Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Jak zrobić launcher w ubuntu do folderu lub AppImage?

Zaczęty przez kejrolek, Listopad 07, 2020, 05:24:58 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

kejrolek

Chciałem zrobić taki skrót ale jak cchcę zrobić skrót do AppImage to się nic nie dzieje albo błąd skryptu. Czy można w Gnome zainstalować jakiś program do robienia skrótów jak w Windowsie z kontekstowego menu?

pavbaranov

A po polsku?
*.appimage - nadajesz prawa do wykonywania przez chmod, po wywołaniu programu sam się pyta, czy dodać to do menu. O co kaman?

Piotr_1988

GNOME bodajże począwszy od wersji 3.28 nie oferuje możliwości umieszczania skrótów na pulpicie, jeśli o to Ci chodzi:
https://www.omgubuntu.co.uk/2018/01/gnome-desktop-icons-removed-3-28
Artykuł podaje dwa potencjalne rozwiązania (instalacja rozszerzenia lub instalacja Nemo), które możesz sprawdzić - osobiście nie testowałem.
Fedora Silverblue 37

kejrolek

Cytat: pavbaranov w Listopad 07, 2020, 07:45:36 PM
A po polsku?
*.appimage - nadajesz prawa do wykonywania przez chmod, po wywołaniu programu sam się pyta, czy dodać to do menu. O co kaman?

czy podasz mi przykład użycia chmoda? Bo w właściwościach zaznaczyłem opcję uruchamiaj jako plik wykonywalny ale mi nic nie chciało dodać. Mam ubuntu 20.10

Piotr_1988

Fedora Silverblue 37

kejrolek

Piotr_1988

Tutaj masz dokumentację... "Integrating AppImages into the desktop"
https://docs.appimage.org/user-guide/run-appimages.html#integrating-appimages-into-the-desktop
Fedora Silverblue 37

pavbaranov

Możesz pisać po polsku?
Ściągasz appimage. System to traktuje jako po prostu plik. Nie rozumie, że ma to wykonać. Stąd też potrzeba mu nadać takie uprawnienia i tu się pojawia chmod +x. Jeśli ten plik uruchomisz w konsoli/terminalu, to winien zapytać o to, czy dodać do "menu". Jeśli się na to zdecydujesz, to program winien być widoczny w menu i będziesz go mógł stamtąd uruchomić. Jeśli nie - to... konsola i musisz wywołać z niej plik tak samo jak każdy plik wykonywalny (po chmod +x). I tyle.

Zobacz najnowsze wiadomości na forum