Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w wątku Administracja.
Wątki z problemami zamieszczone w dziale "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Autor Wątek: EndevourOS - dwa problemy...  (Przeczytany 247 razy)

Offline ciubaka

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 579
  • Reputacja: 5
EndevourOS - dwa problemy...
« dnia: Maj 25, 2021, 06:42:42 pm »
1. Czy naprawdę nie ma w nim graficznego menadżera oprogramowania, czy ja jestem ślepy po prostu? Odkąd udało mi się wgrać Octopi na Archa wszelkie nakładki na pacmana typu Yay wydaja mi się być niepotrzebnymi, jak bym miał coś używać to najprędzej nauczyłbym się PAKa Kolegów z forum ...
A jeżeli nie ma menadżera to po co taki system, skoro instalacja Archa przy pomocy Anarchy jest 4 razy szybsza? W tej chwili używam Pacmana, no ale nie po to wgrałem następce Antegrosa, żeby mordować się z konsolą ...
2. Rzecz dużo dziwniejsza i mniej przyjazna - po TRZECH reinstalkach Ende nadal potrafi mi pokazać, że nie ma sieci i że chce się łączyć tylko i wyłącznie po vpn, czy to przy pomocy wifi, czy kabla. O co mu chodzić może? Ja vpn nie używam przecież, nigdy tego nie robiłem i nie potrzebuję. Wersja live ma wifi (z Bios, z Uefi niekoniecznie), a po aktualizacji systemu raz jest, a raz jest vpn. Ale ja dwa razy instalowałem z Bios, a tylko raz z Uefi, zaś internet nadal szaleje ...
3. W stosunku do Archa jedyną wartością dodaną wydaje mi się być jedynie Grub, naprawdę ładnie wszystko obsługujący. Cała reszta - na nic, przynajmniej dopóki nie ogarnę tego co mnie trapi, a trapią mnie chociażby niepolskie wersje językowe, które w Archu nie zaistniały wcale przecież...
4. Takie tam psie smutki, najwyżej pokażę The End systemowi na Ende, zwłaszcza że wystarczy pieskowi dać piweczka, i już nie ma smuteczków nad rzeczką ...

Offline PomPom

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1689
  • Reputacja: 3
Odp: EndevourOS - dwa problemy...
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 25, 2021, 07:12:32 pm »
Wszystko da się ogarnąć, skoro to popsuty Arch, ale no właśnie - to popsuty Arch. Nie jestem fanem tych wszystkich pochodnych, które chcą uszczęśliwiać ludzi na siłę i wprowadzają zmiany, które wprowadzają miejscami dziwne błędy.
Komputer - Arch | Gry - Xbox Series X | Użytkownik - zadowolony

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 3073
  • Reputacja: 48
Odp: EndevourOS - dwa problemy...
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 25, 2021, 09:08:48 pm »
1. Czy naprawdę nie ma w nim graficznego menadżera oprogramowania, czy ja jestem ślepy po prostu?
Dobrze widzisz. Źle zaznajomiłeś się z ich stroną domową, bo tam jak byk napisane: Welcome to EndeavourOS
A terminal-centric distro with a vibrant and friendly community at its core
Zawsze możesz sobie - jeśli potrzebujesz - zainstalować któryś z graficznych menedżerów oprogramowania (jest ich trochę). Nie polecam.
EndeavourOS ma natomiast graficzny informator o dostępnych aktualizacjach oraz graficzny menedżer aktualizacji.
Odkąd udało mi się wgrać Octopi na Archa wszelkie nakładki na pacmana typu Yay wydaja mi się być niepotrzebnymi,
I źle Ci się wydaje (przynajmniej częściowo), albowiem yay nie tyle jest nakładką na pacmana, ale tzw. aur-wrapperem, czyli narzędziem, które rozszerza obsługę menedżera paczek o możliwość obsługi "paczek" z AUR. Dla samego octopi jest ono również (jednym z) opcjonalnych zależności, które powodują, że Octopi może instalować paczki z AUR.
To wszystko jednak czytelnie opisane na stronach AUR, czy nawet wiki Archa.
A jeżeli nie ma menadżera to po co taki system, skoro instalacja Archa przy pomocy Anarchy jest 4 razy szybsza? W tej chwili używam Pacmana, no ale nie po to wgrałem następce Antegrosa, żeby mordować się z konsolą ...
Jak wyżej - doinstaluj a nie marudź, albo po prostu cała gama archowa nie jest dla Ciebie. Co najwyżej Manjaro.
2. Rzecz dużo dziwniejsza i mniej przyjazna - po TRZECH reinstalkach Ende nadal potrafi mi pokazać, że nie ma sieci i że chce się łączyć tylko i wyłącznie po vpn, czy to przy pomocy wifi, czy kabla. O co mu chodzić może? Ja vpn nie używam przecież, nigdy tego nie robiłem i nie potrzebuję. Wersja live ma wifi (z Bios, z Uefi niekoniecznie), a po aktualizacji systemu raz jest, a raz jest vpn. Ale ja dwa razy instalowałem z Bios, a tylko raz z Uefi, zaś internet nadal szaleje ...
Nie wiemy i nie dowiemy się, ale nie jeden rok tu siedzisz i dobrze wiesz, że tak na tym forum, jak i na każdym innym panuje zasada: jeden wątek = jeden problem. Jeśli nadal problemy występują, to załóż wątek i przedstaw logi, bo bez tego raczej chyba tematu się nie ruszy. Dodatkowo pokaż nam sprzęt na jakim to zainstalowane (jeśli chodzi o sieć), a nadto z którego menedżera sieci korzystasz.
3. W stosunku do Archa jedyną wartością dodaną wydaje mi się być jedynie Grub, naprawdę ładnie wszystko obsługujący.
Szczerze to tego nie rozumiem, albowiem GRUB w Archu jest ten sam.

Offline robson75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1628
  • Reputacja: 9
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
Odp: EndevourOS - dwa problemy...
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 25, 2021, 10:57:15 pm »
a trapią mnie chociażby niepolskie wersje językowe, które w Archu nie zaistniały wcale przecież...
To jest Arch, a nie Manjaro, w którym dostajesz system już skonfigurowany.
Aby Archa w pełni spolszczyć musisz doinstalować te paczki


Arch Linux Xfce+compiz - 64Bit Linux User #621110 

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 3073
  • Reputacja: 48
Odp: EndevourOS - dwa problemy...
« Odpowiedź #4 dnia: Maj 26, 2021, 12:45:29 am »
Nawet wówczas, gdy ktoś nie ma zainstalowanego choćby bluegriffona, czy developerskiej wersji FF??? :)
Nt. polskich wersji powiemy @ciubaka, jak dostosuje wątek do tej kwestii i powie nam o co mu chodzi.

Offline ciubaka

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 579
  • Reputacja: 5
Odp: EndevourOS - dwa problemy...
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 26, 2021, 09:07:22 am »
Spokojnie. W Archu nie mam żadnych problemów ze spolszczeniami, bo one po prostu są. Problemy mam z Endeavour, ale skoro on nie ma graficznego menadżera oprogramowania, to jest mi zbędny. Dogrywanie Octopi nie ma sensu. Zwłaszcza że dziwnie się zachowuje na styku z wifi. Zaś jeśli chodzi o grub, to on pokazuje się zupełnie inaczej niż archowy Pawle, jest bardzo rozbudowany w stosunku do tych które dotychczas widziałem. Temat do zamknięcia, pozdrawiam, po co komu gorszy system pochodny niż lepszy bazowy.

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 3073
  • Reputacja: 48
Odp: EndevourOS - dwa problemy...
« Odpowiedź #6 dnia: Maj 26, 2021, 09:19:37 am »
Wiem jak się pokazuje GRUB w EndevourOS, albowiem go mam na VB. Zasadnicza różnica jest taka, że w Archu jest on "surowy" (czyli po prostu GRUB), zaś w EndeavourOS masz go z tzw. tematem (zob.: https://github.com/endeavouros-team/PKGBUILDS/tree/master/endeavouros-theming) - równie dobrze można go dodać do każdego innego GRUBego w dowolnej dystrybucji. Dodatkowo masz paczkę grub-tools (zob.: https://github.com/endeavouros-team/PKGBUILDS/tree/master/grub-tools), które powodują np. automatyczną aktualizację GRUB po wgraniu kolejnego kernela itp.

Offline robson75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1628
  • Reputacja: 9
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
Odp: EndevourOS - dwa problemy...
« Odpowiedź #7 dnia: Maj 26, 2021, 11:22:15 am »
Nawet wówczas, gdy ktoś nie ma zainstalowanego choćby bluegriffona, czy developerskiej wersji FF??? :)
Zapomniałem dodać żeby mieć spolszczony system trzeba min. doinstalować paczki aspell-pl oraz hunspell-pl, a to co się wyświetliło w pamacu, to są tylko dostępne polskie wersje tłumaczeń danych programów.
Arch Linux Xfce+compiz - 64Bit Linux User #621110 

Offline ciubaka

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 579
  • Reputacja: 5
Odp: EndevourOS - dwa problemy...
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 14, 2021, 08:23:18 am »
Jakby co to dla mnie już temat zamknięty. Wahadłowiec wystartował z pokładu mego komputera i już tu nie wyląduje. Popsuty Arch nie jest mi potrzebny, skoro mam sprawny oryginał. Co z tego że spolszczyłem i że jestem w stanie nawet dograć tam Octopi, albo coś innego, skoro nadal internet trafia się losowo, a w zasadzie to się zazwyczaj nie trafia niestety. Nawet na kablu, nie tylko po wifi. Taki system to nie system. Pozdrawiam.