Mogę Ci wyłącznie odpowiedzieć co u mnie zbija(-ło) temperatury:
- kernel (inna wersja lub własny, bardziej dopasowany; z inną wersją - po prostu do pewnego momentu nie było jeszcze w kernelu rozwiązania optymalnego dla mojego procesora),
- inne aplikacje,
- rezygnacja ze zbędnych usług
To jest bardzo dobry pomysł z tym kernelem, problem w tym, że nie mam pojęcia gdzie go szukać, będę wdzięczny za małą podpowiedź, już trochę siedzę na linuxie ale nie interesowałem się kernelami, jedynie na telefonie je zmieniałem. Co do rezygnacji ze zbędnych usług czy aplikacji to myślę, że takowych nie mam, aktualnie "siedzę" na Xubuntu więc jest lekko a temperatury podczas zwykłej pracy to komputera to takie ~50 stopni także wymiana pasty pomogła. Początkowo myślałem, że to jakiś kondensator czy coś taki dźwięk wydaje ale to niemożliwe bo dzieje się na określonych obrotach wiatraczka.
Ja bym się zajął wiatraczkiem, wymienił na inny.
Nie zaszkodzi spróbować szczególnie, że to koszt rzędu max 25-30zł już z wysyłką a swoje pewnie w życiu przepracował więc zamówię i zobaczę.
@Acronis - a może faktycznie, jak radzi Armalat, wymień wiatraczek na nowy, bo chyba nie ma fizycznie możliwości stosowanie innego.
Ja mam ThinkPad-a X220 i czasami temperatura dochodzi do 60'C, ale wiatraczka nie słychać zarówno na niskich, jak i wysokich obrotach.
Hmm, to może faktycznie mój już jest zajeżdżony, tak jak radzicie wymienię ten wiatraczek bo głównie chodzi o ten irytujący dźwięk.
Uprzedzając, wymieniłem pastę i termopad i tu nie ma czego szukać
Możesz doprecyzować? Jeśli chodzi o substancje termoprzewodzące więcej nie znaczy lepiej. Stosujemy paste, albo thermopady. Nie jedno I drugie.
Tzn, w x230 idzie pasta i obok jest jakaś kość na którą trzeba dać termopad, tak jest fabrycznie. Pasta to Thermal Grizzly Kryonaut którą rozsmarowałem cienką warstwę na procesorze (lubię mieć pewność, że wszędzie styka, jakoś ziarno grochu czy smarowanie na X mnie nie przekonuje. A termopad dałem Gelida GP-Extreme 1mm 12 W/mK i chyba 1mm był fabrycznie ale nie mierzyłem bo mi się nie chciało.
Offtop
Zbaczając trochę z tematu, mnie martwi to, że Lenovo poszło ze swoimi ThinkPadami w kierunku lepszego wyglądu a nie solidności konstrukcji :/ zanim dorwałem x230 za niecałe 600zł to miałem okazję testować dwa laptopy modelu x250 i w obu przypadkach to była tragedia, jeden rozsypywał mi się w rękach, drugi był trochę lepszy ale daleko mu było do mojego T400 w którym nie było już połowy śrubek bo je pogubiłem

. Miałem też Della E5470 i niby fajny ale paskudnie wyglądał i ta klawiatura to jakaś porażka, Lenovo ze swoją klawiaturą odwaliło kawał dobrej roboty i według mnie jest prawie tak samo dobra jak mechaniczna w moim starym T400. Ostatecznie kupiłem tego x230 i to w zasadzie ulepszony T400 który jest mniejszy, i ulepszony pod każdym względem co mnie niesamowicie ucieszyło, zamówiłem już do niego IPS-a z ali więc nic więcej nie będzie mi potrzeba przez najbliższe 5 lat a pewnie i dłużej bo coś czuję, że nie będzie na co wymienić