Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w wątku Administracja.
Wątki z problemami zamieszczone w dziale "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Autor Wątek: Jak w Manjaro przenieść systemowy tmp do ramdisk?  (Przeczytany 138 razy)

Offline piimaa

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 3
  • Reputacja: +0/-0
Jak w Manjaro przenieść systemowy tmp do ramdisk?
« dnia: Lipiec 17, 2020, 01:03:48 pm »
Mam 32GB ram z czego połowa to ramdisk a na nim cache programów. Jak przenieść systemowy tmp do ramdisku? Zmiana tmpfs w fstab z /usr/tmp na np. /ramdisk/tmp nic nie daje.

Manjaro x64 Xfce

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 2521
  • Reputacja: +33/-8
Odp: Jak w Manjaro przenieść systemowy tmp do ramdisk?
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 17, 2020, 02:34:37 pm »
A można wiedzieć po co? Jeśli się nie mylę, to "systemowy tmp" mieści się w tzw. tmpfs, czyli... w RAM :)

Offline manet

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 24
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Jak w Manjaro przenieść systemowy tmp do ramdisk?
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 27, 2020, 10:55:37 am »
Chyba raczej nie, bo po restarcie kompa nie znikają pliki z tmp, ani w Manjaro ani w Archu. Ja też jestem ciekaw jak to zrobić, mam 16GB i wolałbym nie mielić cennego ssd a trzymać tpm w RAM. No i RAM jest szybsze od dysku.

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 2521
  • Reputacja: +33/-8
Odp: Jak w Manjaro przenieść systemowy tmp do ramdisk?
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 27, 2020, 11:04:45 am »
W Archu na 100% znikają - zob.: https://wiki.archlinux.org/index.php/Tmpfs
Oprócz tego - przynajmniej w Archu - jest kilka narzędzi, które w ogóle przenosić mogą część lub nawet całość pracy systemu do RAM. Przy 16GB, jeśli nie używasz jakichś diablo pamięciożernych aplikacji (ot, choćby nie bawisz się w produkcję filmów, różnych bionics itp.) to można się nad takim rozwiązaniem zastanowić.

Offline manet

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 24
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Jak w Manjaro przenieść systemowy tmp do ramdisk?
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 27, 2020, 11:10:27 am »
Na linuxie video nie da się robić, nie na tym sofcie co jest na linucha, nie będę wciskał sobie kitu hehe

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 2521
  • Reputacja: +33/-8
Odp: Jak w Manjaro przenieść systemowy tmp do ramdisk?
« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 27, 2020, 11:12:31 am »
A byś się zdziwił ile produkcji (profesjonalnych) zostało zrobionych z OSowymi nawet aplikacjami do produkcji filmów... :)
To jednak nie jest na temat.