Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Snap-Store - zainstalowane, ale nie startuje.

Zaczęty przez FanFan, Marzec 23, 2022, 09:26:01 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

FanFan

Cześć :)

Ostatnio, coraz częściej działam sobie na Sparkym, bo to wyjątkowo przyjemny Linux, spośród całej linuxowej rodziny, który co rusz pozytywnie mnie zaskakuje. 
W związku z tym, powoli próbuję dostrajać go pod własne gusta/potrzeby, ale nie zawsze wszystko udaje mi się od pierwszego razu.

Ostatnio zrobiłem rzecz, jak by wydawało się banalną w wykonaniu, gdyż dodałem do Sparkyego, Snap-Store. Sama instalacja przebiegła bezproblemowo, chyba że coś przeoczyłem, ale efekt jest taki, że nie mogę w żaden sposób zainicjować startu Snap-Store.

Zainstalowałem to tak:

sudo apt update
sudo apt install snapd
sudo snap install snap-store

Później zorientowałem się, że z racji iż Sparky oparty jest na Debianie, to chyba trzeba jeszcze dodać komendę:

sudo snap install core



W efekcie, nie mam Snap-Store w menu, a kiedy próbuję zainicjować go z konsoli, to wygląda to tak jak na załączonym obrazku.

Macie może pomysł, co mogło pójść nie tak?

robson75

Nie używam takich wynalazków, ale mnie się wydaje że trzeba uruchomić usługę snapd
systemctl enable snapd.service
I restart kompa.
Arch Linux Xfce+compiz - 64Bit Linux User #621110

robson75

Jeszcze spróbuj wykonać czynności według tego
https://www.how2shout.com/linux/how-to-install-snap-snap-store-on-debian-11-bullseye-linux/
Arch Linux Xfce+compiz - 64Bit Linux User #621110

FanFan

@robson75

Zasadniczo można powiedzieć, że 90% planu zrealizowane :)

Grzebię sobie w Sparkym i testuję, wszystko to co chciałbym aby służyło mi docelowo już na nowej instalacji, ale że mi Linux nieco zwariował, zabierając całą moc procesora i mieląc niemiłosiernie dyskiem, to odwołałem się do pomocy TimeShifta i cofnąłem w czasie wszystkie wyrządzone szkody.

Następnie, wykonałem po kolei, to co zawarte jest w poradniku z twojego linka.
Najpierw udało się doprowadzić do stanu, gdzie Snapy zaczęły działać poprzez konsolę. Zainstalowałem zatem za pomocą komend kilka programów, sprawdziłem czy działają i przeszedłem do kolejnego punktu, czyli dodania GUI.

Tutaj też wszystko przebiegło niemal do końca tak jak podaje poradnik, czyli Sklep pojawił się fizycznie w menu, a programy, które instalowałem poprzez GUI, też można było znaleźć w rozwijanym menu, ale to stało się dopiero po fixie tego errora, o którym pisał autor poradnika.

Czyli wydawało by się, że wszystko działa i można korzystać ze Snapa, poza jedną uwagą.
Otóż, po wejściu w GUI od Snapa, nie wyświetlają się żadne ikony programów (puste ramki), oraz nie pokazują się screenshoty, które normalnie są widoczne w opisie danego programu.
A wygląda to mniej więcej tak:



Oraz tak:



Podsumowując, to co najważniejsze wydaje się działać, programy instalują się i startują poprawnie, a puste ramki, no cóż, na to nie mam już lekarstwa.
Niemniej, tak jak napisałem na wstępie, całość oceniam na 90%, więc da się przeżyć, bo sedno sprawy zostało osiągnięte :)

Dziękuję ci robson75 za pomoc :)

.                                                                         .                                                                           .

robson75

Jeżeli chodzi o brak ikon, to czy wykonałeś
sudo ln -s /etc/profile.d/apps-bin-path.sh /etc/X11/Xsession.d/99snap
sudo nano /etc/login.defs
i wklejasz tą zawartość
ENV_PATH PATH=/usr/local/sbin:/usr/local/bin:/usr/sbin:/usr/bin:/sbin:/bin:/snap/bin
zapisujesz ctrl+s i wychodzisz ctrl+x.
Arch Linux Xfce+compiz - 64Bit Linux User #621110

FanFan

Tak, wykonałem wszystkie te czynności, punkt po punkcie, tak jak mówi poradnik, co zresztą pokrywa się dokładnie z tym co podałeś w swoim poście.
Dało to zresztą widoczny efekt w postaci pojawienia się samego Snap-Store w rozwijanym menu, oraz programów, które zostały zainstalowane przez Snapa - wcześniej pomimo że były już zainstalowane, nie były widoczne w rozwijanym menu.

Autor poradnika, napisał tak:

"In case the icons of the applications installed using SNAP are not showing in the system app launcher then run the below-given commands:"

I ja zrozumiałem to tak, że chodziło właśnie o ikony w "start menu", samego Linuxa, natomiast czy miałoby to również związek z tymi pustymi ramkami po ikonach i screenshotach, które zaprezentowałem w poprzednim poście, tego już do końca nie wiem, bo i tłumaczem przysięgłym też nie jestem, więc może być i tak, że moja interpretacja tego tłumaczenia nie jest wystarczająco precyzyjna i trafna.

W każdym razie, jeszcze raz potwierdzam, że wykonałem wszystkie te czynności i wszystko przebiegło zgodnie z tym co można zobaczyć w poradniku, ale puste ramki pozostały.


robson75

A czy próbowałeś zmienić motyw ikon? np. na papirus
https://github.com/PapirusDevelopmentTeam/papirus-icon-theme
Papirus ma to do siebie że praktycznie ma wszystkie ikony które obowiązują w systemach Linux.
Arch Linux Xfce+compiz - 64Bit Linux User #621110

FanFan

Papirus zainstalowany i widać po ikonach w menu, czy też na pulpicie, że zaszły zmiany, natomiast nie wpłynęło to na puste ramki w UI Snapa.

Specjalnie na tą okoliczność i żeby wyeliminować jakieś inne błędy i niezgodności wynikające z instalacji innych programów, system jest postawiony od nowa, więc nadal mogę próbować podziałać i to  na czystym polu, niemniej na tą chwilę brak pomysłów, jak to dalej ugryźć.

Może jeszcze ktoś z użytkowników Sparkyego, również korzysta ze Snapa, lub próbował go zainstalować i mógłby napisać słowo, czy u niego działa to poprawnie, czy też może występują takie anomalia, jak chociażby te u mnie.

robson75

A ja bym proponował zainstalować Ubuntu na VirtualBox, i sprawdzić czy problem występuje.
Arch Linux Xfce+compiz - 64Bit Linux User #621110

FanFan

Pomysł jak najbardziej dobry, natomiast na chwilę obecną mam już na dyskach i częściowo na virutalkach 12 instalacji Linuxa i obecnie Snap, kuleje mi tylko na Sparkym i na Lubuntu, ale na tym drugim problem jest innej natury.

Także np. na Xubuntu, Linuxie Lite i paru innych Snap działa.
Natomiast wspomniane przez ciebie Ubuntu, akurat usunąłem kilka dni temu, gdyż po testach i pracy na nim, doszedłem do wniosku, że nie chcę wiązać z tym systemem przyszłości - ale to już tak na marginesie.

Innymi słowy, wykonałem to co poleciłeś w ostatnim poście, tyle że na kilku innych dystrybucjach.

Zobacz najnowsze wiadomości na forum