Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Mity na temat Linuksa i dlaczego odstręcza nowych użytkowników

Zaczęty przez linux4ever, Czerwiec 06, 2025, 04:22:49 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

linux4ever

Jakie istnieją mity na temat linuksa ?

I z jakich powodów odstręcza nowych użytkowników?

"Powiedz mi, a zapomnę, pokaż mi, a zapamiętam, pozwól mi zrobić, a zrozumiem. "-Konfucjusz

mirekc

To nie mity odstręczają nowych użytkowników. A co? Na przykład to, co napisał @CDeB w innym wątku: ,,Najgorzej wspominam Acera. Tam zawsze coś od strzała nie działało i trzeba było kombinować.". ,,Zwykły" użytkownik nie chce kombinować, tylko korzystać z komputera, dlatego wszystko musi działać ,,od strzała". Jeśli to jest laptop, to łącznie z takimi rzeczami jak regulacja głośności i jasności ekranu z klawiatury, czy przełączanie wyświetlania na rzutnik (i ma współpracować z dowolnym rzutnikiem zainstalowanym w jakiejś sali konferencyjnej). Jeśli tak nie będzie, to użytkownik wróci do Windows, gdzie wszystko działa ,,od strzała", a jak nie, to wiadomo że trzeba ściągnąć sterowniki od producenta.

Zobacz najnowsze wiadomości na forum