Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w wątku Administracja.
Wątki z problemami zamieszczone w dziale "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Autor Wątek: jasność ekranu  (Przeczytany 638 razy)

Offline Piejanto

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 492
  • Reputacja: 0
jasność ekranu
« dnia: Czerwiec 14, 2021, 12:20:54 am »
Na mojego starego ACER-a wrzuciłem Minta,
Niestety nie działa ustawianie jasności ekranu i mi wypala ślipia.
Zmieniłem mu układ klawiatury na Laptop Acer ale t nic nie dało.
Wiem, że można to naprawić, bo już kiedyś miałem ten problem i znajomy linuxiarz to naprawił w dwie minuty.
Niestety nie mam kontaktu z facetem i zostałem sam z problemem.
Proszę o pomoc

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 3073
  • Reputacja: 48
Odp: jasność ekranu
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 14, 2021, 07:52:35 am »
Zwykle to jedna regułka, ale chodzi Ci o to, że powinieneś mieć możliwość sterowania z klawiatury jasnością ekranu, czy w ogóle to ustawić?
Zakładam, że drugie ważniejsze, stąd - niestety na tym komputerze, ale możesz zdjąć mu całe GUI i powinno być lepiej - wykonaj:
ls /sys/class/backlight/Zwróci nazwę katalogu jaki tu się znajduje - tymczasowo nazwę go KATALOG. Wykonaj:
cat /sys/class/backlight/KATALOG/max_brightnessZwróci jakąś wartość cyfrową.
Pokaż nam te wyniki, to spróbujemy poprawić. I wprawdzie wyjdzie (przynajmniej jedno), ale jakie tu masz APU/CPU+GPU oraz z jakim DE tego Minta?
PS: Piękna na ten temat lektura, jak najczęściej, u taty Archa: https://wiki.archlinux.org/title/Backlight

Offline ciubaka

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 579
  • Reputacja: 5
Odp: jasność ekranu
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 14, 2021, 08:26:08 am »
W xfce trzeba prawoklikiem stuknąć w ikonkę baterii na pasku i pokażą się ustawienia jasności ekranu. W innych środowiskach tego raczej nie ma.

Offline robson75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1628
  • Reputacja: 9
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
Odp: jasność ekranu
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 14, 2021, 11:52:43 am »
Do takich zadań, moim zdaniem jest najlepszy redshift, szczególnie w nocy.
Arch Linux Xfce+compiz - 64Bit Linux User #621110 

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 3073
  • Reputacja: 48
Odp: jasność ekranu
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 14, 2021, 12:22:37 pm »
Tu nie o to chodzi, a o przekazanie kernelowi instrukcji, by działało ACPI, które się u Janka pogubiło (system nie rozpoznaje komputera i wali mu jasnością milionów luksów). Wszelkie redshifty, czy ustawienia wyświetlania w GUI zaczną działać dopiero, gdy się uporamy z ACPI. Jednak, aby to zrobić trzeba wiedzieć co w bebechach tego ACERa jest.

Offline robson75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1628
  • Reputacja: 9
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
Odp: jasność ekranu
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 14, 2021, 01:10:26 pm »
Tu nie o to chodzi, a o przekazanie kernelowi instrukcji, by działało ACPI, które się u Janka pogubiło (system nie rozpoznaje komputera i wali mu jasnością milionów luksów). Wszelkie redshifty, czy ustawienia wyświetlania w GUI zaczną działać dopiero, gdy się uporamy z ACPI. Jednak, aby to zrobić trzeba wiedzieć co w bebechach tego ACERa jest.
To w takim razie niech zainstaluje paczkę acpid, i ją aktywuje
systemctl enable acpid.serviceO ile taka paczka znajduje się w repo minta.
Paweł, trzeba brać poprawkę że to jest mint, tu niekoniecznie wszytko będzie działać jak należy.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 14, 2021, 01:18:34 pm wysłana przez robson75 »
Arch Linux Xfce+compiz - 64Bit Linux User #621110 

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 3073
  • Reputacja: 48
Odp: jasność ekranu
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 14, 2021, 05:00:48 pm »
Robert - na jednym miałem kiedyś to samo. To jest kwestia kernela i obsługi acpi. Jeśli dobrze rozumiem działanie acpid, nawet i to nie pomoże. Poczekamy na Janka, zobaczymy.
Mint nie jest taki straszny, choć kompletnie okropny :) Zresztą tu nie ma chyba różnicy między systemami. Prawdopodobnie w przypadku Minta nie działa automatyka i nieco ją trzeba będzie poprawić. Co ciekawe, to prawdopodobnie działała ona na liveiso, skoro Janek nic nie mówi, że mu wówczas wypalało oczy.

Offline Piejanto

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 492
  • Reputacja: 0
Odp: jasność ekranu
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 14, 2021, 11:39:11 pm »
Panowie, jest tak :
po poleceniu: 

ls /sys/class/backlight/

daje odpowiedź:

acpi_video0  intel_backlight

idę do katalogu [sys/class itd ] ZARAzzz

Jeśli chodzi o 'prawoklik" to akurat u mnie jest "lewoklik" i pokazuje się  suwak ale nie działa. Skróty klawiszowe uruchamiają okno  [Ekran] i każde klikniecie dodaje jedno okno a na górze ekranu pokazuje się symbol jasności z suwakiem, który się przesuwa, ale niczego nie zmienia. Bardzo dawno temu, kiedy pierwszy raz instalowałem Mintya, miałem tez coś takiego ale naprawił mi to znajomy, z którym obecnie nie mam kontaktu.


« Ostatnia zmiana: Czerwiec 14, 2021, 11:41:22 pm wysłana przez Piejanto »

Offline Piejanto

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 492
  • Reputacja: 0
Odp: jasność ekranu
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 14, 2021, 11:48:05 pm »
Dotarłem do
/sys/class/backlight/ acpi_video0  intel_backlight

acpi_video
intel_backlight

powyższe pliki są w podkatalogu [intel_backlight]

To co mam wpisać w miejscu /KATALOG/ ,  w poleceniu [ cat: /sys/class/backlight/KATALOG/max_brightness ] ?

pokazuje mi, ze paczka Acpid jest zainstalowana


@robson75

systemctl enable acpid.service
Synchronizing state of acpid.service with SysV service script with /lib/systemd/systemd-sysv-install.
Executing: /lib/systemd/systemd-sysv-install enable acpid
Failed to reload daemon: Method call timed out
Failed to enable unit: Access denied

@pavbaranov

wlazłem do /max_brightlines. Tam jest liczba:  976


« Ostatnia zmiana: Czerwiec 15, 2021, 12:14:28 am wysłana przez Piejanto »

Offline Piejanto

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 492
  • Reputacja: 0
Odp: jasność ekranu
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 15, 2021, 12:23:30 am »
wlazłem do /intel_backliht/ max_brightnes   i tam jest liczba    976
wlazłem do /video0/max_brightnes i tam jest liczba    9


Przypomniałem sobie, że podobno ten mój Acer ma dwie karty graficzne.  I podczas instalacji systemu instaluje klawiaturę na karcie obsługującej grafikę ekranu a nie instaluje na karcie obsługującej zasilanie. I trzeba przypisać klawisze także do tej drugiej karty. Nie wiem na ile to prawda, ale ponoć tak właśnie jest.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 15, 2021, 05:02:14 am wysłana przez Piejanto »

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 3073
  • Reputacja: 48
Odp: jasność ekranu
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwiec 15, 2021, 07:43:51 am »
wlazłem do /intel_backliht/ max_brightnes   i tam jest liczba    976
I tu jest winowajca.
Najpierw sprawdźmy co się dzieje, gdy dasz:
# echo 10 > /sys/class/backlight/intel_backlight/brightnessW miejsce 10, możesz dawać inne wartości. Im wyższa, tym ekran jaśniej świeci.

Offline Piejanto

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 492
  • Reputacja: 0
Odp: jasność ekranu
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwiec 15, 2021, 02:45:07 pm »
Tu jest jakoś inaczej niż w Archu. Nie umiem się zalogować jako [su]. gdy wpiszę [su], każe mi się uwierzytelnić, a gdy wpisuję hasło, to mi gada, ze "uwierzytelnienie sie nie powiodło". Kiedy jednak uruchamiam MC jako [sudo mc] to hasło działa, ale nie mogę zrobić zmiany.
Może powinienem wpisać polecenie, bezpośrednio z powłoki bash? Ale tez mam problem.
Mnie chodzi o to, żeby niekoniecznie działała jasność pod klawiszami Fn+< / >, ale żeby chociaż działał suwak pod symbolem baterii.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 15, 2021, 03:00:40 pm wysłana przez Piejanto »

Offline Piejanto

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 492
  • Reputacja: 0
Odp: jasność ekranu
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwiec 15, 2021, 03:03:51 pm »
Udało mi się zalogować!!! wpisałem [sudo su] i hasło poszło. teraz :

# echo 10 > /sys/class/backlight/intel_backlight/brightness

@pavbaranov

Niestety, polecenie niczego nie zmieniło. Wali po ślipiach jak waliło. Oczywiście, że zrobiłem restart. Bez reakcji.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 15, 2021, 03:19:01 pm wysłana przez Piejanto »

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 3073
  • Reputacja: 48
Odp: jasność ekranu
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwiec 15, 2021, 03:23:53 pm »
Niestety, polecenie niczego nie zmieniło. Wali po ślipiach jak waliło. Oczywiście, że zrobiłem restart. Bez reakcji.
I oczywiście, że po restarcie niczego nie może zmienić, skoro to polecenie nie zapisuje niczego na trwałe :)

Tak, te polecenia są z konsoli.

Uwal DE, zaloguj się w konsoli wpisz raz jeszcze, podnieś DE.

Sprawdź też jaka wartość jest pod:
cat /sys/class/backlight/acpi_video0/max_brightness
PS: Masz problem z literówkami, a zatem sprawdzaj to.

Offline Piejanto

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 492
  • Reputacja: 0
Odp: jasność ekranu
« Odpowiedź #14 dnia: Czerwiec 15, 2021, 09:50:24 pm »
@pavbaranov
Mam problem z literówkami, dlatego postępuje zgodnie z Twoja radą i wkopiowuje przesłane do mnie polecenia. Teraz jest tak :
 ~  jan# cat /sys/class/backlight/acpi_video0/max_brightness
9
 Czyli dziewiątka, tak jak to podawałem poprzednio po wejsciu z MC w plik /max_brightness

  w pliku [/sys/class/backlight/intel_backlight/max_brightness] jest wartość 976