Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w wątku Administracja.
Wątki z problemami zamieszczone w dziale "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Autor Wątek: Ubuntu 20.04.1 problem z ACPI  (Przeczytany 547 razy)

Offline dominbdg

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 20
  • Reputacja: -1
Ubuntu 20.04.1 problem z ACPI
« dnia: Grudzień 16, 2020, 12:20:14 pm »
Witam,

Mam taki problem, posiadam HP Probook'a G6 i po instalacji Ubuntu 20.04.1 mam problem z acpi.
Wiem że HP jest jednak bardziej przystosowany do windowsa (chociażby sterowniki) jednak może może mi ktoś doradzić co powinienem mu doinstalować żeby polikwidować te błędy ?

poniżej screen z błędu:
https://1drv.ms/u/s!AqdJa_pamP_OgqwrAgG5Rge2Eh1DBg?e=0bYaOP

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 3123
  • Reputacja: 49
Odp: Ubuntu 20.04.1 problem z ACPI
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 16, 2020, 01:02:25 pm »
Błędy ACPI to raczej nie jest tu problem, ale pozostałe prawdopodobnie uniemożliwiają uruchomienie Ubuntu. To już drugi post, który widzę z błędem rozpakowywania initramfs w Ubuntu 20.04.1 - być może jest coś w samym Ubu walnięte. Zobacz sobie: https://forum.linux.pl/index.php/topic,26082.msg140114.html#msg140114 i jeśli nie pomoże, to spróbuj - jeśli ma to być Ubuntu - zainstalować np. 20.04 (bez "1") i zrobić aktualizację, albo zdecydować się na 20.08 (tu jednak krótsze wsparcie, czyli za kilka miesięcy należałoby zrobić aktualizację do jakiejś wersji 21.x).
I zacznijmy od tego błędu, albowiem bez pozbycia się jego Ubu nie wystartuje.

Offline dominbdg

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 20
  • Reputacja: -1
Odp: Ubuntu 20.04.1 problem z ACPI
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 17, 2020, 08:31:59 pm »
wiesz co - powiem tak - to jest normalnie startujące ubuntu wszystko z nim gra,
wydaje mi się że może to być problem może jakiejś natury EFI ? to ubu zostało przeze mnie postawione ręcznie jako lvm z jedynie partycją efi (nie stawiałem partycji boot)

ale dzięki za tip - co do acpi chciałem się po prostu pozbyć tego błędu, trochę błąd natury BT mnie zastanawia ale nie jest on zgodny z prawdą

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 3123
  • Reputacja: 49
Odp: Ubuntu 20.04.1 problem z ACPI
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 17, 2020, 08:56:33 pm »
Błędy ACPI to warningi wynikające z wadliwego firmware'u. Jak wyłączysz watchdog, to nie powinieneś tego widzieć.

Offline dominbdg

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 20
  • Reputacja: -1
Odp: Ubuntu 20.04.1 problem z ACPI
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 18, 2020, 06:17:49 pm »
@pavbaranov,
dziękuję za linka, ale wiesz jak mu ustawiłem w grub'ie acpi=off to zakończyło się to fatalnie dla mojego ubu, musiałem z trybu awaryjnego mu to wycofywać.
mam pytanie, bo nie wiem - gdzie mogę mu te warningi wywalić ?

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 3123
  • Reputacja: 49
Odp: Ubuntu 20.04.1 problem z ACPI
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 18, 2020, 09:17:46 pm »
watchdog=off :) w parametrach kernele (jeśli pamiętam, ale to jest obojętne; mnie to wkurza, wobec tego wywaliłem w ogóle w kernelu).

Offline dominbdg

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 20
  • Reputacja: -1
Odp: Ubuntu 20.04.1 problem z ACPI
« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 21, 2020, 07:50:32 am »
wybacz głupie pytanie, ale powinienem to wpisać w grub'a ? Np :

GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet, watchdog=off" ?

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 3123
  • Reputacja: 49
Odp: Ubuntu 20.04.1 problem z ACPI
« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 21, 2020, 08:50:19 am »
Bez przecinków, dla kernela "quiet" a "quiet," stanowi różnicę.

Offline dominbdg

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 20
  • Reputacja: -1
Odp: Ubuntu 20.04.1 problem z ACPI
« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 21, 2020, 10:34:28 am »
@pavbaranov

dzięki za cenną uwagę, myślałem że parametry się ustawia po przecinkach

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 3123
  • Reputacja: 49
Odp: Ubuntu 20.04.1 problem z ACPI
« Odpowiedź #9 dnia: Grudzień 21, 2020, 01:38:09 pm »
Niekiedy bywają z przecinkami, ale nie w przypadku przekazywania kernelowi opcji do uruchomienia (innymi słowy - w różnych sytuacjach różnie bywa, na co trzeba zwracać uwagę).