Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Jakie bugi ma Linux Mint

Zaczęty przez linux4ever, Czerwiec 06, 2025, 04:12:07 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

grzesio31

Ale ma graficzny instalator, gui do firewall i aktualizacji oprogramowania i ludzie to lubią.
Jak Arch chce mieć więcej użytkowników niech zrobi instalator gui.
A jak nie chce to jak walka z wiatrakami i wmawianie sobie że odsiewamy tych głupszych.

pavbaranov

Arch ma prosty instalator. CachyOS ma graficzny. Mint - sorry, ale to jest ostatnia dystrybucja, jaką komukolwiek mógłbym polecić. 13 letni (tak, tyle miał wówczas lat, gdy zrobił z Ubuntu forka pn. Mint jego dev) gostek zrobi lepszą dystrybucję od Minta.
GUI do firewall? Sorry, ale jaki to problem - jest np. w Plasma. Jest w GNOME. Mint tu niczego nie wymyśli, bo się na tym nie zna. Podobnie jak z graficznym instalatorem i 99% tego quasi-systemu.
Każdy używa co chce, ale jeśli ktoś mi mówi, że Mint jest cudowny, to otwiera się we mnie duch pokerzysty i mówię: sprawdzam. I zawsze wygram.

melis

Cytat: grzesio31 w Czerwiec 14, 2025, 05:23:21 PMgui do firewall
To akurat nie jest autorskie rozwiąznie deweloperów Mint'a a zapożyczone, które to też działa na każdej dystrybucji. Instalator Arch? EndeavourOs, Cachy Os i kilka jeszcze się znajdzie opartych o Arch. Instalacja z obrazu Arch, dziś jest prosta jak budowa cepa, chociaż nazwy potrzebnych nam paczek trzeba znać. Osobiście jestem nieco śmieciarzem, bo używam w Arch pamac - graficzny instalator programów, stworzony dla Manjaro. Używam go właśnie do wyszukiwania interesujących mnie programów, lecz samą instalację wykonuję już w konsoli, chociaż nie ma to właściwie żadnego znaczenia. Mint cieszy się dość sporą popularnością, ale prawda jest taka, że nie wiele różni się od Ubuntu. Bo likwidacja Snap i przejście na Flatpak, to nie jest jakiś wyczyn. Wszystko leci z repo Cannonical. Mało tego. Nie chcij niechcący kiedyś, przerwać instalację jakiegoś programu. Całe dpkg uklęknie...Mint może ok, na sam początek.

pavbaranov

@melis - Z całym szacunkiem, ale Mint nie jest ok nawet na sam początek. To jedno wielkie g*** w świecie dystrybucji lina.

Zobacz najnowsze wiadomości na forum