Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w wątku Administracja.
Wątki z problemami zamieszczone w dziale "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Autor Wątek: Problem z mount -t nfs  (Przeczytany 378 razy)

Offline micdnj

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 23
  • Reputacja: 0
Problem z mount -t nfs
« dnia: Grudzień 07, 2020, 11:46:37 pm »
Cześć,

próbuję zamontować udział sieciowy NFS z mojego NAS-a i po uruchomieniu komendy:
sudo mount -t nfs   ds:/Wspoldzielony /tmp/tmpDostaję komunikat:
mount: /tmp/tmp: niewłaściwa opcja; dla niektórych systemów plików (np. nfs, cifs) może być potrzebny program pomocniczy /sbin/mount.<typ>.
Ktoś wie czym może być spowodowany ten błąd, jak zdiagnozować problem?

gosc

  • Gość
Odp: Problem z mount -t nfs
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 08, 2020, 12:05:32 am »
Skąd wytrzasnąłeś to ds:/ i spacje w ścieżce?
Nie wspominając o tym /tmp/tmp

Offline microsofter

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 141
  • Reputacja: 5
Odp: Problem z mount -t nfs
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 08, 2020, 10:20:06 pm »
błąd jest tutaj:
ds:/Wspoldzielonypowinno być:
ds:Wspoldzielony

Offline micdnj

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 23
  • Reputacja: 0
Odp: Problem z mount -t nfs
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 09, 2020, 08:35:25 am »
Cytuj
Skąd wytrzasnąłeś to ds:/ i spacje w ścieżce?
Jeśli chodzi o składnię, to wziąłem chociażby stąd:
https://wiki.archlinux.org/index.php/NFS#Client
Przykład:
mount -t nfs -o vers=4 servername:/music /mountpoint/on/client
Gdzie są  spacje w ścieżce? Ja nie widzę. Spacja jest między udziałem sieciowym a punktem montowania.
A ds to nazwa hosta, wpisana w /etc/hosts, ping go widzi.

Cytuj
Nie wspominając o tym /tmp/tmp
Tymczasowy katalog do testów. Co z nim jest nie tak?

Cytuj
powinno być:
Kod: [Zaznacz]
ds:Wspoldzielony
Tak też próbowałem. Próbowałem również z pełną ścieżką od roota, próbowałem z IP zamiast nazwy. We wszystkich przypadkach mam ten sam komunikat.


Offline microsofter

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 141
  • Reputacja: 5
Odp: Problem z mount -t nfs
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 09, 2020, 08:48:13 am »
Jeśli wpiszesz z IP, to musi działać. Upewnij się, co do wielkości znaków w nazwie udziału. To nie zadziała, jeśli wpiszesz np. :Wspoldzielony, a w kompie udostępniającym, ustawiłeś jako wspoldzielony. Rozumiem, że /tmp/tmp istnieje? utworzyłeś ten folder?

gosc

  • Gość
Odp: Problem z mount -t nfs
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 09, 2020, 10:09:22 am »
Pakiet nfs-utils zainstalowany?

Nie wiem o co mi chodziło ze spacjami w ścieżce. Coś chyba źle odczytałem.
Katalog /tmp/tmp normalnie nie istnieje, nie wspominasz nic o jego utworzeniu.

Offline micdnj

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 23
  • Reputacja: 0
Odp: Problem z mount -t nfs
« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 09, 2020, 09:10:47 pm »
nfs-utils nie był zainstalowany. Rozumiem, że na kliencie nie na serwerze. Po zainstalowaniu go komunikat się zmienił. Ale zanim...

Wyczytałem taki test:
showmount 192.168.0.11 -eI faktycznie podaje mi udział:
Export list for 192.168.0.11:
/volume1/Wspoldzielony 192.168.0.26
a więc widzi to.

I wracając, katalog do którego podmontowuję istniał. Dla spokojności wyciągnąłem go z tempa. I teraz mam taki komunikat:
sudo mount  -t nfs  ds:/volume1/Wspoldzielony /home/m/test
mount.nfs: Protocol not supported
Próbowałem różne kombinacje tego ds:/volume1/Wspoldzielony, i zawsze ten sam komunikat.

I pytanie dodatkowe. Żeby widzieć ten zasób komendą z początku, musiałem w uprawnieniach NFS na serwerze podać IP klienta. Można podać maskę sieci, żeby każdy komp z niej miał dostęp? Albo jakkolwiek inaczej to zrobić, żeby nie trzeba było każdego komputera osobno wprowadzać?




gosc

  • Gość
Odp: Problem z mount -t nfs
« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 10, 2020, 08:49:36 am »
To teraz trzeba poczyta%u0107 co tam w logach wyskoczy%u0142o.
Być może przyczyną jest to: https://wiki.archlinux.org/index.php/NFS/Troubleshooting#mount.nfs:_Protocol_not_supported
« Ostatnia zmiana: Grudzień 10, 2020, 08:53:03 am wysłana przez arecki »

Offline micdnj

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 23
  • Reputacja: 0
Odp: Problem z mount -t nfs
« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 10, 2020, 06:28:56 pm »
To samo tym razem zadziałało. Może reset systemu był potrzebny? Jeszcze muszę ogarnąć jak wyglądają kwestie uprawnień przy tego typu udziałach, no ale to już doczytam.

 Dzięki za pomoc!