Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w wątku Administracja.
Wątki z problemami zamieszczone w dziale "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Autor Wątek: Compiz-brak animacji okien  (Przeczytany 132 razy)

Offline damian788

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 24
  • Reputacja: +0/-0
Compiz-brak animacji okien
« dnia: Wrzesień 13, 2020, 10:42:48 am »
Zainstalowałem wczoraj compiza i animacje działały więc to nie jest wina karty ani sterowników raczej. Zainstalowałem z menadzera pakietów synaptic. Z początku wydawało się że wszystko działa. Po czasie chciałem przejść do ustawienia animacji  okien i okazało się że w ogóle nic nei chwyta. Zwykły efekt minimalizacji działa ale to jest osobna opcja. Te wszystkie efekty z kategorii animacje albo dodatkowe animacje nie działają po zaznaczeniu tych opcji a wiem że wcześneij działały. Mam też coś takiego jak Menadzer ustawień Simple Compizconfig może kłóci się z menadzerem ustawień Compizconfig. Mam też dwie ikony rozruchowe.  Compiz start (polecenie"compiz ccp --replace") i compiz fusion icon (polecenie "fusion-icon"). Mam ustawione na rozruch systemu to drugie. Jak odpale compiza w terminalu wyświetla się opcja XI2 not exist. Jak ktoś będzie chciał mi pomóc postaram się podać wszystkie niezbędne informacje.

Offline robson75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1437
  • Reputacja: +7/-0
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
Odp: Compiz-brak animacji okien
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 13, 2020, 12:46:53 pm »
Gdy ja zaktualizuje compiz to wykonuje polecenie
compiz --replace &A tak na marginesie to jaką masz wersje compiz-a? bo ja na Archu mam 0.9.14.1, i u mnie wszystko hula już ponad rok, bez ani jednej awarii.
I podstawowe pytanie, jakie masz DE? bo jak wiadomo compiz na wszystkich nie działa, u mnie na Xfce działa idealnie.
Arch Linux Xfce+compiz - 64Bit Linux User #621110

Offline damian788

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 24
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Compiz-brak animacji okien
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 13, 2020, 01:19:40 pm »
Mam wersje 0.8.18. Nowszej nie umiem zainstalować bo kompletnie nei wiem jak się posługiwać poleceniami cmake. Nic mi się nie kompiluje. Też mam Xfce. Compiz sam w sobie działa. Kostka drgające okna są. Po wpisaniu komendy wyskakuje coś takiego:
Spoiler (Rozwiń)
Cytuj
kylar@Host:~$ compiz (core) - Warn: No XI2 extension
compiz (cube) - Warn: Failed to load slide:
compiz --versicompiz (animation) - Error: Animation settings mismatch in "Animation Selection" list for Minimize event.
compiz (animation) - Error: Animation settings mismatch in "Animation Selection" list for Minimize event.
compiz (animation) - Error: Animation settings mismatch in "Animation Selection" list for Minimize event.                                                                                                   
compiz (animation) - Error: Animation settings mismatch in "Animation Selection" list for Minimize event.                                                                                                   
compiz (animation) - Error: Animation settings mismatch in "Animation Selection" list for Minimize event.         
   
       
Errory wyskakiwały podczas minimalizacji okna i przywracania spowrotem. Różne efekty wodne płomienie też mi się nie zapalają albo nie umiem ich uaktywnić. Tak samo przy kostce zaznaczyłem opcje "wewnątrz kostki". Tzn że obserwuje pulpity będąc w środku kostki i teraz nei wiem gdzie jest opcja która przywraca kostkę do poprzedniego stanu tak jakbym zgubił jakoś wtyczkę albo plugin który za to odpowiada. Fajny ten compiz ale w ogóle sobie z nim nie radzę. Chyba najbardziej by mi pomogł całkowity reset programu, może wróciłyby wszystkie opcje. Tylko nie wiem jak to zrobić bo po usunięciu wszystkich wtyczek w synaptic i zainstalowaniu na nowo i tak wszystkie opcje są w pamięci. Tak jakbym go wcale nei odinstalował, a był odinstalowany.                                                                               
                                                           
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 13, 2020, 01:25:45 pm wysłana przez damian788 »

Offline robson75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1437
  • Reputacja: +7/-0
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
Odp: Compiz-brak animacji okien
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 13, 2020, 01:43:07 pm »
Aby zresetować ustawienia compiz nie musisz go odinstalowywać (z resztą to i tak nic nie da), tylko usunąć katalog z konfiguracją compiz, który się znajduje w /home/.config/compiz-1.
Arch Linux Xfce+compiz - 64Bit Linux User #621110

Offline damian788

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 24
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Compiz-brak animacji okien
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 13, 2020, 01:54:50 pm »
Zresetowałem w ten sposób ustawienia faktycznie się wyczyściły kostka jest na wierzchu ale animacji dalej nie ma . Nie wiem czy to o to chodzi ale przy uruchamianiu compiza w consoli pokazuje się info :
Warn: No XI2 extension
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 13, 2020, 02:01:44 pm wysłana przez damian788 »

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 2509
  • Reputacja: +32/-8
Odp: Compiz-brak animacji okien
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 13, 2020, 02:16:57 pm »
Jak było, nic nie instalowałeś, nic nie grzebałeś, a nie ma, to dobrym zwyczajem jest puszczenie systemu na "czystej", domyślnej konfiguracji.
Masz dwie możliwości:
1. Dołożyć w systemie dodatkowego użytkownika i uruchomić system na tym użytkowniku; sprawdzić, czy działa (ta możliwość istnieje zawsze).
2. Niektóre DM (np. LightDM) mają możliwość uruchomienia środowiska w tzw. sesji gościa - uruchamiasz i sprawdzasz jw.
Jeśli działa - sknocone jest coś w konfiguracji Twojego użytkownika (co wówczas robić - podamy). Jeśli nie działa - sknocone zostało coś w systemie, prawdopodobnie przez jakąś instalację, aktualizację (i tu dłuższy temat).

Offline robson75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1437
  • Reputacja: +7/-0
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
Odp: Compiz-brak animacji okien
« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 13, 2020, 02:39:43 pm »
A weź zastąp swój config moim, edytując plik Default.ini
[core]
s0_outputs = 1024x768+0+0;
s0_close_window_key = F1
s0_maximize_window_horizontally_key = F2
s0_maximize_window_vertically_key = F3
s0_unmaximize_window_key = F4
s0_raise_on_click = false
s0_active_plugins = core;composite;opengl;compiztoolbox;decor;move;place;regex;resize;staticswitcher;wall;wobbly;animation;animationaddon;animationplus;expo;
s0_click_to_focus = false

[animation]
s0_open_effects = animation:Curved Fold;animation:Curved Fold;animation:Zoom;
s0_open_durations = 300;300;200;
s0_close_effects = animationaddon:Burn;animationaddon:Burn;animation:Zoom;
s0_close_durations = 600;600;200;

[place]
s0_mode = 1

[animationaddon]
s0_fire_color = #0b5cf4ff

[wobbly]
s0_shiver = true

[expo]
s0_deform = 2
s0_expo_key = Disabled

[decor]
A następnie przeładuj compiz wpisując w terminalu
compiz  --replace &
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 13, 2020, 11:29:48 pm wysłana przez robson75 »
Arch Linux Xfce+compiz - 64Bit Linux User #621110

Offline damian788

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 24
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Compiz-brak animacji okien
« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 13, 2020, 03:36:56 pm »
zrobiłem wszystko nie pomaga. Zauważyłem że w animacjach inni mają w kolumnie "układ okien" całą linijkę kodu. U mnie nie ma nic. Możliwe że jakbym skopiował taką linijkę kodu przykładowej animacji może by załapało. Dziwne że nawet na nowym użytkowniku nie było wprowadzonej jakiejś animacji początkowej.  A jeszczo jedno muszę zaznaczyć tco miałem od zawsze, że jak nie zaznaczę dekoracji okien to brakuje mi obramowania na oknach. Wczesniej jak miałem compiza to zrobiłem przez to format bo nie wiedziałem jak to przywrócić. Teraz mam taki plugi w panelu że mogę zmieniać z compiz na sytemowy albo na emerald.  I głównie tym resetuje compiza bo jak wpisuje :
Cytuj
compiz  --replace &
to konsola jest cały czas aktywna z compizem działającym w niej i jest bezuzyteczna. Mogę zakończyć pracę z ctr +d ale wtedy nieraz mi znikają obramowania okien nieraz nie. Dodałem wyjątek w sesjach i uruchamianiach dla compiza przy stacie systemu. A tak mogę zresetować compiza pluginem. w consoli wyskakuje dodatkowo:
Cytuj
Warn: No XI2 extension
jak juz pisałem wcześniej. Wydaje mi się że to może powodować te problemy ale to tylko moje domysły.

A jeszcze jedno takie pytanko z innej beczki. Czy da się wpisać kod coloru do czcionki w terminalu?
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 13, 2020, 03:56:07 pm wysłana przez damian788 »

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 2509
  • Reputacja: +32/-8
Odp: Compiz-brak animacji okien
« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 13, 2020, 04:35:44 pm »
Jeśli nawet na nowym użytkowniku animacji brak, lub compiz nie działa tak, jak powinien, to sprawdź w historii APTa co aktualizowałeś/instalowałeś od czasu, gdy działał. Pewnie głównie będą to aplikacje w jakiś sposób związane z compizem lub ogólnie z grafiką. Jeśli coś doinstalowałeś - spróbuj usunąć, "wyczyść" owego nowego użytkownika, tak by system sam mu dał swoje ustawienia i spróbuj. Masz np. dwie aplikacje służące do konfiguracji compiza. Nie mówię, że tu pies pogrzebany, ale zwykle "więcej" nie znaczy "lepiej" i takie 3rd party aplikacje, które nie są dostarczane domyślnie z systemem zwykle więcej psują niż przynoszą pożytku.

Offline damian788

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 24
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Compiz-brak animacji okien
« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 13, 2020, 04:52:34 pm »
wiem że instalowałem gtk+3(nawet nei wiem czemu to zrobiłem, mylałem że się do  paneli przyda) a to zajęło prawie 5 giga  na dysku. Nie pamiętam czy przed czy po compizie czy w trakcie. Nie wiem jak to sprawdzić. Nie wiem gdzie jest taka historia, albo jaką komendą ją wywołać. Używam linuxa od tygodnia. Chciałem tylko stworzyć sobie efektowne środowisko do pracy ale okazuje się to trudniejsze niż myślałem. Na linuxie jeden malutki błędzik powoduje tyle komplikacji i problemów że szkoda gadać. Niby mógłbym sobie darowac te animacje okien ale taki mam charakter że jak coś chce zrobić to nie odpuszczam tego do skutku. Irytuje mnei jak nie działa coś co powinno działać.

A o tym pytaniu co do terminala zapomnijcie. Dopiero zauważyłem że mam więcej jak jeden i inne oferują palete kolorów:)
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 13, 2020, 05:15:47 pm wysłana przez damian788 »

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 2509
  • Reputacja: +32/-8
Odp: Compiz-brak animacji okien
« Odpowiedź #10 dnia: Wrzesień 13, 2020, 05:38:11 pm »
Jak to mawiają: koniec języka za przewodnika - zob.: https://www.cyberciti.biz/faq/debian-ubuntu-linux-find-package-installed-updated-date/
Pozbądź się skłonności do ulepszania czegoś o czym nie wiesz - jak na razie - nic, a system będzie Ci działał długie lata. Jak go poznasz, przyjdzie czas na "ulepszanie". A nie tylko linux jest taki. Zasadniczo wszędzie, gdy nie wiesz co robisz, a to zrobisz, to wówczas jest gorzej niż było uprzednio. Ma to znaczenie - w przypadku linuksa - zwłaszcza tam, gdzie deweloperzy w jakiś sposób zadbali o to jak to ma wyglądać, poustawiali itd. Jeśli masz np. Archa, Gentoo itp. to sam wszystko od początku do końca konfigurujesz pod siebie. Tu nie ma żadnych "systemowych" ustawień DE. Dostajesz je takie, jak sobie jego twórcy wymyślili. Compiz dla Xfce jest ciałem obcym. Nie należy do rzeczy, które są rozwijane przez jego devów. Jest to ustawiane przez devów Kali (w tym przypadku). W zależności od dystrybucji, można to łatwiej, bądź trudniej, ale spieprzyć. Bardzo rzadko zdarzają się dystrybucje odporne na coś takiego, albowiem zmiany dokonywane przez Ciebie są w katalogu użytkownika, który jest czytany przez każde DE w pierwszej kolejności (przed ustawieniami systemowymi). Stąd też proste sprawdzenie to domyślny użytkownik. Jeśli jednak tu nie działa prawidłowo, to znaczy zwykle, że dokonałeś jakichś zmian, które konfliktują (nadpisały) zmiany systemowe. Dlatego trzeba uważać np. na używanie uprawnień roota itp.
I to ma znaczenie zwłaszcza na początku przygody z systemem, albowiem nie tylko zwykle nie wiesz jak to naprawić, ale nie wiesz nawet czego dokonałeś, nie podasz informacji istotnych (a ktoś, kto nawet jest obeznany z daną aplikacją/DE/systemem będzie mieć trudność we wpadnięciu na pomysł, co mogłeś dokonać)... itd. itp.
Po prostu - jesteś nowy w linuksie - calm down. Najpierw poznać, a potem czas na zmiany.
I koniec OT.
Ja niestety (lub na szczęście) nie mam Compiza+Xfce a zatem nie jestem w stanie Ci pomóc "wprost". Być może informacje jakie sobie wygrzebiesz nt. instalacji nowych rzeczy (bo te są najbardziej podejrzane) jakoś Cię naprowadzą. Zwykle - i tu znów nie podam rozwiązania dla APTa, bo nie używam go od lat - pomagają takie rozwiązania:
1. odinstalować to, co związane z problemem (np. wszelkie paczki, które nie są instalowane w dziewiczej instalacji, a które - w tym przypadku - związane z compizem) - jeśli menedżer paczek na to zezwala z usunięciem plików konfiguracyjnych; restart i sprawdzenie
2. zainstalować ponownie te paczki, które są dla Ciebie interesujące (tu compizowe) i jeśli taka opcja jest z "nadgraniem" plików konfiguracyjnych; jeśli nie - to często pojawiają się pliki z nową/starą konfiguracją - podmienić; restart i sprawdzenie
3. wersja hardcore'owa - odinstalowanie całego compiza (w tym przypadku) wraz z zależnościami, jeśli będzie trzeba również DE (tu Xfce), a następnie ponowne zainstalowanie środowiska (w debianowatych to często np. xfce-desktop itp.); najlepiej wykonać w konsoli, ale uwaga trzeba wpierw poznać jak się dobić do systemu, który w ten sposób (choćby w części) zostanie zabity.
Z mojego doświadczenia - co najmniej jedna z tych 3 opcji (a na pewno trzecia) zwykle dawała spodziewane rezultaty. Ważne, by robić to uważnie, zapamiętywać co się robi, poznać podstawy instalacji itp.

Offline robson75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1437
  • Reputacja: +7/-0
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
Odp: Compiz-brak animacji okien
« Odpowiedź #11 dnia: Wrzesień 13, 2020, 05:49:38 pm »
Zauważyłem błąd w poleceniu uruchamiania compiz, u Ciebie jest
compiz ccp  --replacea powinno być
compiz  --replace ccp
I moja drobna uwaga weź wywal z systemu compiz fusion, bo być może się gryzą z compizem, i uruchom sesja i uruchamianie/uruchamiane programy i kliknij dodaj, i wpisz w poleceniu jak na screenie poniżej


I reboot systemu.

 EDIT.
A czy Ty w ogóle masz ustawione jakiekolwiek animacje?
Bo nie wystarczy zaznaczyć, ale trzeba to również skonfigurować. Musisz wejść do zakładki animacje, następnie kliknąć 2 razy na zaznaczony obszar jak na screnie



I tak z każdą pozycją.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 13, 2020, 06:40:59 pm wysłana przez robson75 »
Arch Linux Xfce+compiz - 64Bit Linux User #621110

Offline damian788

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 24
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Compiz-brak animacji okien
« Odpowiedź #12 dnia: Wrzesień 13, 2020, 07:36:23 pm »
Działa!. Tylko to nie jest takie proste musze wiedzieć jakie reguły  wpisywać. U siebie wpisałem
Cytuj
Normal | Dialog | ModalDialog | Utility | Unknown

skopiowałem to gdzieś z innych ustawień okien. Wiedziałem wczesniej  że trzeba wybrać tylko nie wiedziałem że trzeba dobrze tą linijkę na dole uzupełnić .
A po odznaczeniu wszystkich komponetów compiza usunąłem ręcznie configi. Już się nauczyłem że w domowym folderze są  i kostka wygląda teraz lepiej. Są przezroczyste okna a wcześniej nei było. Zrobiłem  też aktualizacje plików systemowych w synaptic, może to pomogło. Bo przy sudo apt-get update && apt-get upgrade nie robiło wszystkiego widocznie.

Dziękuje wszystkim za porady.

Powiedzcie jeszcze proszę czy powinienem instalować te wszystkie biblioteki w synaptic z zakładki "missing recomends"? Pełno różnych bibliotek typu libl czy  python3. Wiem że to trochę noobskie że się tym synapthiciem posługuje ale jak uzywam konsoli za duzo to formaty muszę robić:D
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 13, 2020, 07:38:37 pm wysłana przez damian788 »

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 2509
  • Reputacja: +32/-8
Odp: Compiz-brak animacji okien
« Odpowiedź #13 dnia: Wrzesień 13, 2020, 08:23:50 pm »
Na ostatnie pytanie - o "missing recomends" - nie istnieje jedna, słuszna odpowiedź. Załóż wątek i pytaj o konkrety.

Offline robson75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1437
  • Reputacja: +7/-0
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
Odp: Compiz-brak animacji okien
« Odpowiedź #14 dnia: Wrzesień 13, 2020, 09:19:38 pm »
Działa!. Tylko to nie jest takie proste musze wiedzieć jakie reguły  wpisywać. U siebie wpisałem
Cytuj
Normal | Dialog | ModalDialog | Utility | Unknown

Ty nic nie musisz, a nawet nie możesz nic zmieniać w tych regułach, jedynie wybrać motyw efektu oraz szybkość z jaką dany efekt ma być wyświetlany.
Arch Linux Xfce+compiz - 64Bit Linux User #621110