Oba sposoby już sprawdzałem. Aktualizacja z poziomu synaptica nie pomogła.
Po zaktualizowaniu wszystkiego i godzeniu się na wszystko po restarcie nie miałem pulpitu

Tylko pod prawym klawiszem miałem dostęp do kompa z menu. Musiałem ponownie instalować minta.
Aha instaluję go teraz na osobnym dysku podpiętym kabelkiem sata. Mimo iż dysk ma sporo realokowanych sektorów, to mint chodzi jak burza w porównaniu z tym co się działo na penie.
Natomiast masz rację. Z terminala się uruchamia zarówno Htop jak i MC ale nie będę ich w taki sposób uruchamiał przecież

Mam krótką pamięć. Komendy do terminala musiałbym mieć spisane.
Aha przy odświeżaniu Synaptica był błąd, bo jeden z adresów repo był nie aktualny. Program zaciął się i nawet
nic nie komunikował na zewnątrz. Dopiero w szczegółach było widać problem. Odznaczyłem więc
nieaktualny adres i pomogło. Mam tak wiele problemów, pytań, że nie wiem w którym z wątków o tym napisać.
Nie mam pojęcia jak ustawiać karty dźwiękowe. W sensie, która ma być domyślna. Kombinuję z edycją plików.
Jeden sposób nie działa, to testuję drugi. Jak potem po tym posprzątać by nie było bałaganu w systemie?
Ponadto w Synapticu nie ma sterów do mojej karty Esi Juli@. Dowiedziałem się, że odpowiada za to kontroler ICE1724. Instalowałem Alsamixer, pavucontrol, grzebałem w alsa-base.conf, w terminalu wchodziłem do alsamixera, mam też GUI do niego. Nigdzie nie mogę ustawić dźwięku na moją kartę. Mogę tę zintegrowaną wyłaczyć w biosie ale chcę ją mieć włączoną, bo korzystam z niej czasem.
EDIT: Udało się jednak ustawić moją kartę jako domyślną edytując plik alsa-base.conf i dodając
odpowiednie wpisy z priorytetami. Tyle, że to powinno być możliwe w jakimś programie.
Ponadto nie wiem teraz jak ustawić parametry zintegrowanej. Nie ma jej teraz w alsamixerze a głośniczek
na panelu komunikuje przy próbie konfiguracji, że nie mam alsamixera i pavucontrol mimo iż jedno i drugie mam zainstalowane. Zresztą teraz już nie wiem bo pulse audio odinstalowywałem a przy tym znikł VLC player a jego nie chciałem odinstalowywać, więc ponownie zainstalowałem.