Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w wątku Administracja.
Wątki z problemami zamieszczone w dziale "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Autor Wątek: firefox  (Przeczytany 146 razy)

Offline sparky

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 48
  • Reputacja: +0/-0
firefox
« dnia: Listopad 18, 2020, 12:08:06 pm »
Czy jest mozliwość instalacji firefoxa na sparkym? Nie chodzi mi o firefox esr tylko zwyklego. Zauwazyłem, że w sparkym litery polskojęzyczne typu ą,ę,ż itd są mniejszej wielkości od innych - pisząc tu tez mam taki objaw. Może mozna te literki jakoś ujednolicić z innymi?

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 2706
  • Reputacja: +55/-38
Odp: firefox
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 18, 2020, 12:10:32 pm »
Jest. FF występuje w różnych wersjach, a z jego strony można pobrać binarkę, która działać winna w każdym systemie.
PL-literki - to bywa kwestia wyboru czcionki w przeglądarce.

Offline pavroo

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1713
  • Reputacja: +1/-0
Odp: firefox
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 18, 2020, 12:16:52 pm »
Zależy od wersji Sparka, w stabilnej 5 nie, tylko w rolling 6.
Jesli masz stabilną, to tak tak napisał pavbaranow, pobranie ze strony mozilli pomoże.
Nic nie jest tak proste, jak się wydaje.
Danielle Steel

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 2706
  • Reputacja: +55/-38
Odp: firefox
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 18, 2020, 12:44:39 pm »
Przy okazji - w dowolnej wersji, dowolnego praktycznie linuksa: https://github.com/srevinsaju/Firefox-Appimage/releases (są też wersje beta itp.)

Offline sparky

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 48
  • Reputacja: +0/-0
Odp: firefox
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 18, 2020, 01:48:22 pm »
Zbyt zielony jestem by wiedzieć co z tym dalej zrobić? Terminal?

Offline arecki

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 184
  • Reputacja: +3/-0
Odp: firefox
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 18, 2020, 01:57:16 pm »
https://appimage.org/
https://youtu.be/nzZ6Ikc7juw
Debian testing.

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 2706
  • Reputacja: +55/-38
Odp: firefox
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 18, 2020, 03:43:28 pm »
Wiedza nie boli: https://github.com/srevinsaju/Firefox-Appimage
« Ostatnia zmiana: Listopad 18, 2020, 04:18:15 pm wysłana przez lami07 »

Offline sparky

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 48
  • Reputacja: +0/-0
Odp: firefox
« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 19, 2020, 10:30:55 am »
Dzięki ale mam pytanie czy jest opcja wgrania na dysk, czy tylko mogę w wersji portable. Do momentu gdy klikam dwukrotnie w ikonkę i odpala mi się firefox już doszedłem. Pytanie czy da się to wgrać na dysk na stałe?

Offline sparky

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 48
  • Reputacja: +0/-0
Odp: firefox
« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 19, 2020, 10:42:38 am »
na tym portable firefox litery polskojęzyczne wyglądają ok ;)

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 2706
  • Reputacja: +55/-38
Odp: firefox
« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 19, 2020, 03:43:05 pm »
Jaką wersję masz, bo już sam nie wiem. Appimage, czy też tę ze strony FF - wgrywasz na dysk, tyle, że nie jest ona instalowana przez APTa.

Offline sparky

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 48
  • Reputacja: +0/-0
Odp: firefox
« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 19, 2020, 08:10:52 pm »
Tak już wiem i potem we właściwościach uruchom jako program. Wielkie dzięki za pomoc!