Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w wątku Administracja.
Wątki z problemami zamieszczone w dziale "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Autor Wątek: Nie mogę zmienić powłoki  (Przeczytany 120 razy)

Offline Acronis

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 34
  • Reputacja: +0/-0
Nie mogę zmienić powłoki
« dnia: Październik 01, 2020, 03:30:24 pm »
Witam, mam pewien problem. Mam zainstalowanego fish-a i chciałem zmienić znowu na powłokę bash jednak podczas próby zmiany wywala komunikat, że nie można tego zrobić. Powód zmiany jest prosty, fish nie obsługuje gnome-tools i nie mogę sobie motywów dowolnie zmieniać :P. Ktoś ma jakiś pomysł? Będę wdzięczny za pomoc.


Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 2550
  • Reputacja: +35/-8
Odp: Nie mogę zmienić powłoki
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 01, 2020, 03:59:11 pm »
Używasz homed?
I drugie pytanie - w odpowiedzi na hasło podajesz usera, czy roota?

Offline Acronis

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 34
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Nie mogę zmienić powłoki
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 01, 2020, 04:10:39 pm »
Próbowałem obydwa hasła podawać i nie idzie. Wszedłem też w su i tam zmieniłem, dla roota bez problemu zmienia tylko coś z userem jest lipa.

A co do homed to nie wiem dokładnie co to jest. Nie wiem czy to jest powiązane ale mam oddzielną partycję home, nie jest szyfrowana.

Offline robson75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1451
  • Reputacja: +8/-1
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
Odp: Nie mogę zmienić powłoki
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 01, 2020, 04:11:54 pm »
A ja od paru lat używam powłoki zsh.
No i u mnie nie ma najmniejszych problemów z jej zmianą

Arch Linux Xfce+compiz - 64Bit Linux User #621110

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 2550
  • Reputacja: +35/-8
Odp: Nie mogę zmienić powłoki
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 01, 2020, 04:23:01 pm »
Ok, jeśli nie wiesz co to homed, zatem nie ma to znaczenia, bo na 99% nie masz.
Robisz wszystko ok, ale ma być tak:
$ chsh -s /bin/bash
Zmiana powłoki dla pavbaranov.
Hasło: HASŁO_USERA
chsh: Powłoka zmieniona.
Jeśli wychodzi Ci przy czymś takim:
$ chsh -s /bin/zsh
Zmiana powłoki dla pavbaranov.
Hasło:
Powłoka nie została zmieniona.
To oznaczać może, że "zmieniłeś" powłokę na tę, której używasz na tym koncie.
Wszystko jak widać na tym koncie, dla którego chcesz zmienić shella. Tu - konto "pavbaranov", czyli mojego $USER.
By sprawdzić jakiej powłoki używasz wpisujesz:
echo "$SHELL"

Offline Acronis

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 34
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Nie mogę zmienić powłoki
« Odpowiedź #5 dnia: Październik 01, 2020, 05:09:45 pm »
Dziękuję pavbaranov, faktycznie powłoka się zmienia i dlatego wyskakuje ten komunikat, widocznie wcześniej coś przeoczyłem  :D

Jeszcze mam takie pytanie, ale to już z innej beczki. Próbowałem uruchomić ponownie ten gnome-tweaks ale nie działa, pisze, że wymagane jest gnome-shell. Czy jeśli zainstaluję ten gnome-shell to system się nie posypie?



Takie pakiety chce instalować.



Dziękuję za szybkie i wyczerpujące odpowiedzi, naprawdę macie cierpliwość do nowych w linuxie. Szczęgólne dzięki dla pavbaranov, bardzo doceniam Twoją pomoc.
Na elektrodzie skończyłoby się na "Było milion razy. Zamykam"   :D

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 2550
  • Reputacja: +35/-8
Odp: Nie mogę zmienić powłoki
« Odpowiedź #6 dnia: Październik 01, 2020, 05:19:49 pm »
Na pytania "czy jeśli X, to się posypie" odpowiedzi brak.
To co u Ciebie się sypie to - jak zwykle - python.