Witajcie,
Jak może pamiętacie, jakiś czas temu pytałem o wybór dystrybucji Linuxa. Finalnie jednak na jakiś czas zrezygnowałem, bo okazało się, że mam problemy z myszą Razera pod tym systemem. Teraz jednak mysz już nowa (tym razem Roccat), więc ponownie przymierzam się do Pingwina

Mam w związku z tym pytanie. Po ponownym przejrzeniu dystrybucji (poczytaniu w necie, obejrzeniu prezentacji, odpaleniu obu Live DVD) zostałem się z dwiema możliwościami: Kubuntu i Linux Mint KDE. Szczerze powiem, że wydają mi się one mocno zbliżone jeśli chodzi o funkcjonalność, z kolei nie chciałbym wnioskować po Live DVD o szybkości działania. Domyślam się jednak, że różnice mogą się kryć głębiej.
Dlatego mam pytanie do bardziej obeznanych: jakie są plusy i minusy obu dystrybucji względem siebie? Co ma jeden, czego nie ma drugi, lub co działa lepiej tu, a gorzej tam? Zaznaczam, że nie przychodzę tu "na Jana", jakiś research w necie zrobiłem, więc informacje typu "oba są oparte na Ubuntu" są mi znane

Z góry dzięki za wskazówki.
EDIT:
Czytałem również, że w Linux Mint utrudniona jest aktualizacja systemu, gdyż twórcy polecają robić "czyste" instalacje kolejnych wersji. Szczerze mówiąc, lubię zawsze mieć wersję najnowszą (stabilną, nie betę czy RC), więc nie wyobrażam sobie reinstalacji systemu co pół roku. Jak więc wygląda w praktyce (bo w teorii wiem, czytałem na stronie) aktualizacja Mint? Jak to działa w Kubuntu?