Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w wątku Administracja.
Wątki z problemami zamieszczone w dziale "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Autor Wątek: Rosa  (Przeczytany 193 razy)

Offline sparky

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 48
  • Reputacja: +0/-0
Rosa
« dnia: Listopad 11, 2020, 06:31:43 pm »
Witam wszystkich. Ostatnio chciałem sobie wypróbować tzn. wgrać na dysk twardy system ROSA. No i pojawił się problem nie udało mi się. Mówię o tym distro
ROSA R11 DesktopFresh Xfce x86_64 1.76GB. Czy to może wynikać ze strony sprzętu? Mam takiego starszego laptopa fujitsu lifebook p702. Z innymi distro linuksów nie było problemów. Działał na mincie, ubuntu, a ostatnio na sparky. Może ktoś zna odpowiedz na moje pytanie dlaczego z pendrajwa idzie a gdy chce wgrać na dysk to klapa...

Offline ciubaka

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 494
  • Reputacja: +6/-1
Odp: Rosa
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 11, 2020, 07:25:25 pm »
To i tak jesteś dobry. Poszedł ci z pendrive. Mi się nie udało na 3 laptopach uruchomić nic mandrivnego :-(

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 2703
  • Reputacja: +55/-38
Odp: Rosa
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 11, 2020, 08:23:09 pm »
A jakiś konkret? Bo nt. laptopa - nic nie wiemy (miał różne specyfikacje), nt. tego co się kryje za tajemniczym "nie udało mi się" - również.
Chcesz uzyskać poradę - zadaj pytanie z maksymalną ilością informacji. Inaczej ta zabawa nie ma sensu.

Offline sparky

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 48
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Rosa
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 11, 2020, 11:26:11 pm »
laptop jak laptop procek i3 4gb ramu ,dysk ssd. czy jeszcze o coś konkretnie chodzi?

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 2703
  • Reputacja: +55/-38
Odp: Rosa
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 12, 2020, 01:10:52 am »
Ta... :D I na tym chyba skończymy, bo treści brak. "Laptop jak laptop" i "nie udało mi się". To cała informacja od Ciebie.
Specyfikacja Fujitsu wyjdzie np. z inxi -Fxx zaś za "nie udało mi się", to już musisz sam podać konkret.

Offline sparky

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 48
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Rosa
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 12, 2020, 09:17:29 am »
Tak wiem, trochę enigmatycznie odpowiedziałem. Pytanie tylko, czy jak mam innego linuksa na tym laptopie to mogę z niego podać specyfikację wg wzoru kody jaki otrzymałem na forum?

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 2703
  • Reputacja: +55/-38
Odp: Rosa
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 12, 2020, 10:14:01 am »
Z inxi? Oczywiście. To jest narzędzie konsolowe, które jest dostępne praktycznie w każdej dystrybucji (niekiedy trzeba doinstalować). I opisz na czym polega problem z instalacją:
1. w ogóle nie startuje liveusb?
2. startuje, ale nie startuje program instalacyjny?
3. startuje nawet program instalacyjny, ale występują inne błędy - jakie?
4. coś jeszcze innego...

Offline sparky

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 48
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Rosa
« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 12, 2020, 11:18:01 am »
System:
  Host: bogusz-pc Kernel: 4.19.0-12-amd64 x86_64 bits: 64 compiler: gcc
  v: 8.3.0 Desktop: Xfce 4.12.4 tk: Gtk 2.24.32 wm: xfwm4 dm: LightDM
  Distro: SparkyLinux 5.13 (Nibiru) base: Debian buster/sid
Machine:
  Type: Laptop System: FUJITSU product: LIFEBOOK P702 v: 10601581313
  serial: <root required> Chassis: type: 10 v: LIFEBOOK P702
  serial: <root required>
  Mobo: FUJITSU model: FJNB23D v: B3 serial: <root required>
  UEFI: FUJITSU // Phoenix v: Version 1.13 date: 05/17/2012
Battery:
  ID-1: CMB1 charge: 43.7 Wh condition: 47.5/47.5 Wh (100%) volts: 11.9/10.8
  model: Fujitsu CP345713 serial: 1 status: Discharging
CPU:
  Topology: Dual Core model: Intel Core i3-2370M bits: 64 type: MT MCP
  arch: Sandy Bridge rev: 7 L2 cache: 3072 KiB
  flags: lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 vmx bogomips: 19155
  Speed: 933 MHz min/max: 800/2400 MHz Core speeds (MHz): 1: 862 2: 798
  3: 1207 4: 907
Graphics:
  Device-1: Intel 2nd Generation Core Processor Family Integrated Graphics
  vendor: Fujitsu Limited. driver: i915 v: kernel bus ID: 00:02.0
  chip ID: 8086:0116
  Display: x11 server: X.Org 1.20.4 driver: modesetting unloaded: fbdev,vesa
  resolution: 1280x800~60Hz
  OpenGL: renderer: Mesa DRI Intel Sandybridge Mobile v: 3.3 Mesa 18.3.6
  compat-v: 3.0 direct render: Yes
Audio:
  Device-1: Intel 7 Series/C216 Family High Definition Audio
  vendor: Fujitsu Limited. driver: snd_hda_intel v: kernel bus ID: 00:1b.0
  chip ID: 8086:1e20
  Sound Server: ALSA v: k4.19.0-12-amd64
Network:
  Device-1: Intel 82579V Gigabit Network vendor: Fujitsu Limited.
  driver: e1000e v: 3.2.6-k port: 4080 bus ID: 00:19.0 chip ID: 8086:1503
  IF: eth0 state: down mac: 2c:d4:44:b6:11:f5
  Device-2: Intel Centrino Wireless-N 2200 driver: iwlwifi v: kernel
  port: efa0 bus ID: 0a:00.0 chip ID: 8086:0890
  IF: wlan0 state: up mac: 9c:4e:36:2e:b1:ac
Drives:
  Local Storage: total: 119.24 GiB used: 7.43 GiB (6.2%)
  ID-1: /dev/sda vendor: SanDisk model: SD6SB1M-128G-1006 size: 119.24 GiB
  speed: 6.0 Gb/s serial: 141818400483
Partition:
  ID-1: / size: 116.58 GiB used: 7.43 GiB (6.4%) fs: ext4 dev: /dev/sda2
Sensors:
  System Temperatures: cpu: 49.0 C mobo: N/A
  Fan Speeds (RPM): N/A
Info:
  Processes: 181 Uptime: 13m Memory: 3.72 GiB used: 829.2 MiB (21.8%)
  Init: systemd v: 241 runlevel: 5 target: graphical.target Compilers:
  gcc: 8.3.0 alt: 8 Shell: bash v: 5.0.3 running in: xfce4-terminal
  inxi: 3.0.32

Offline sparky

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 48
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Rosa
« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 12, 2020, 11:28:42 am »
Teraz w ogóle nie chce się załadować z pena
Napisze może co się wyświetla
[FAILED]Failed to start load kelner modules
See systemctl status systemd-modules-load.service for details
po czym leci że ok dalej i na końcu
FATAL:Failed to mount block device of live image
Refusing to continue
System halted

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 2703
  • Reputacja: +55/-38
Odp: Rosa
« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 12, 2020, 11:48:12 am »
Istnieje możliwość, że liveiso jest wadliwe (z różnych powodów; sprawdź sumy kontrolne), bądź jest prawidłowe, ale źle zostało wgrane.
System nie może podnieść jakichś modułów (jakich? nie wiem - musisz w tym celu wykonać polecenie, które zostało Ci podpowiedziane przez system, ale z reguły będzie z tym problem na liveiso).

Offline robson75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1478
  • Reputacja: +10/-1
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
Odp: Rosa
« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 12, 2020, 12:17:28 pm »
Z tego co pamiętam to podczas boot-u ROSY Fresh są ładowane jakieś moduły dkms, i być może tu leży problem. Ja ostatnio instalowałem ten system ponad 4 lata temu (jeszcze jak żyło KDE 4), ale to był stary sprzęt jeszcze z AMD Athlon-em.
Arch Linux Xfce+compiz - 64Bit Linux User #621110

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 2703
  • Reputacja: +55/-38
Odp: Rosa
« Odpowiedź #11 dnia: Listopad 12, 2020, 03:15:12 pm »
Robert - są, tyle, że nie wiemy dlaczego tym razem się nie powiodło. Stąd propozycja sprawdzenia od podstaw, czyli od iso, nośnika itd. itp. Dopiero jak się upewnimy, że to jest ok, to można się zastanawiać co dalej z fantem robić. Najczęściej informacja o braku możliwości zainstalowania jakichś modułów kernela bierze się stąd, że albo ich nie ma, a system wykrył ich potrzebę, albo że są, ale system nie potrafi ich podnieść z jakiejś przyczyny (a te mogą być bardzo różne).