Główne ustawienia (u mnie):
/home/nazwa-uzytkownika/.mozilla/firefox/jakis-numer.default-release
(ale to jest cały katalog z różnymi plikami, a nie tylko jeden plik)
Ja nie zauważam u siebie zwolnień Firefoksa, a mam go w zasadzie od początku instalacji tej wersji systemu (czyli pewnie z rok już ponad) - nie czyszczę cookies, nie usuwam historii, jest jak jest (ale w ustawieniach prywatności mam włączoną Ścisłą ochronę).
(Komputer tzw. stary, czyli z ok. 2012 roku, i5 4 rdzenie/wątki i 4 GB RAM)
Natomiast mam powyłączaną telemetrię (w pełnym stopniu, czyli wg listy jak na blogu dobrych programów) (oraz włączone wtyczki podstawowe do blokowania reklam) oraz ustawienia wydajności czyli Limit liczby procesów treści: 1 oraz wyłączone przyspieszenie sprzętowe.
Obserwuję zużycie pamięci RAM w trakcie korzystania z Firefoksa, i jak jakieś strony z jakichś przyczyn nadmiernie go zapychają (lub też za dużo napchały do SWAP) to uruchamiam ponownie - ale to jest indywidualne zależne od danej strony lub tego co na tej stronie używane. Po takim restarcie jest ok. Ale częściej restartuję nawet nie z powodu pamięci, tylko dlatego, że niektóre strony za bardzo wykorzystują procesor.
Przykładowo, jak się za daleko i za głęboko scrolluje Facebooka, zasoby się zaczynaja kurczyć - wtedy ponowne uruchomienie przeglądarki jest dobrym rozwiązaniem.
Mam też Firefoksa w ten sposób skonfigurowanego na laptopie w systemie 32 bitowym ASUS z 1 GB RAM i Celeron 1,7 GHz i tu oczywiście są ograniczenia wynikajace ze sprzętu - ale normalnie da się korzystać z Firefoksa, nawet YouTube można uruchomić (chociaż ja preferuję uruchamianie poza Firefoksem). Też już tam działa dosyć długo.
Można też spróbować odświeżania Firefoksa (czyli przywrócenia domyślnych ustawień): https://support.mozilla.org/pl/kb/przywracanie-domyslnych-ustawien-firefoksa