Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Luks dla paranoików

Zaczęty przez linux4ever, Czerwiec 09, 2025, 05:27:51 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

linux4ever

Czy luks jest niezbędny ?

A może to paranoja?
"Powiedz mi, a zapomnę, pokaż mi, a zapamiętam, pozwól mi zrobić, a zrozumiem. "-Konfucjusz

Piotr_1988

Sam ustalasz swoją politykę bezpieczeństwa... Na urządzeniach przenośnych to raczej dobry pomysł i trzebaby mieć bardzo dobry powód, by nie stosować. Na stacjonalnych to już zależy.
NixOS  |  Rocky Linux

CDeB

Szyfrując katalog domowy nie używam LUKSa tylko ecryptfs. Zdarzyło mi się dwukrotnie że z powodu nagłego wyłączenia zasilania, w czym brałam czynny udział, dysk zaszyfrowany LUKSem był nie do odczytu. Więc czy LUKS jest niezbędny? Nie, można go zastąpić innym narzędziem.

melis

Korzystając z systemowego szyfrowania dysków - Luks - nie spotkałem się z kłopotem dostępu, do zaszyfrowanego woluminu, czy to nagle prąd padł czy nie. Ok, nie zdarzyło mi się nagłe odcięcie, tfu tfu odpukać:D Co do zasadności, to już kwestia indywidualna. Ja używam szyfrowania dysków z poziomu bios Dell'a mojego. Kłopot z tym jest taki, że przełożony dysk do innego pc, jest nie do odczytu i traktowany jak uszkodzony. Z LUKS takiego klopotu by nie było. Znowuż szyfrowanie LUKS'em nieco spowalnia start całego systemu, więc w domowych warunkach, jeśli nie mamy super cennych danych, to raczej nikt nie będzie w ten sposób szyfrował. W każdym innym, jak najbardziej zasadne.

Zobacz najnowsze wiadomości na forum