Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Formatowanie 1 TB

Zaczęty przez ghorrgh, Dzisiaj o 11:52:15 AM

Poprzedni wątek - Następny wątek

ghorrgh

Hej :)
Postanowiłem pod Linuxa sformatować 1TB. Na system ile na system ale nie wiem jak się zabrać za partycje na których będę trzymał MP3, MP4 i JPG. Dzielenie NTFS między Lx i Wind nie wychodzi na zdrowie. Wybrałem Fedorę (KDE?)ale nie wykluczam też czasem (K)Ubuntu.

linux4ever

Cytat: ghorrgh w Dzisiaj o 11:52:15 AMHej :)
Postanowiłem pod Linuxa sformatować 1TB. Na system ile na system ale nie wiem jak się zabrać za partycje na których będę trzymał MP3, MP4 i JPG. Dzielenie NTFS między Lx i Wind nie wychodzi na zdrowie. Wybrałem Fedorę (KDE?)ale nie wykluczam też czasem (K)Ubuntu.

100 do 200 GB na system ,900GB na pliki,jak masz dużo ramu to bez swap,i mała partycja na gruba lub efi po parę mb moja partycja efi ma 400mb.

System mieszczę na partycji 90GB reszta na inne rzeczy.

Z popularnych formatów wybierz ext4 najprostsze i najszybsze.

900GB czyli partycja HOME oddzielna lub partycja główna o dowolnej nazwie tz primary partition.

Tyle.

PS: Mint będzie lepszym wyborem niż Ubuntu.

A Fedora wielkie nie nie wybierz raczej OpenSUSE.

https://www.linuxmint.com/download.php

https://www.opensuse.org/#Leap

"Powiedz mi, a zapomnę, pokaż mi, a zapamiętam, pozwól mi zrobić, a zrozumiem. "-Konfucjusz

ghorrgh

Własnie o ten HOME się rozchodzi. ext4?

CytatPS: Mint będzie lepszym wyborem niż Ubuntu.

Zaskoczenie... Dlaczego nie Fedora? A jeśli openSUSE to dlaczego Leap?

pavbaranov

Wybierz co chcesz.
Osobiście - w przeciwieństwie do kolegi @linux4ever - akurat Minta ja nikomu nie polecam. Praktycznie całość systemu to Ubuntu, a zatem jeśli coś tu nie jest tak, jak należy, to rączki do boga.
Jeśli chodzi o Leap, to akurat tam jest Plasma jeszcze bodaj w wersji 5. Od dłuższego czasu mam już Plasma 6 i widzę, że jest tu postęp w stosunku do poprzedniej wersji, zwłaszcza, jeśli korzystasz z Wayland, a to w przypadku Plasma 6, polecam.

Jeśli chodzi o podział na partycje - cóż, wszystko zależy od tego co na głównej będzie się mieścić. Jeśli zdecydujesz się na jakieś flatpaki lub niezależne gry, to w istocie ok. 100-200 MB. Jeśli nie, to mi przez lata wystarczała partycja w wielkości ok. 50 MB.

linux4ever

Cytat: ghorrgh w Dzisiaj o 12:20:49 PMWłasnie o ten HOME się rozchodzi. ext4?

CytatPS: Mint będzie lepszym wyborem niż Ubuntu.

Zaskoczenie... Dlaczego nie Fedora? A jeśli openSUSE to dlaczego Leap?

W Fedorze niby aby odpalać audio i video trzeba third party repository nie wiem jak to na polski i tam inne tego typu.

A  openSUSE w wersji stable powinno być bardzo dobre.
"Powiedz mi, a zapomnę, pokaż mi, a zapamiętam, pozwól mi zrobić, a zrozumiem. "-Konfucjusz

Zobacz najnowsze wiadomości na forum