Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Uruchamianie efootball2025 na Cachyos

Zaczęty przez linuxbest2024, Luty 08, 2025, 05:48:39 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

linuxbest2024

Wie ktoś jak uruchomić efootball2025 na cachy os przez wine-cachyos w trybie pełnego ekranu? Zainstalowałem wszystkie pakiety potrzebne do uruchamiania windowsowych gier, wine i gra co prawda ze steama runtime uruchamia się ,ale w okienku. Sprawdzałem na środowisku xfce i openbox (wersja z cachy os instalowana jako główne środowisko graficzne). Gdy wybiorę w ustawieniach gry fullscreen to i tak gra uruchamia się w oknie i nie da się tego okna powiększyć.

linuxbest2024

EDIT. Zainstalowałem dziś Cachy os z pulpitem KDE. Zainstalowałem Gaming packages, potem usunąłem wine i zainstalowałem wine-cachyos. Pobrałem przez steama efootball. Uruchomiłem settings.exe. Wybrałem w opcjach fullscreen windowed i gra ruszyła na pełnym ekranie i działa bez problemu na protonie cachy-os.

linuxbest2024

PS. Jeśli po wybraniu na steamie w Efootball protona cachy-os gra będzie się zawieszać itp. to warto wyłączyć wymuszanie jakiegokolwiek protona i uruchamiać Efootball tylko przez wine-cachyos ale niestety i to może nie być gwarancją tego ,że gra nie będzie się zawieszać.

linux4ever

A to na opengl czy dx12 ?

Opengl jest szybsze od directx a jeszcze szybszy jest vulkan.

W wine możesz to ustawić z tego co się orientuję.

"Powiedz mi, a zapomnę, pokaż mi, a zapamiętam, pozwól mi zrobić, a zrozumiem. "-Konfucjusz

linuxbest2024

Gra się nie zawiesza jak wybiore w ustawieniach gry w pliku settings.exe tryb w oknie (windowed mode). Gra wtedy co prawda uruchamia się w małym okienku ,ale nie zawiesza sie.

linuxbest2024

Na sparky linux stable 7.7 pulpit kde na wine 10 zainstalowany stąd : https://wine.htmlvalidator.com/install-wine-on-debian-12.html
na protonie 9-0-4 gra działa w 30 klatkach na sekundę bez żadnych problemów na pełnym ekranie.

linux4ever

Cytat: linuxbest2024 w Maj 14, 2025, 02:57:48 PMNa sparky linux stable 7.7 pulpit kde na wine 10 zainstalowany stąd : https://wine.htmlvalidator.com/install-wine-on-debian-12.html
na protonie 9-0-4 gra działa w 30 klatkach na sekundę bez żadnych problemów na pełnym ekranie.

Czyli Debian wygrywa względem CachyOS.

W sumie to  nie dziwne bo istnieje chyba dłużej.

W wikipedii pisze że Debian powstał  16 sierpnia 1993.

Zaś Arch Linux marzec 2002.
"Powiedz mi, a zapomnę, pokaż mi, a zapamiętam, pozwól mi zrobić, a zrozumiem. "-Konfucjusz

linuxbest2024

Moim zdaniem trudno stwierdzić który wygrywa, bo jak posprawdzałem kilkanaście gier to okazało się ,że na Cachy OS gry ,które uruchamiają się bez problemu czyli zdecydowana większość starszych działają lepiej niż na Sparky Linuxie.

linux4ever

Cytat: linuxbest2024 w Maj 14, 2025, 03:54:51 PMMoim zdaniem trudno stwierdzić który wygrywa, bo jak posprawdzałem kilkanaście gier to okazało się ,że na Cachy OS gry ,które uruchamiają się bez problemu czyli zdecydowana większość starszych działają lepiej niż na Sparky Linuxie.

Sparky Linux to twór pavroo polecam czystego Debiana wersje 12.10.

Jest on trochę trudniejszy ale bardziej dopracowany.

Sparky jest nadal świeży więc może mieć więcej błędów czy problemów.

melis

Może nie potrzebnie wtrącę, ale szczerze chwilami mierżą mnie kwestie szarpania się z grami i gdy ktoś mi truje o granie na Linux, to odpowiadam: Windows...albo skacz dalej, tu bądź tam...

linux4ever

Cytat: melis w Maj 14, 2025, 05:05:27 PMMoże nie potrzebnie wtrącę, ale szczerze chwilami mierżą mnie kwestie szarpania się z grami i gdy ktoś mi truje o granie na Linux, to odpowiadam: Windows...albo skacz dalej, tu bądź tam...

Trochę pesymistyczne z tym skakaniem.

Ja ci odpowiem no tak nic nie zastąpi windowsa ale jego licencja jest dość droga.

No i na windowsie chyba też nie wszystkie gry działają chodzi tu o windows 11.

Linux z wine czy też Gnu/Linux jest odpowiedzią na zapotrzebowanie na tanie distro czyli za darmo.

linuxbest2024

Jeśli chodzi o windows 11 to gry działają mi na lenovo ideapad 15iau7  tragicznie. A starsze z reguły nie działają albo są problemy z grafiką. A na linuxie takich problemów nie mam jak na razie jeśli chodzi o gry.Efootball na 720 p na windwos 11 mam dropy z 60 na 15 klatek na sekundę. Na sparky pod protonem gra działa w stałych 30 klatkach bez problemu pomimo rozdzielczości 1080p. CO prawda mam licencję na Windowsa 10 i 11 ,ale i tak z niej już nie korzystam nawet jako gracz. jakby windows 10 nadal był wspierany albo Windows 11 uruchamiał mi tak gry jak 10 to bym został przy windzie jeśli chodzi o gry.

Zobacz najnowsze wiadomości na forum