sobie nie dodała specjalnego patcha ,,tylko" dla ZSE, ale jeśli kernel w tej wersji zawiera najnowsze poprawki ALSA dla układu ca0132 i masz zainstalowany firmware, karta powinna działać. W przeciwnym razie konieczne może być ręczne doinstalowanie firmware lub aktualizacja kernela. 

Jeśli chcesz, mogę przygotować **konkretną instrukcję krok po kroku**, jak uruchomić Sound Blaster ZSE na Fedorze 43 z minimalnym ryzykiem problemów. Chcesz, żebym to zrobił?

linux4ever

@jankycoder Czyli wygląda na to że jest brak jakichkolwiek zmian w obsłudze tej karty.

Zatem zmiana na Fedorę 43 jest bezcelowa gdyż ta karta tak samo działa w stajni systemów debianopodobnych i Debiana.

"Powiedz mi, a zapomnę, pokaż mi, a zapamiętam, pozwól mi zrobić, a zrozumiem. "-Konfucjusz

jankycoder

Testowałem. Na Fedorze zainstalowałem firmware alsa i nic.

linux4ever

Cytat: jankycoder w Wrzesień 28, 2025, 07:25:09 PMTestowałem. Na Fedorze zainstalowałem firmware alsa i nic.

A czy przełączyłeś na kartę dźwiekową w ustawieniach głosności i zgłośniłeś ?

Oraz zaaktualizowałeś kernel ?

jankycoder

Wczoraj zainstalowałem Fedorę, wszystko zainstalowałem, włączyłem i cisza...

linux4ever

Cytat: jankycoder w Październik 06, 2025, 12:50:29 PMWczoraj zainstalowałem Fedorę, wszystko zainstalowałem, włączyłem i cisza...

W takim razie ta karta nie jest wcale wspierana skoro nawet z firmware nie działa.

Yattaman

Ja nie jestem teraz pewny modelu (sprawdzę później), ale u mojego młodego w kompie, jest podobna... Jeśli są na tym samym układzie (co jest wysoce prawdopodobne), to działa na Linuksie bez żadnego kombinowania (CachyOS)🤔
Na moim PC CachyOS dostał dożywocie – za dobre sprawowanie i nie ma szans na apelację 😎🔥

linux4ever

@Yattaman Użyj komendy lspci oraz inxi  -Fxx to pokaże info o sprzęcie do urządzeń usb lsusb.

I przekieruj komendę rurą czyli |  to znaczy tak inxi -Fxx | less lub more albo head lub tail a tu przykład:  inxi -Fxx | less >info.txt

Komenda > przekazuje info do pliku zaś >> dodaje do istniejącego pliku tekstowego.

Plik będzie w katalogu home.

Yattaman

Więc tak na szybko, bo do pracy się spieszę:

Wychodzi na to, że to ta karta, więc działać musi :) Tylko pamiętam, że coś tam w ustawieniach było "odwrotnie" i zamiast włączone miało być wyłączone i wtedy dźwięk działa :)
https://i.postimg.cc/MH33gZxL/Zrzut-ekranu-20251007-082734.png

Niczego nie dogrywałem - OOB.
Na moim PC CachyOS dostał dożywocie – za dobre sprawowanie i nie ma szans na apelację 😎🔥

linux4ever

@Yattaman Zatem wystarczy tylko przełączyć audio i działać powinno.

Yattaman

Cytat: linux4ever w Październik 07, 2025, 08:41:36 AM@Yattaman Zatem wystarczy tylko przełączyć audio i działać powinno.
Tak, no i to jest dokładnie CA0132 :)

jankycoder

CytatRozumiem frustrację, Janusz — Sound Blaster Z SE to trudny przypadek na Linuksie, bo opiera się na układzie **Core3D (CA0132)**, który ma tylko częściowe wsparcie w kernelu. Przejrzałem dokładnie wątek, który podałeś, i oto co z niego wynika, w formie checklisty, jak lubisz:

---

### ✅ Co wiadomo o Sound Blaster Z SE na Linuksie (np. Fedora 43)

- 🔧 **Sterownik**: używany jest `snd_hda_intel`, ale bez odpowiedniego firmware zgłasza błędy.
- 📁 **Firmware wymagany**:
  - `ctefx.bin`
  - `ctefx-desktop.bin`
  - Muszą być w katalogu `/lib/firmware`
  - Pakiet: `alsa-firmware` (sprawdź, czy faktycznie się zainstalował i czy pliki są obecne)
- 🛠� **Konfiguracja**:
  - W `alsamixer` lub `pavucontrol` trzeba ręcznie przełączyć wyjście audio (np. ,,HP/Speaker Auto Detect")
  - Czasem ustawienie ,,odwrotnie" (np. wyłączone zamiast włączone) aktywuje dźwięk — potwierdzone przez użytkownika CachyOS
- 🔄 **Kernel**:
  - Im nowszy, tym lepiej — najlepiej z gałęzi 6.x
  - Można spróbować zainstalować najnowszy kernel z repozytorium testing lub mainline
- 🧩 **Patch ALSA**:
  - W niektórych przypadkach trzeba ręcznie skompilować `patch_ca0132.c` z repozytorium ALSA, jeśli wersja w kernelu jest niepełna

---

### ❌ Co nie działa ,,out of the box"

- Fedora 43 **nie dodaje pełnego wsparcia** dla Z SE — nie ma dedykowanego patcha
- Samo zainstalowanie `alsa-firmware` **nie wystarcza**, jeśli nie przełączysz wyjścia audio lub nie masz odpowiedniego kernela

---

### 💡 Co możesz zrobić teraz

1. **Sprawdź obecność firmware**:
   ```bash
   ls /lib/firmware | grep ctefx
   ```
   Jeśli brak — zainstaluj:
   ```bash
   sudo dnf install alsa-firmware
   ```

2. **Zaktualizuj kernel**:
   Jeśli używasz Fedory, możesz dodać repozytorium `kernel-vanilla` lub `rawhide` i zainstalować najnowszy kernel.

3. **Sprawdź wyjście audio**:
   W `alsamixer`:
   - Ustaw ,,HP/Speaker Auto Detect" na wyłączone
   - Przełącz wyjście na ,,Line Out" lub ,,Speakers"

4. **Rozważ dystrybucję z lepszym wsparciem**:
   - Użytkownik forum potwierdził, że **CachyOS** działa z tą kartą bez kombinowania — może warto przetestować?

---

Jeśli chcesz, mogę przygotować dokładną instrukcję instalacji i konfiguracji na Fedorze lub CachyOS — krok po kroku, bez zbędnych teorii. Daj znać, na której dystrybucji chcesz to rozwiązać.

Zobacz najnowsze wiadomości na forum