Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Stary laptop i jaki linux?

Zaczęty przez thomsen, Maj 16, 2025, 08:55:25 AM

Poprzedni wątek - Następny wątek

melis

Prawda jest taka, że nie każdego trupa warto reaktywować. Koszt modernizacji vs laptop/pc poliesingowy, staje się nie opłacalny.

Bercik

Cytat: melis w Styczeń 22, 2026, 06:46:33 PMPrawda jest taka, że nie każdego trupa warto reaktywować. Koszt modernizacji vs laptop/pc poliesingowy, staje się nie opłacalny.
Zgadza się. Ja swojego chrupka kupiłem za 400zł 😊
CachyOS & KDE Plasma – forever 😎🔥 
Debian & Ubuntu i ich klony: Nie wsiadam w ten wagon 🗑

morfeusz

Cytat: linux4ever w Styczeń 22, 2026, 02:27:41 PMNa starym laptopie jaki posiadam czyli Sony Vaio SVe 15 Cachy Os działa bez zająknięcia.

Zaś jeśli wolisz więcej kontroli to Devuan mam go na drugim laptopie Dell E7270 system ten jest w wersji 32 i 64 bitowej.
Oglądałem teraz filmiki i CachyOS  z Arch, to chyba na początek nie jest najlepszym pomysłem. Dodatkowo wcale nie jest aż taki lekki. Myślę, że bardziej jest dla pasjonatów. Już szybciej Devuan. Oczywiście to wszystko teoria.
A co z tymi: AntiX, Q4QS, Bodhi, Solus, DeblightOS, MiniOS, Damn Small Linux, MaBox i inne?

Ktoś w ogóle testował ostatnio takie lekkie systemy aby mieć porównanie?

Cytat: melis w Styczeń 22, 2026, 06:46:33 PMPrawda jest taka, że nie każdego trupa warto reaktywować. Koszt modernizacji vs laptop/pc poliesingowy, staje się nie opłacalny.

Dlatego nic nie będę dokładał a kupię nową maszynę. Jeszcze  nie padł, więc trochę jeszcze z tym się pomęczę. Denerwuje mnie, ale do przeglądania netu z bólem ujdzie.

Zobacz najnowsze wiadomości na forum