Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w wątku Administracja.
Wątki z problemami zamieszczone w dziale "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Autor Wątek: ZOOM na XFCE (rozwiązany)  (Przeczytany 365 razy)

Offline Piejanto

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 423
  • Reputacja: +0/-0
ZOOM na XFCE (rozwiązany)
« dnia: Listopad 11, 2020, 10:17:40 pm »
Mam Asusa pod kontrolą Anarchy z pulpitem XFCE, który dotychczas mi wystarczał.
Jednak zaistniała potrzeba korzystania z ZOOM-a i z funkcji screen sharing-u.
Niestety okazało się, że XFCE screen sharingu nie obsługuje należycie i doczytałem w Sieci, że muszę mieć minimum pulpit GNOME.
Czy jest możliwość zainstalowania GNOME bez powtórnej instalacji systemu i jak to zrobić?
Będę wdzięczny za pomoc.
« Ostatnia zmiana: Listopad 29, 2020, 12:12:52 am wysłana przez Piejanto »

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 2703
  • Reputacja: +55/-38
Odp: jak przejść z XFCE na GNOME
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 12, 2020, 01:15:26 am »
Jest taka możliwość. Zainstaluj gnome i gnome-extra, w miejsce obecnego DM (nie wiem jaki masz) uruchom GDM i tyle. Po pojawieniu się GDM wybierasz sesję GNOME (chyba najlepiej "classic", bo w tej nowej pewnie się pogubisz).
Inna sprawa, że nie bardzo wiem dlaczego screen sharing miałoby nie obsługiwać xfce.

Offline robson75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1478
  • Reputacja: +10/-1
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
Odp: jak przejść z XFCE na GNOME
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 12, 2020, 12:52:03 pm »
A tak jaśniej, to po zainstalowaniu gnome i gnome-extra musisz się wylogować i na dole po prawej stronie musisz wybrać sesje GNOME.

EDIT.
Odnośnie zoom, czy doinstalowałeś opcjonalną zależność czyli xcompmgr?
« Ostatnia zmiana: Listopad 12, 2020, 12:58:38 pm wysłana przez robson75 »
Arch Linux Xfce+compiz - 64Bit Linux User #621110

Offline Piejanto

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 423
  • Reputacja: +0/-0
Odp: jak przejść z XFCE na GNOME
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 12, 2020, 01:24:24 pm »
robson75
Nie. Nie wiedziałem, że trzeba doinstalować  xcompmgr. Spróbuję najpierw to doinstalować. Może wystarczy.
Trafiłem na instrukcję "jak przesiąść się z XFCE na Gnone" ale jest po angielsku i nie jestem pewien czy wszystko dobrze rozumiem.


pavbaranov

Wyczytałem w Sieci, że do obsługa screen sharing zaczyna się od poziomu GNOME, ale - prawdę mówiąc - to też niepewne, gdyż inni opowiadali o podobnych problemach z ZOOM-em na GNOME.
Spróbuję najpierw z xcompmgr i dam znać, co mi wyszło.

Dzięki.

Offline robson75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1478
  • Reputacja: +10/-1
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
Odp: jak przejść z XFCE na GNOME
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 12, 2020, 01:32:51 pm »
A gdyby Ci nadal to nie działało jak trzeba do doinstaluj picom.

Arch Linux Xfce+compiz - 64Bit Linux User #621110

Offline Piejanto

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 423
  • Reputacja: +0/-0
Odp: jak przejść z XFCE na GNOME
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 12, 2020, 02:10:38 pm »
Doinstalowałem xcompmgr i jest zdecydowanie lepiej.
Jeszcze nie ma tego zakresu możliwości, jakie daje MAC na OS-X (chodzi o korygowanie na bieżąco i poprawki we własnym tekście na ekranie partnera) ale jest nieporównanie lepiej, niż było przed doinstalowaniem xcompmgr.

Spróbuję jeszcze tego picoma

Do następnego.

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 2703
  • Reputacja: +55/-38
Odp: jak przejść z XFCE na GNOME
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 12, 2020, 03:08:19 pm »
@Piejanto - Możesz mi przybliżyć co to ZOOM? Może od tej strony coś się uda wymyślić. Chodzi Ci o to: https://alternativeto.net/software/zoom-cloud-meetings/?

Offline Piejanto

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 423
  • Reputacja: +0/-0
Odp: jak przejść z XFCE na GNOME
« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 12, 2020, 07:50:38 pm »
pavbaranov

Zoom to platforma do komunikacji, moja córka prowadzi na tym lekcje. Oprócz takich funkcji, jakie ma Skype, Zoom oferuje również dzielenie się ekranem i dźwiękiem z komputera. Podczas screen-sharingu można pisać po ekranie, tudzież po nim rysować i takie tam.
Zanim zainstalowaliśmy xcompmgr, osoba po drugiej stronie Zooma nie widziała tego, co córka pisała lub rysowała na ekranie, albo też uczeń coś pisał, córka to widziała, ale on sam - nie. Teraz jest już prawie tak, jak na osx, ale nie ma możliwości ponownego wchodzenia w to, co już napisane i robienia korekty. Trzeba zmazać gumką i pisać od nowa. Doinstalowanie picama niewiele już chyba dało, ale i tak jest o niebo lepiej niż było.
Chyba już nie będę instalował gnome'a, bo, prawdę mówiąc, trochę się boję, że mi pójdzie coś nie tak, a teraz jest prawie idealnie.

Dzięki za pomoc. Pozdrowienia

PS
Jeśli chodzi o alternatywy dla ZOOM'a, to rzecz w tym, że uczniowie również muszą mieć ten program. Obecnie mamy od jednego z uczniów propozycję Discord'a bo chodzi o dzielenie się dźwiękiem, a tam to ponoć jest. Sprawa wynikła dziś i jeszcze córka nie próbowała.
Natomiast Skype jest zdecydydowanie skromniejszą alternatywą dla ZOOM'a. Nie ma wielu przydatnych możliwości ale jest platformą z nieograniczonym czasem funkcjonowania. Tymczasem DARMOWY ZOOM ma czas ograniczony do 40 minut. Za konto ZOOM PRO, z nieograniczonym czasem się płaci.
Dzięki za link do alternatyw. Córka zainteresowała się programem Jitsi. To może być alternatywa dla ZOOM'a, ale też zależy to od popularności aplikacji wśród "nauczanych". Dzięki.
« Ostatnia zmiana: Listopad 12, 2020, 08:56:19 pm wysłana przez Piejanto »

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 2703
  • Reputacja: +55/-38
Odp: jak przejść z XFCE na GNOME
« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 12, 2020, 09:01:47 pm »
Nie chodzi mi o alternatywy, tylko o odpowiedź na pytanie, czy to co podałem w linku, to jest ten "Twój" ZOOM. Jeśli nie - podaj linka z czego to instalujesz.

Offline Piejanto

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 423
  • Reputacja: +0/-0
Odp: jak przejść z XFCE na GNOME
« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 14, 2020, 11:23:21 pm »
ZOOM jest w repozytorium Archa.  Po prostu wszedłem pod Pamacem do repozytorium i go zainstalowałem.
Programy/system/dodaj usuń oprogramowanie/zoom

 Jeśli chodzi o alternatywy, to jednak nie są one tak dobre do prowadzenia lekcji, jak Zoom.
Zarówno Jitsi jak Discord dają możliwość dzielenia się dźwiękiem i ekranem ale Zoom daje dodatkowo możliwość dzielenia się białą tablicą oraz pisania i rysowania na ekranie, czyli na tym co się aktualnie wyświetla.
« Ostatnia zmiana: Listopad 14, 2020, 11:29:14 pm wysłana przez Piejanto »

Offline robson75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1478
  • Reputacja: +10/-1
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
Odp: jak przejść z XFCE na GNOME
« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 14, 2020, 11:34:36 pm »
ZOOM jest w repozytorium Archa.
Janek, nie w repozytorium Arch-a, tylko w repo chaotic-aur.
Arch Linux Xfce+compiz - 64Bit Linux User #621110

Offline Piejanto

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 423
  • Reputacja: +0/-0
Odp: jak przejść z XFCE na GNOME
« Odpowiedź #11 dnia: Listopad 15, 2020, 10:52:53 pm »
robson75
Masz rację. Ja za bardzo nie rozróżniam. Jak widzę że jest w dodaj/usuń oprogramowanie, to dla mnie jest repozytorium i to na dodatek oficjalne.
W związku z faktem, iż przed Twoją informacją o xcompngr szukałem rozwiązania problemu, to nawet ściągnąłem z Sieci Zooma i go zainstalowałem na moim gorszym HP (aby nie ryzykować) . Zrobiłem to zgodnie z Waszymi naukami i mi się zainstalowało, ale się okazało, że to ta sama wersja, co w repozytowium.
Na dodatek zaraz na drugi dzień była aktualizacja.
Teraz z xcompmgr jest już całkiem nieźle. Wprawdzie wersja na MAC-u mojej córki, daje jeszcze parę innych ciekawych możliwości, ale nie można mieć wszystkiego.
Wielkie dzięki za wiadomość o xcompmgr. Instalacja picoma wprawdzie chyba nic już nie zmieniła, ale może tam trzeba jeszcze podłubać? Na razie jeszcze tego nie robiliśmy.
Pozdro.

Offline robson75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1478
  • Reputacja: +10/-1
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
Odp: jak przejść z XFCE na GNOME
« Odpowiedź #12 dnia: Listopad 15, 2020, 11:39:33 pm »
Janek, dlatego gdy ja instaluje jakąkolwiek paczkę to tylko i wyłącznie przez terminal, z tego względu że są wyświetlane opcjonalne zależności które możesz ale nie musisz instalować, ja np. zawsze je instaluje aby mieć pewność żeby dana aplikacja w pełni działała. A pamaca traktuje jako przeglądarkę paczek dostępnych dla Arch-a.
Arch Linux Xfce+compiz - 64Bit Linux User #621110

Offline Piejanto

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 423
  • Reputacja: +0/-0
Odp: ZOOM na XFCE
« Odpowiedź #13 dnia: Listopad 16, 2020, 03:16:07 pm »
robson75
Cenna uwaga. Ja już kilka razy instalowałem jakieś drobiazgi za pomocą PAK-a. Ale ja jestem tak cienki, że nie wszystko rozumiem z tego, co mi tam ta instalacja mówi.  PAK, to jest najlepsza rzecz jaka mi się przydarzyła. Ale instalowanie przez Pamaca nie wydawało mi się jakimś szczególnym błędem.
Jeszcze nie mam nawyku, żeby instalować wyłącznie z konsoli. Natomiast po niegdysiejszym wysypaniu się Pamaca, już tak mu nie ufam i faktycznie bardziej staram się polegać na samodzielności. Niestety, xcompmgr oraz picom zainstalowałem idąc na łatwiznę, ale... działa.
Jednak przed doinstalowaniem przez Pamaca, zawsze, na wszelki wypadek robię aktualizację (pak -Syu) i dopiero na tak zaktualizowany i zsynchronizowany system wrzucam instalację przez Pamaca. Po takiej instalacji lub deinstalacji robie czyszczenie (pak -Sc). Nie instaluję wiele ale kilkakrotnie instalowałem różne programy NA PRÓBĘ dla córki. Po wypróbowaniu usuwałem żeby nie zaśmiecały, ale zawsze według podanego wyżej schematu.
Mam nadzieję, że nie popełniam jakiegoś szczególnego błędu?
Zmieniłem tytuł na "ZOOM na XFCE" bo jak widzę, od dłuższego czasu już GNOME tutaj "nie obowiązuje".
Dzięki

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 2703
  • Reputacja: +55/-38
Odp: jak przejść z XFCE na GNOME
« Odpowiedź #14 dnia: Listopad 16, 2020, 03:28:16 pm »
Janek - tu nie o to chodzi.
Jeśli jakiś program Ci nie działa, to warto sprawdzić, czy zainstalowane jest wszystko do niego (opcjonalne zależności). Możesz to łatwo ustalić w następujący sposób (przykład będzie z vlc):
pak -Qi vlc
------
Opcjonalne zależności : avahi: service discovery using bonjour protocol [zainstalowano]
                        aom: AOM AV1 codec [zainstalowano]
                        gst-plugins-base-libs: for libgst plugins [zainstalowano]
                        dav1d: dav1d AV1 decoder [zainstalowano]
                        libdvdcss: decoding encrypted DVDs
                        libavc1394: devices using the 1394ta AV/C [zainstalowano]
                        libdc1394: IEEE 1394 access plugin [zainstalowano]
                        kwallet: kwallet keystore [zainstalowano]
                        libva-vdpau-driver: vdpau backend nvidia
                        libva-intel-driver: video backend intel [zainstalowano]
                        libbluray: Blu-Ray video input [zainstalowano]
                        flac: Free Lossless Audio Codec plugin [zainstalowano]
                        twolame: TwoLAME mpeg2 encoder plugin [zainstalowano]
                        libgme: Game Music Emu plugin [zainstalowano]
                        vcdimager: navigate VCD with libvcdinfo
                        libmtp: MTP devices discovery [zainstalowano]
                        systemd-libs: udev services discovery [zainstalowano]
                        smbclient: SMB access plugin [zainstalowano]
                        libcdio: audio CD playback [zainstalowano]
                        gnu-free-fonts: subtitle font
                        ttf-dejavu: subtitle font [zainstalowano]
                        libssh2: sftp access [zainstalowano]
                        libnfs: NFS access
                        mpg123: mpg123 codec [zainstalowano]
                        protobuf: chromecast streaming [zainstalowano]
                        libmicrodns: mDNS services discovery (chromecast etc) [zainstalowano]
                        lua52-socket: http interface
                        live-media: RTSP input
                        libdvdread: DVD input module [zainstalowano]
                        libdvdnav: DVD with navigation input module [zainstalowano]
                        libogg: Ogg and OggSpots codec [zainstalowano]
                        libshout: shoutcast/icecast output plugin [zainstalowano]
                        libmodplug: MOD output plugin [zainstalowano]
                        libvpx: VP8 and VP9 codec [zainstalowano]
                        libvorbis: Vorbis decoder/encoder [zainstalowano]
                        speex: Speex codec [zainstalowano]
                        opus: opus codec [zainstalowano]
                        libtheora: theora codec [zainstalowano]
                        libpng: PNG support [zainstalowano]
                        libjpeg-turbo: JPEG support [zainstalowano]
                        librsvg: SVG plugin [zainstalowano]
                        x264: H264 encoding [zainstalowano]
                        x265: HEVC/H.265 encoder [zainstalowano]
                        zvbi: VBI/Teletext/webcam/v4l2 capture/decoding [zainstalowano]
                        libass: Subtitle support [zainstalowano]
                        libkate: Kate codec [zainstalowano]
                        libtiger: Tiger rendering for Kate streams [zainstalowano]
                        sdl_image: SDL image support
                        srt: SRT input/output plugin [zainstalowano]
                        aalib: ASCII art video output [zainstalowano]
                        libcaca: colored ASCII art video output [zainstalowano]
                        libpulse: PulseAudio audio output [zainstalowano]
                        alsa-lib: ALSA audio output [zainstalowano]
                        jack: jack audio server [zainstalowano]
                        libsamplerate: audio Resampler [zainstalowano]
                        libsoxr: SoX audio Resampler [zainstalowano]
                        chromaprint: Chromaprint audio fingerprinter [zainstalowano]
                        lirc: lirc control
                        libgoom2: Goom visualization
                        projectm: ProjectM visualisation
                        ncurses: ncurses interface [zainstalowano]
                        libnotify: notification plugin [zainstalowano]
                        gtk3: notification plugin [zainstalowano]
                        aribb24: aribsub support [zainstalowano]
                        aribb25: aribcam support
                        pcsclite: aribcam support
Oczywiście musisz znać nazwę programu, ale np. jak wiesz jak go wywołać z konsoli, to również to ustalisz np.:
pak -Qo cvlc
/usr/bin/cvlc należy do vlc 3.0.11.1-6
(celowo tu podaję cvlc, albowiem nie istnieje paczka o tej nazwie. Z odpowiedzi wiesz, że cvlc jest dostarczane w paczce vlc.
Wracając do pierwszej (na -Qi) odpowiedzi, to wszędzie tam, gdzie jest coś zainstalowane masz taką informację w nawiasie, jeśli nie masz zainstalowanej, to podaje tylko informację, że taka opcjonalna zależność występuje. Warto wówczas doczytać co taka opcjonalna robi i zastanowić się, czy akurat jej w systemie nie brakuje.